Witajcie, niestety nie ma jeszcze założonego topiku " SERVISY ". Napisałem do Ambrożego, żeby założył go, bo - bez dwóch zdań- jest bardzo potrzebny.
Mój samochód odebrałem kilka dni temu ( ważne ). Przebieg - 420 km ( słównie: czterysta dwadzieścia km )( ważne ) Wczoraj zauważyłem,że jedna z tarcz hamulcowych ma wyżłobienia/ rowki na szer. 1/4 od góry ( pozstałe tarcze są OK ). Pojechałem do najbliższego servisu, do Łysomic k. Torunia. Pracownik servisu wziął ode mnie kluczyki, poszedł do samochodu i.... chcał zrobić jazdę próbną. Bez pytania mnie o zdanie. Bierze moje auto i traktuje jak swoje ! Ale nie to jest najważniejsze... wprowadzili samochód do warsztatu, zdjęli koło, klocek hamulcowy,zrobili konsylium ( tak, tak - oglądało 5 osób ), założyli koło i zrobili kilka zdjęć. Dla mnnie to kuriozum-powiedziałek kerownikowi servisu- robić zdjęcia tarczy przy założonym kole, przez szczeliny w alufelgach, gdy jeszcze 15 sek. temu było zdjęte koło i możnabyło zrobic zdjęcia CAŁEJ TARCZY.
WERDYKT; Przyczyny uszkodzenia tarczy hamulcowej: = nie udało się ustalic
Propozycja naprawy: PRZESZLIFOWANIE TARCZY ( sik ! ). Jak to usłyszałem, to myslałem, że padne ! Na liczniku samochodu 420 km, a Servis chce mi przeszlifować tarcze !!!!!
Spytałem kierownika servisu czy mogę Go zacytować, bez żadnej żenady odpowiedział,że oczywiście ?!. I oczywiście nie zgodziłem się na takie rozwiązanie, więc Pan powiedział, że musi skontaktować się z Toyotą Motor Poland w Warszawie, przesłać zdjęcia i..... zobaczymy. Po prostu brak kmi słow. Przy takim stanie licznika wymiana tarczy na nową nie powinno stanowić problemu. Żadnego. dziś rano zadzwoniłem do TMP, dział obsługi klientów. Pani Agnieszka Górnicka powiedziała mi, że TMP ZALECA ( sic! ) przetaczanie tarczy, a nie jej wymianę !!!! Zrozumiałem, że ilość przejechanych kilometrów nie ma tu znaczenia. Krótko: Pani ta powiedziała , że zadzwoni do " mojego " servisu i sprawę wyjaśni
Zobazcymy co będzie. Dla mnie to skandal, totalna żenada.Nowe auto i takie podejście.
Boję się, że wkrótce obudzę się w innym ( tym prawdziwym ) świecie Toyoty.
Bardzo proszę Was o komentarze dotyczące sprawy z tarczami. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat. Szlifowanie ? Wymiana ?