OT: Zakupiłem Neostradę. Problem z wirusami i trojanami.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od wczoraj mam Nesotradę
Zaraz po uruchomieniu odpaliłem Windows Update'a, żeby uaktulanić zabezpiecznia WinXP.
Niestety już podczas ściagania w/w Neostradka zaciągneła jakiegoś wiruska lub trojanka.

Panowie co teraz zrobić?????

Antivirus z najnowszą bazą wirusów???
Jakieś patche???
Servicepack????

Proszę o rady i z góry dziekuję.....

witaj

zacznij od dobrego fire wall i antywirusa ktory bedzie pracowal w locie czyli podczas pracy w necie

ja uzywam fire wall "Outpostpro"

a anty wirusa od nortona
i jeszcze jakos nic nie zlapalem

widzisz to sa uroki bycia na "zewnatrz"

Cytat:
2004-07-24 02:05:12, -JACO- pisze:
Od wczoraj mam Nesotradę
Zaraz po uruchomieniu odpaliłem Windows Update'a, żeby uaktulanić zabezpiecznia WinXP.
Niestety już podczas ściagania w/w Neostradka zaciągneła jakiegoś wiruska lub trojanka.

Panowie co teraz zrobić?????

Antivirus z najnowszą bazą wirusów???
Jakieś patche???
Servicepack????

Proszę o rady i z góry dziekuję.....

Oj Jaco Jaco... Przed podlaczeniem do netu MUSISZ zainstalowac antywirusa, inaczej klops... Ja uzywam Nortona Natyvira i jest ok, nie mam zadnych swinstew, firewalla nie uzywam. Wirusy sa teraz takie sprytne, ze nie musisz sciagac zainfekowanego pliku, wirus instalujac sie u kogos na kompie zaczyna automatycznie rozsylac sie do losowo wybranych kompuerow (badz skanuje - nie pamietam), potem instaluje sie u Ciebie i tak dalej i dalej. Nic nie musisz robic

Wiec najpierw Antywirus, potem WundowsUpdate i bedzie dobrze. Teraz musisz sie tylko pozbyc wszystkich smieci z komputera

Cytat:
2004-07-24 08:25:51, cezariusz pisze:

widzisz to sa uroki bycia na "zewnatrz"

Nie orientuje sie jak to jest w neostradzie - tp daje zewnetrzne adresy?

Witam pierwsza podstawowa sprawa.

Przed wpieciem do netu:
1. trzeba miec dobrego antyvira - Norton lub Kasperski
2. firewall wlaczony (dotyczy win2000 i Xp), wbrew pozorom ICF windowsowy terz jest dobry
3. zainstalowane servicepacki (do w2000 - sp4 a do xp sp1, ale juz chyba wychodzi drugi)
4. sciagniete wszystkie latki z windows update
5. Opera lub inna przegladarka zamiast windowsowego explorera bo to jest syf i nawet przy wszystkich latkach ma duzoooo dziur.

A tpsa z neostrada daje zewnetrzne IP tylko ze dynamiczne.

pozdrawiam

Dzięki Panowie za wszystkie rady

Sam też podszkoliłem się w tym temacie (nie było mi to wcześniej potrzebne pomimo ,że komputery są jedną z moich pasji).

Zainstalowałem:
- wszystkie patche i łatki (+ Windows Update)
- najnowsze definicje do NAV 2004
- przeskanowałem system klikoma antyrobakami (mcafee, antytrojan, antyspy)
- postawiłem firewalla: Sygate PRO

Wszystkie problemy ustały, Neostrada śmiga jak marzenie.
Transfer przerósł moje oczekiwania (lepszy niż na stałce w pracy) i to pomimo ,że mam najtańszą opcję.

Mam jeszcze jedno pytanko:

Jak korzystacie z Nortona Anti Vira????
Macie cały czas włączoną opcję autoprotect i startup with Winows, czy może odpalacie NAV tylko na czas śmigania w necie????????
Mimo wszystko Antyvir pochłania trochę zasobów.

Ja osobiście mam cały czas włączoną opcję autoprotect i startup with Winows.

ja tez mam wlaczone te opcje

niestety trzeba dorzucic troche ramu

to w koncu jaco bedziesz mial GG w domu
bedzie cie mozna live op......

Cytat:
2004-07-24 16:43:25, cezariusz pisze:
ja tez mam wlaczone te opcje

niestety trzeba dorzucic troche ramu

Spoko, mam 512 MB ramu, wystarczy, tyle ,że nie lubie jak coś niepotrzebnie zajmuje mi zasoby kompa (takie zboczenie, jak codzienne mycie samochodu )

Cytat:
cezariusz napisał:
to w koncu jaco bedziesz mial GG w domu
bedzie cie mozna live op......

no to czekam jak do mnie zagadasz na GG
Oczywiście po powrocie z USTKI, czyli za 2 tyg

No to będziemy mieli dość kol.JACO!

PS. Nie mów, że codziennie myjesz złomiaka-esperaka. Lakier wytrzesz.

Cytat:
2004-07-26 06:46:37, piotr-ek pisze:
PS. Nie mów, że codziennie myjesz złomiaka-esperaka. Lakier wytrzesz.

Nieeeeee, co to to nie
Ja ostatnio myłem z miesiąc temu albo jeszcze wcześniej (juz nawet nie pamietam), tyle ,że chciałem porównać moją obsesję nie obciążania zasobów kompa do obsesji np. Bartka w sprawie mycia samochodu

Cytat:
piotrek pisze:
No to będziemy mieli dość kol.JACO!

[ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2004-07-26 07:16:31 ]

Cytat:
2004-07-26 07:14:01, -JACO- pisze:
Ja ostatnio myłem z miesiąc temu albo jeszcze wcześniej (juz nawet nie pamietam), tyle ,że chciałem porównać moją obsesję nie obciążania zasobów kompa

Niech spojrzę na swój komp... w pasku zadań 9 aplikacji, ciągłe połączenie chyba z 15 serwerami, podłączony tel.komórkowy, 3x IE, oczywiście NAV... czego mi jeszcze brakuje... jeszcze film mogę obejrzeć, a to zwykły optimus 1,6 MHz, 512 RAM. I wszystko to działa już od miesiąca (od miesiąca nie był wyłączany), tak, że nie przejmuj się.

Z firewall-i polecam Secuties Personal Firewall prosty w obsłudze po polsku i nie pożera pamięci kompa a swoje zadania spełnia bardzo dobrze

No i długo się nie nacieszyłem

Odpaliłem po raz kolejny Neostradkę, coś tam sobie grzebałem, a tu nagle SRUUUU, komp się zrestartował, za chwilę ponownie i ponownie.
Nie można nic odpalić.
Nawet Mój Komputer odpala się kiedy chce.
Masakra, nawet nie mogę odpalić NAV
Tak się wkurzyłem ,że chciałem złomiakiem o ścianę rzucić.
Dziś trochę mi lepiej , więc uruchomie go w trybie awaryjnym i będę kombinował dalej.

Jak myślicie co to może być????
Jakiś nowy robal, którego nie wykrył NAV????

Można ciut prościej: www.mks.com.pl - ściągnąć remover do sassera, uruchomić skaner on-line i w miedzyczasie wejsc na www.iss.net . Program zwie się BlackICE i oprócz typowego firewalla zabezpiecza przed cichym uruchamianiem nowych aplikacji(przed instalacją wyczyść dokładnie kompa).

Oj tak, NAV to podstawa... nie wylaczaj opcji "autoprotect". NIech bedzie ciagle wlaczona. Mozesz (jesli chcesz) wlaczyc auto-uaktualnienie. Jesli nie, to co jakis czas (co kilka dni) sciagnij sobie nowa baze wirusow.
Ja tak robie i jest OK
A co do pożeranej mocy komputera... NAV nie jest az taki straszny (albo po prostu moj komp tego nie odczuwa =>P4 3,2GHz 768MB ). Mialem starsza wersje na moim zabytkowym P200MMX i tez mi calkiem dobrze chodzil.