Potrzebna pomoc przy określeniu typu silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich serdecznie.. zdaje sie jestem tu nowy ...niedawno stałem sie posiadaczem poloneza w wersji truck...jego historia jest bardzo zagmatwana... w skrócie wujek kupił kiedyśtam dla kogoś tego poldka..ale gostek juz z niego nie kozysta, a poniewaz juz niedlugo mam nadzieje skoncze robic prawko dostał się on mnie... poldolot jest w stnaie raczje opłakanym.. zeby hamulce zaczęły reagowac trzeba pedał wcisnąć do dechy.. wtedy zaczyna sie zwalnianie ale taki naprawde powolne.. buda jest 95r. silnik ponoć 97 fiatowski... co raczje nie jest mozliwe.. gdizestma na nim pisze FSO aa no i wiem jeszcze ze ma 1492 o ile sie nie myle ccm pojemnosci... moze ktos wie co to bedize za silnik... kolejna zagadka mam przełączniki do swiateł przeciwmglowych przednich i tylnych... problem polega na tym ze tych przednich raczje nie ma i nie wiem czy ktos je zakosił czy standartowo guziki są a reflektorów nie ma.... następna zagadka po lewej stronie kierownicy... nieco nizej jest jakieś pokrętło jest symbol światełnarysowany 2 strzałki w góre i w dół zaraz przy symbolu światła i obok leci taki łuk na którego końcach narysowane jest 1 i 0... racjze zadnych zmian nie zauwazylem... tez nie wiem do czego to słuzy.... najlepsze jest to ze nie macie pojecia jak sie podjarałem jak zobczyłem kontrolke od podgrzewanego siedzienia gorzej jak zobaczylem ze nie ma nigdize guzika które by go włącząło nastepna sprawa.. po lewej stronie jak konczy sie wylot nawiewu a zaczyna blacha jest jakieś cuś co przypomina gniazdko na lampke choinkową .. jakies takie ierwsze skojazenie na koniec ostatnie pytanko mianowicie zauwazylem ze zamontowana jest tam instalacja LPG TARTARINI... ktoś wie co to jest warte wogóle?? aa przypomnialo mi się jeszcze 1 pytanko.. przy przełączniku benzyna-gaz jest jeszcze jeden z jakimś piorunkiem czy czymś takim.. ktoś wie co to moze być?? moz eto jest taki guzik ze jak juz nie mamy sił do poloneza to wciskamy guzik i w ciagu 30 sekund trzasnie w niego piorun czy cos takiego . w poldolotach normalne jest ze jak sie nie doda gazu to skurkojad nie odpali?? Pozdrawiam. Grzes

po pierwsze witam a po drugie radze, jeśłi masz, to przeczytaj instrukcje obsługi, większośc twoich obecnych pytań się wyjaśni,

co do silnika to w tym roku co jest twój truck chyba nie wkładali juz 1.5 wiec to może byc zagadka

heh nie no tez bym wpadł na poczytanie instrukcji obsługi.. gdybym oczywiscie takową posiadał.. niestety nie mam niczego takiego... no dla mnie ten 1.5 tez jest zagadką

pokrętło z tymi cyferkami 1 - 0 jest od regulacji wysokości świateł mijania, cale jest duże prawdopodobieństwo że już nie działają, ach ta niemiecka technika .
Halogeny pewnie ktoś zakosił lub zdjioł bo i tak nie działały, bo pewnie pordzewiały odblaski lub konektorki, albo mocowania zderzaków przerdzewiały (to moje domysły) ale instalacja powinna byc
Podgrzewane siedzenia były, ale bardzo rzadko
co do instalki lpg sie nie wypowiem bo nie znam

Cytat:
2004-07-06 22:30:48, vespereq pisze:
heh nie no tez bym wpadł na poczytanie instrukcji obsługi.. gdybym oczywiscie takową posiadał.. niestety nie mam niczego takiego... no dla mnie ten 1.5 tez jest zagadką

A numer silnika zaczyna sie od literki A czy C ?

początek juz mi sie podoba bo zaczyna sie od AA

Cytat:
2004-07-06 22:52:30, vespereq pisze:

Jest to silniczek z DF'a. 1,5 nie wzmocniony (75KM) i raczej rocznik 87 niz 97

Cytat:
2004-07-06 22:52:30, vespereq pisze:

to faktycznie ten samochód za szybko to nie będzie jeździł

AA czyli silnik polonezowski 1500,o mocy 75KM - jakaś zmota,bo w tych rocznikach nie występował o ile wiem.

hmm mam nadizeje ze polonezowski bo z DF moglo by być kurde różnie heh moze ktos jeszcze wiedzial co i jak??? a jezeli to polonezik to ten z "borewicza" czy cos nowszego?? bo odgłos pracy ma raczej inny niz borewicz.. wiem tylko ze jak wujek byl na warsztacie zeby ryre mu zmienili t opowiedzieli mu ze czegos takiego w trucku nie widzieli zdaje sie ze chodiz o to ze z silnika wychodzą 2 rury wydechowe.. i zdaje sie gdziestma sie łączą

Cytat:
2004-07-06 22:43:13, Jojo pisze:
pokrętło z tymi cyferkami 1 - 0 jest od regulacji wysokości świateł mijania, cale jest duże prawdopodobieństwo że już nie działają, ach ta niemiecka technika .
Halogeny pewnie ktoś zakosił lub zdjioł bo i tak nie działały, bo pewnie pordzewiały odblaski lub konektorki, albo mocowania zderzaków przerdzewiały (to moje domysły) ale instalacja powinna byc
Podgrzewane siedzenia były, ale bardzo rzadko
co do instalki lpg sie nie wypowiem bo nie znam

Co do tego przycisku z piorunem to napewno jest ssanie na gazie(po naciśnięciu podaje gaz co z pewnością ułatwia rozruch przy zimnym silniku)aczkolwiek terz może nie działać.

hmm spróbuje.. wiem tylko ze normalna wajcha od ssania tez działa na gazie

podejrzewam że silnik został przełożony wraz z tzw długa dwururką, dlatego mechanik powiedzial że takiego czegos nie widział w trucku
chodzić jak borewicz nie bedzie, bo to jest sprawa wydechu

Cytat:
2004-07-06 23:26:12, vespereq pisze:
hmm spróbuje.. wiem tylko ze normalna wajcha od ssania tez działa na gazie

To bywa różnie,u mnie nie działa tzn.po zaciągnięciu silnik sie dławi.A podaj jeszcze numer nadwozia.

postaram sie podac jutro ssanie działą bez p[roblemu ale zeby odpalis skurcyzbyka i tak mu trzeba depnąć gazu

Witaj na naszym forum
podaj pełny numer silnika a Twoje wątpliwości rozwiąże Adamus - możesz mu przesłać na priva ten numer oczywiscie

heh no i juz wszystko wiadomo.. silnik 87 a nie 97 w budzie z 95 czyli 17 lat silnik hahah prawie tak stary jak ja heh ale za to czesci powinny byc w miare tanie.. mam jedną prośbę poniewaz w piatek jade odstawic poldolota do kuzyna.. gdize przejdzie on gruntowny remont moze ktos ma jakies pomysły na usprawnienia??

ja bym usunal pake i zamontowal jazmo pod lekka naczepe np do przewozu styropianu