Pasy szelkowe Schroth 3 i 4 pkt. prawe i lewe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś może mi powiedzieć czym różnią się pasy szelkowe Schroth 3 pkt. lub 4 pkt. dla pasażera od takich samych dla kierowcy tzn. prawe od lewych? Czy jest jakaś różnica w konstrukcji tych pasów? Z góry dziękuję za pomoc.

nie ma zadnej różnicy (według mnie i chyba nie tylko mnie )

dziekuje za wysłuchanie mojej wyczerpujacej odpowiedzi

Tak się składa, że wg producenta jest duża różnica - tzn pas prawy jest niezamienny z pasem lewym. Rozróżnić pasy można po plastikowej nakładce znajdującej się na jednej z szelek - zobacz tutaj.

Dla uzupełnienia: o ile mnie wzrok i pamięć nie myli ten plastikowy bajer ma być po wewnętrznej stronie autka - zdjęcie

[ wiadomość edytowana przez: dommel dnia 2004-07-20 22:12:31 ]

Dzięki za pomoc. Czytałem już wcześniej o plastikowej nakładce, która jest na prawej szelce kierowcy, a lewej pilota. Z tekstu wynika, że użycie nieodpowiedniego pasa może skutkować uszkodzeniami głowy podczas fazy odbicia zderzenia czołowego a to może być związane z uderzeniem w kierownicę

moja wiedza ograniczała sie do magazynu WRC i czegos takiego jak tu sie nie dowiedziałem, wiec dziekuje za korepetycje

Cytat:
2004-07-21 09:37:17, Wrobel pisze:
moja wiedza ograniczała sie do magazynu WRC

pismaki (dziennikarze) przeważnie udają że wszystko wiedzą

Cytat:
2004-07-21 12:45:42, Konrad_P pisze:
Cytat:
2004-07-21 09:37:17, Wrobel pisze:
moja wiedza ograniczała sie do magazynu WRC

pismaki (dziennikarze) przeważnie udają że wszystko wiedzą

hehe no tak ale cóż człowiek uczy sie na własnych błedach...
od teraz bede pamietał: "nigdy nie wierz artukułom"

ja mam założone jak na zdjęciu poniżej i nie widze żadnejróżnicy w buowie tych pasów po zamianie stronami nie rożnią sie

więc ??

tez sie tego nie spodziewalem ale to co podal dommel:

"3. I notice the Schroth Rallye 3 and 4 come in a left and right side version. Does it matter which one I get?
Yes, with the Rallye 3 and 4, the left and right seat harnessbelts are not interchangeable. Installation on wrong side can result in severe head injury during rebound phase of frontal collision"

jest dosc jasne, a producent chyba wie co pisze.

wiekszosc pasow w polsce to zazwyczaj jakies starsze modele z niemiec i pewnie wtedy nie bylo jeszcze rozroznienia na prawe i lewe i tych plastikow...

ps: ladne pasy lukasz. tez poluje na takie;)

Cytat:
2004-07-22 15:08:55, lukaszc pisze:
ja mam założone jak na zdjęciu poniżej i nie widze żadnejróżnicy w buowie tych pasów po zamianie stronami nie rożnią sie więc??

Skoro producent pisze to coś w tym jest - mam nadzieję, że się nigdy nie przekonasz. W sumie to wygląda na to, że za kołem kierownicy masz pas dla pasażera.

ze strony producenta wynika że mam założone odwrotnie pasy ponieważ na jenym plastik jest na prawej szelce na drugim na lewej
czyli czeka mnie tylko przełożenie pasów