Awaria elektryki- 126EL- pilne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co może być przyczyną ciągłego rozładowywania akumlatora(ów) przy włączaniau świateł drogowych, przy włączeniu na postojowe wszystko świeci( kontrolka i podświetlenie zegarów) po włączeniu drogowych wszystko gaśnie (kontr. i podś.). Kontrolka ładowania gasnie w raz ze wzrostem obrotów.

sparwdz na samym poczatku przekaznik w skrzynce bezpiecznikow-powinin pykac-poznij regulator napiecia i szczotki w alternatorze.jezeli na wylaczonym silniku jest to samo to walnal pzrekaznik

Ja mam podobne objawy: przy wlaczaniu swiatel z postojowych na mijania, posdwietlenie zegarow i wszystkie kontrolki gasna. Wg mnie to bedzie wina przelacznika, ale to sie okarze po jego wymianie.

przełacznik wymieniałem jet to samo.

HM mi to wyglada na jakies zwarcie ...Ale łatwo gadac
ja proponuja taki przebieg dzialan to tyle co moge zrobic z tego miejsca ...
- wyjac bezpiecznik i sprawdzic czy te zamotania z kontrolkami sa dalej jesli tak to usterka tkwi przed zabezpieczniem czyli przełacznik lub jakis przetarty kabel . jesli wsyztko jest OK czyli dobrze sweci oznacza ze usterak za bezpiecznikiem czyli okolice swiatęł przekaznik

- jest tez druga opcja niema łądowania szczotki sie łątwo wyjmuje wiec nie ma problemu ze sprawdzeniem regulator .
najlepiej sprawdzic ladowanie na alternatorze i na akumulatorze bo moze sie zdarzyc ze nie ma dobrego styku gdizes w okolicach łaczenia kabli na rozruszniku . Lub spalone uzwojenie wirnika alternatora lub diody prostownicze - ale to juz trzeb sprawdzic dokladnie , wg mni najwanziejsze SPRAWDZ ładowanie miernikiem

Możesz też mieć zartdzewiałe mocowanie masy i to może podowować że nie ma dobrego uziemienia. Ojciec tak w oplu miał to akumulator raz na 2-3 dni był ładowany.

Po przekręceniu stacyjki nie zapala się kontrolka ładowania ,a powinna- jakieś sugestie???

jest cos pojebane pzr regulatorze napiecia bo tam jest podlaczona owa kontrolka

Cytat:
2004-07-10 16:45:54, Grzesiek75 pisze:
Po przekręceniu stacyjki nie zapala się kontrolka ładowania ,a powinna- jakieś sugestie???

Obwod siie zamyka w nastepujacy sposob:

+ z aku
stacyjka
zarowka ladowania
jedna szczotka
uzwojenie wzbudzenia w wirniku
druga szczotka
regulator napiecia
masa

I gdzies na tym obwodzie masz przerwe.