| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Gadzio Klubowicz Rally-Kraków Nissan Micra A5 / k ... Krzeszowice | 2003-12-08 00:33:26 Chciałbym poznac wasze zdanie na temat tego co sądzicie o stosowaniu opon zimowych w zimie, czy wg was za brak zimowych opon w zimie powinno się karać wysokimi mandatami bo wg. mnie TAK przecież w dużym % podnosi to nasze i innych urzytkowników dróg bezpieczeństwo. Wiadme jest to ze niektóre zimówki mają tendencje do złego trzymania na suchym asfalcie i na mokrym, ale przecież jej przeznaczenie jest do jazdy po sniegu na którym trzyma o wiele lepiej niż zwykła letnia guma. Powiedzcie co o tym myślicie bo ja myślę że w tym jest choć trochę racji. |
Konrad_P Klubowicz Rally-Kraków ni ma rajdówki :-( Kraków | 2003-12-08 14:22:01 ja mam w seju zimówki kormorana i są very spoko, dobrze się w zimie na nich jeździ, nie wyobrazam sobie jeżdżenia na letnich oponach, Ci co tak jeżdża są po prostu łagodnie mówiąc niepoważni, a w ogóle mnie śmieszy zakładanie zimówek tylko na jedną (napędzającą) oś, to już są dopiero jaja |
bartek-bujak Klubowicz Rally-Kraków civ kraków | 2003-12-08 14:31:35 a wiec : zimowki na na przod tylko to daje tyle ze mozna wyjechac tam gdzie sie na letnich niewyjedzie troche lepsze chamowanie i tyle poza tym to hyba bardziej niebezpieczne jak takie same gumy na wszytkich kołach
Moj stry jest hehe niepowazny gum jeszce niezmienil i dlatego od 3 dni latam bokami na szytkie stro ny i dobrze mi z tym ja mam cleber (zapomnialem jak model ) takie kierunkowe z rozchodzącym sie bieznikeim na boki od srodka (zajebiscie wygladaja ) mialem okazje duzo jedzic ciotki lanosem ktory jest na frigo ( z takimi listkami ) poronanie jest takie ze w kopnym sniegu minimalnie lepsze sa polskie ale wszedzie indziej to jest przepasc na korzysc kleberkow(lód ,woda, sucha nawieszchnia co w zimie zdaza sie bardzo czesto) no do tego porownania trzeba wziac jeszce roznice samochodu. jestem za obowiazkiem stosowania zimowych opon ale wedlug mnie niest mozliwe egzekwowanie tego bo niemozna nazucac komus zeby w sloneczny zimowy dzien ( +10 ta si zdaza) upalal na zimowych jesli niema ochoty licze na zdrowy rossadek ludzi ( mojego strszego tez.........) |
bartek-bujak Klubowicz Rally-Kraków civ kraków | 2003-12-08 14:45:54 a propo kormoranów to kolega leon(czerwone wąskie wysokie =mtarix) mial w tamtym sezonie frigo teraz ma kormorany i ma opinie ze firgo byly duzo lepsze ( mam na mysli tez lstkami hyba niemyle nazwy |
bartek-bujak Klubowicz Rally-Kraków civ kraków | 2003-12-08 15:38:26 fostof ma racje niemozemy zrobic panstwa policyjnego i pelnego zakazow i kar mysle ze trzeba postawic na to zeby uswiadamiac ludzi jakie korzysci przynosza zimowe opony tak samo jak jazda na swiatłach przz |
Gadzio Klubowicz Rally-Kraków Nissan Micra A5 / k ... Krzeszowice | 2003-12-08 15:39:05
tak tylko pomyśl o ile skraca się droga hamowania na śniegu na zimówkach, w lecie tylko nienormalni jeżdzą na zimówkach ale to już ich sprawa |
Konrad_P Klubowicz Rally-Kraków ni ma rajdówki :-( Kraków | 2003-12-08 16:11:33
lubie jak ktoś piszę po mnie tak samo ehhh... Bartek mam małą prośbę- przeczytaj treść swoich postów zanim je wyślesz bo rozumiem co drugie słowo jak się uda |
Gadzio Klubowicz Rally-Kraków Nissan Micra A5 / k ... Krzeszowice | 2003-12-08 16:19:39
Bartek a może poprostu nie siadaj do komputera pod wpływem alkoholu |
bartek-bujak Klubowicz Rally-Kraków civ kraków | 2003-12-08 16:45:24 ok |
bartek-bujak Klubowicz Rally-Kraków civ kraków | 2003-12-08 17:00:42 Gadzio ale w takim razie jak widzisz sprawe karania za brak zmimowek??? bo ja tego niewidze. pogoda zmienna jest i np ja niemam ochoty jedzic na zimowkach w pazdzierniku prz pogodzie 15 stopni bo policja wpali mi mandat albo bedziesz w sloneczny pazdziernikowy weekend jechal na kreciolek na letnich gumach i policja cie zlapie za brak zimowek . mozna by bylo karac w zaleznosci od temperatury ale jak to zrobic policja bedzie chodzila z termometrem ?? i jak spadnie tem do 5 ,6 stopni to wpala ci 200zł (przyjmujac ze granica to 7 stopni) no moim zdanie karanie nie jest mozliwe .... |
Gadzio Klubowicz Rally-Kraków Nissan Micra A5 / k ... Krzeszowice | 2003-12-08 19:16:48
a nie chce mi się już na ten temat gadać, widocznie co po niektórzy chyba nie wiedzą o co mi chodzi, ale mniejsza z tym |
bartek-bujak Klubowicz Rally-Kraków civ kraków | 2003-12-08 21:17:37 "Chciałbym poznac wasze zdanie na temat tego co sądzicie o stosowaniu opon zimowych w zimie, czy wg was za brak zimowych opon w zimie powinno się karać wysokimi mandatami bo wg. mnie TAK ...." -przeciez sie pytasz miedzy innymi i oto wiec ja sie pytam jak sobie wyobrazasz karanie i te mandaty skoro jestes tak bardzo "TAK" a ze masz racje ze trzeba nazimowkach jedzic przyznali wszycscy wiec o co ci chodzi ?? i powiedz wprost kto to sa co poniektorzy bo cytujesz powyzej mnie a ja jestem jeden |
Gadzio Klubowicz Rally-Kraków Nissan Micra A5 / k ... Krzeszowice | 2003-12-08 21:59:55
no bo w jaki sposób karać, poprostu wprowadzić nakaz jazdy na zimówkach w okresie od 22 grudnia do 21 marca bo w tym okresie jest raczej przewaga śniegu niż suchych nawierzchni, takie jest moje zdanie. |
Gadzio Klubowicz Rally-Kraków Nissan Micra A5 / k ... Krzeszowice | 2003-12-08 23:12:01 przypomnijcie sobie ile razy zimówki uratowały wam dupę a raczej samochód, podczas hamowania bądz wygrzebywania się z zaspy, bo mnie nie raz pomogły, a widziałem jak się niektórzy męczyli na letnich łysawych gumach i czasami się nie dohamowali |
bartek-bujak Klubowicz Rally-Kraków civ kraków | 2003-12-08 23:27:44 kuba masz racje z tego co pamietam to w szwecji kolce mozna uzywac zupelnie legalnie.
hmmm moze gadzio ma racje(sam juz niewiem ) ze trzba jasno postawic spawe tylko bedzie pewnie jak ze swiatlami od 3 lat chodza sluchy ze wejdzie ustawa o jedzeniu na światlch i nic ...tak czy siak niewyobrazam sobie jazdy np poza krakow po zasniezonej nawierzchni pierwszy wprzyklad z brzegu wyjedzajc na warszawe wtamtym roku panowie w super carsach tarsowali droge na gorkach i cikekawe czy jak sie kupuje nową octavie rs to juz na opony zimowe niestac |
schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2004-04-02 16:41:07 Jak pewnie większość z was zdążyła zauważyć – kontakt z podłożem pozwalają utrzymać nam opony , natomiast neony pod autem czynią to w sposób jakby nieco słabszy. Owszem mówi się o nich dużo i często w kontekście wielkości i szerokości - w rozumieniu : większe = lepsze (?) , natomiast nikt nie zająknął się nawet w sprawie rzeźby i głębokości bieżnika . A jak jest to istotny element - przekonałem się nie tyle na własnej skórze , ile na blasze auta i to nie swojego . Niefortunny ów właściciel hołdował przekonaniu , że nic tak nie trzyma auta na asfalcie jak poszerzona opona typu slick . Nie byłoby w tym przekonaniu wielkiego błędu , gdyby w naszym klimacie czasami nie padało . Efekt : owinąłem Fiata 125p. wokół drzewa tak skutecznie , że dotykało ono mojego ramienia od strony pasażera ! Na szczęście miejsce obok było puste . Od tego czasu poświęcam trochę uwagi temu , co mam pod autem oprócz błota .
Jeżdżę chyba agresywnie , bo komplet opon letnich starcza mi na ~20 tys. , w związku z czym w ciągu mojej kariery kierowcy zmieniłem ich kilka . Nie licząc kontaktu z różnymi oponami na autach służbowych . I tak z godnych polecenia skreślam bieżniki z Dębicy : Vivo , Vario a przede wszystkim archaiczny D-124 , z Olsztyna : Impulser . Jestem gorącym przeciwnikiem Michelina tak jak chodzi o opony letnie ( auto zachowywało się jak poduszkowiec ) jak i opony zimowe – które jakkolwiek jeszcze posiadam – ale w zestawieniu z Kormoranem Winter ( na drugiej osi ) zachowują się jakby były łyse i letnie ! Rewelacyjne – ale dla taksówkarzy - są Firestone F560 ! Podkreślam , że cały czas mówię o oponach „z dolnej półki” Z drugiego bieguna – miałem kiedyś bieżnikowane (!) opony od prywaciarza . Nic nie było w stanie wytrącić ich z równowagi – ani na mokrym ani – tym bardziej na suchym . Cóż z tego , jak po niespełna 10 tys. bieżnik na nich przestał istnieć ! Kolejne – całkiem przyzwoite to „Kormorany” , ale już Kormoran 2000 to nie to ! Natomiast teraz – drugi sezon jeżdżę na fińskich oponach Nokian NRH2 z kierunkowym bieżnikiem w kształcie V . Nigdy nie miałem lepszych na wodę , a na suchym choć mają niewielkie tendencje do bocznego uślizgu , to da się to w pełni kontrolować , dając nawet sporo zabawy . Tyle krypto- i anty- reklamy . Jest jeszcze jedna uwaga : nigdy nie zajeżdżajcie opon do zera . Ta przepisowa głębokość bieżnika to nie tylko pretekst do oskubania przez „niebieskich”. Tych parę milimetrów gumy może być granicą pomiędzy dwoma światami i jak chcecie ostrzej pojeździć – to o tym pamiętajcie |
mormon HYUNDAI ACCENT Kraków | 2004-09-07 09:00:13 Witam..
Ja zawsze zakładam zimówki na zime.. Do tej pory jeździłem na Dębicy Frigo - polecam bo to naprawdę dobra opona..Często jeżdze na narty i zapuszczam się w wykokie partie gór - opona spisuje się jak złoto.. Zakładam je na przednia - napedzającą oś.. Z tyłu mam całoroczne Kumho Power Star - i muszę powiedzieć, że nie narzekam.. Przedtem jeździłem tylko na Kumhoi - tj. przód i tył przez cały rok i jeśli chodzi o jazdę w zimie było ok - pod warunkiem niezapuszczania się w rejony górskie.. Zasadniczo jestem za przepisem nakazującym jazdę w zimie na zimówkach - tak samo jak za przepisem nakazującym jazdę na światłach cały rok.. i polecam www.baloon.pl mają tam duuuży wybór opon po rozsądnych cenach z dowozem pod dom gratis.. Tam właśnie zamówiłem ostatnio letnie FULDY i zapłaciłem mniej niz na giełdzie z dowozem opon pod dom na umówioną godzinę.. |