| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
andy247 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Poznań | 2004-07-02 19:28:08 Witam
Niedawno bylem na przegladzie technicznym i gosciu powiedzial mi ze w instalacji gazowej powinien byc zaintalowany silniczek krokowy. Podobno wszystkie nowe instalacje powinny cos takiego miec. Troche sie zdziwilem, bo mam cos takiego w polonezie i wiem ze jest on powiazany z komputerem sterujacym wtryskiem paliwa. Czy wychodzi ze musialbym zamontowac sobie komputer sterujacy silikiem krokowym. Co wy na to? Dobrze kombinuje czy tez mam zle zamontowana instalacje? |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-07-02 20:04:03 hm... no moze nowe...
ale co taki silniczek mialby robic przy gaznikowcu? Moze ktos mnie osiweci??? |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-07-02 21:57:21 moglby sterowac zaworem gazu - tak mi sie widzi.
Ale zdaje mi sie ze to wymaga wiecej elektorniki. |
Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2004-07-02 22:31:49 Sygnał dla silnika krokowego może być brany z obrotomierza. Gazownik ustawia, że np. pow. 3500 obr. otwiera się szerzej zawór i silnik dostaje bogatszą mieszankę. |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-07-03 09:36:54 O! to niezle - dobrze ze mowisz Grzegorz - bo ja bede planowal chyba odciecie obrotow jak juz zaczne docierac na nowo - bo jakos sobie nie ufam, ze nie bede ciskal. I teraz juz wiem do kogo sie zglosic-celem kombinowania-jak odciac A dzis sie wybieram do garazu robic przy aucie - juz dlugo stoi i nic sie nie dzieje, to wstyd ale wciaz czasu dla niej nie mam . Musze przyznac ze w ogole nie pomyslalem ze obrotomierz moze czyms takim sterowac. |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-07-03 16:57:40 Witam
A widzisz... w 2107 jest moduł, który przy 1600 obrotów otwiera zawór pneumatyczny i właśnie obroty brane są z cewki zapłonowej, a raczej z kabelka łączącego aparat zapłonowy z cewką., tam też podłączony jest obrotomierz, hmmm.. jakby bliżej się przyjrzec temu modułowi to nadałby się moze do po przeróbce do sterowania odcinaniem paliwa właśnie |
DeeJay SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2004-07-03 23:14:27 Silniczek krokowy przy gaźniku ? Zwykle jest połączony z emulatorem ECU. Diagnosta był jakiś lewy. |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-07-04 00:07:05
nieee Lewy nie jest diagnosta ;D ;D on z innej branzy |
Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2004-07-05 22:25:41
Spokojnie z waleniem...Nowe reduktory mogą być sterowne elektronicznie i może być silnik krokowy w układzie z gaźnikiem... Oczywiście w 99,7% nie ma żadnego silnika krokowego, ale ja o nim myślę, bo reduktory mają optimum ustawione śrubką na ok. 3000-3500 obr, a dzięki silniczkowi można uzyskać prawidłową mieszankę jeszcze przy 6000 obr.... |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-07-06 00:23:18
wlasnie... moze ten diagnosta sie przejezyczyl albo zle wyrazil, a Wy tu kopie zaraz bedziecie kruszyc... |
Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2004-07-06 00:43:05
A nie może byc tak, że ustawisz otwarcie zaworu doświadczalnie , zależnie od obrotów) posługując sie sondą zewnętrzną, tworząc daleki od ideału, ale jednak lepszy skład mieszanki niż przy regulacji śrubą??? |
Perzan Przyjaciel LKP ST191L-DWMNKW Kraków | 2004-07-06 03:47:07
Hmm... teoretycznie - masz rację, może tak być. Praktycznie - nie wiem, czy występuje w przyrodzie (czyt.: produkcji seryjnej) taka elektronika, która ustala otwarcie regulatora gazu na podstawie obrotów. Nie twierdzę że jestem fachowcem w tej dziedzinie, więc nie idę w zaparte, ale oprócz obrotów, elektronika czyta jeszcze TPS i lambdę. Głównie na podstawie lambdy ustala otwarcie regulatora. TPS - sygnał czujnika położenia przepustnicy - jak dajesz mocno w pedał to elektronika dorzuca trochę gazu żeby się lepiej silnik zbierał. Myślę, że jakiś elektronik obeznany w jednoukładowcach mógłby spokojnie zaprojektować taki regulator działający tylko na podstawie obrotów. W końcu tam siedzi prosty silnik krokowy. Sorry za mój nieco opryskliwy ton w poprzednim poście. Poczytałem sobie kilka wątków, a że dawno mnie tu nie było to i nastrój jakoś się udzielił. Adaśko: eee... tam, od razu kopie kruszyć. Po prostu dysputa idzie Pozdro. |