Reflektor

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Zauważyłem, że w prawym reflektorze (soczewki) mojej Omegi oprawa żarówek cofnęła się i odstaje od krawędzi jakieś 1,5 cm a poza tym rusza się co może być tego przyczyną ? Czy jest to umocowane na jakichś zatrzaskch czy może śrubach. Próbowałem dzisiaj wymontować reflektor żeby się dostać do środka ale nie mogłem go wyjąc ponieważ coś trzyma od spodu i żeby się tam dostać musiałbym pewnie zdejmować zderzak. Czy jest możliwość dostania sie do środka reflektora bez jego całkowitego demontażu ?

Za wszelkie porady na ten temat z góry dzięki.

Sprawdź silniczek do ustawiania świateł czy jest prawidłowo włożony i czy trzyma wnętrze lampy (lustro).

Jak chcesz wyjąć lampę to:
- zdemontuj atrapę (2 wkręty + zatrzask po środku)
- zdemontuj plastykowy element pod lampą (1 wkręt + zatrzaski chyba 3 łączące ten element ze zderzakiem)
- przez otwór między lampą a zderzakiem odkręcisz wkręt od lampy (1 wkręt potrzebny długi śrubokręt)

Montaż w odwrotnej kolejności + ustawienie świateł (możesz sam, stań przed ścianą i zaznacz granicę światła i cienia nie ruszając samochodu z miejsca zrób operację z lampami i ustaw światła według zaznaczonej wcześniej linii)
Powodzenia

Dzięki wielkie za info dzisiaj się za to zabiorę

No - i co dalej? Załóżmy że lampa na wierzchu.

Mam tak samo (tzn. cofnięta, ale nie kiwa się) - nie żeby mi to przeszkadzało, bo świeci dobrze - ale niektóre złośliwce zabierają mi trochę koniuff za to

Moim zdaniem przy którejś tam regulacji soczewka "zeszła" z el. ustawiających. To taki strzał. Czekam na c.d.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

No i udało mi się wymontować lewy reflektor i jak zobaczyłem co jest grane to mało mnie szlag nie trafił

Poprzedni właściciel lub jego mechanik to był jakiś kompletny DEBIL!! i partacz. Po pierwsze przy obydwu reflektorach połamał po jednym uchwycie (tym na górze) montażowym reflektora po drugie w środku zauważyłem że w tym lewym który wymontowałem jest urwany plastik w którym zamocowana jest śruba do regulacji i przez to właśnie to wszytsko lata i ten bezczelny cham żeby to ukryć stopił to czyms i teraz się rozpadło w prawym odejrzewam że obydwa tak spier...ił bo całe lustro jest cofnięte na całej długości. Będę zmuszony chyba wymienić całość bo nie mogę jeździć z takimi rozje...mi światłami.

Teraz pytanie: gdzie można dostać za rozsądne pieniądze tylko obudowę reflektora soczewkowego ??