Przełącznik wycieraczek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy ktoś już miał problem z przełącznikiem? U mnie nie działają wycieraczki na pierwszym przełożeniu. Praca ciągła działa, ale o przerywanej mogę pomarzyć. Czy do wymiany jest cały układ sterujący pracą wycieraczek, czy tylko jakaś składowa część?
Jakieś sugestie?

Ostatnio wyciągnąłem sobie przełącznik wycieraczek - prosta sprawa, wyczyściłem, nasmarowałem i złożyłem. Działa cicho i poprawnie, zresztą przedtem też działał poprawnie

No ale tak sobie myślę, czy nie są zaśniedziałe styki wewnątrz. Warto sprawdzić. Pół godziny roboty i gotowe.

Inna sprawa to przekaźnik czasowy wycieraczek. Może być zepsuty tzn. mieć zaśniedziałe (przypalone) styki (w środku).

No i na końcu przychodzi mi do głowy pokrętełko od częstotliwości pracy wycieraczek. Jeżeli np. potencjometr ma rozwarcie (bez domysłów) to byćmoże taki efekt powstanie, ale tego nie wiem na 100%.

Ale może ktoś ma inne (lepsze) sugestie.

Pozdrawiam..

ja mialem to uszkodzone..ale sytuacja byla nieco bardziej jednoznaczna..tatus wysiadajac kiedys z samochodu zaczepil o to plaszczem i..wysiadl razem z przelacznikiem nowy kosztowal 70zeta wiec jakos nie plakalismy bardzo..ale jesli u ciebie dziala to po prostu wyjmij go (co jest latwe) i obejrzyj dokladnie

Witam
Mam pytanie (dla dezertera) jak sie zdemontowuje przełącznik wycieraczek

pozdrawiam

markus

a może to tylko regulator przy zegarach szwankuje...

Cytat:
Mam pytanie (dla dezertera) jak sie zdemontowuje przełącznik wycieraczek

Bardzo łatwo:
1. zdjąć plastiki wokół kolumny kierownicy (będzie dostęp)
2. odłączyć kostkę z przewodami od przełącznika (są chyba 2 zaczepy zabezpieczające no i zwinne palce się przydadzą)
3. wysunąć dźwignię przełącznika i..... rozkoszować się nim

składać w odwrotnej kolejności

Acha. Nie ma strachu przy otwieraniu przełącznika, większy bajzel jest w wyłączniku świateł/kierunków - tam, to ma dopiero co wypadać na podłogę.

Dzieki za informacje dezerter

pozdrawiam
markus