MotoNews.pl

Umarły mi wycieraczki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
A właściwie to 1 od strony pasażera. Przestała chodzić .
Próba reanimacji niestety nie powiodła się Po wyciągnięciu mechanizmu dosłownie rozsypał mi się w rękach. Drążki mocno zkorodowały, tulejki plast. wyrobione, szczególnie ta od strony pasażera-ośka już przetarła się do nakrętki. Ale jako że tulejki są do naprawienia już nawet kupiłem tulejki od malucha a tu po wymontowaniu mech. okazuje się że wyrobione są plastikowe łaczniki spinające wodziki z ośką przekładni i wodzik wyc. pasażera odłącza się samoczynnie od przekładni nap., a guma która je osłaniała całkiem sparciała.
Tak więc czeka mnie kupno nowego mechanizmu. Zacząłem przegladać cenniki i ku mojemu zdziwieniu mechanizm do Espero jest droższy niż do innych modeli DU /droższy nawet od mech. do Leganzy/. Czyżby nasze fury stawały się już autami dla kolekcjonerów/ czyt. koneserów/
Cena mech. w ASO w Krakowie to 135zł.
w skl. intern. www. daewoo.tii-143zł.
a w hurt. intern. Akwimat - 105zł.
Czy można kupić taniej? Jeżeli tak to gdzie?

Za 105 zł. to taniocha.

Na jesieni zeszlego roku placilem 90 zl wiec cena 105 jest do przyjecia

Zobacz tutaj: Mechanizm

A ja właśnie pokusiłem się o zamówienie wycieraczek Valeo Silencio X - Trim. Taki model jak montowane w VW, wyglądają jak by były wykonane z samej gumy (bez stelarza)... ale cenę chłopaki przyjeb... niesamowitą

Pozdrawiam - SpeedR

Kondolencje z powodu smierci wycieraczki

tommi-j - Widze że nasze auta mają podobne dolegliwości
A co do mechanizmu - wymieniłem na wiosne. Po tym że mechanizm rozpadł mi sie w rękach wnioskuję, iż była to operacja na umierajacym. Zapłaciłem 90 kilka zł za nowy mechanizm a cała transplantacja zajeła mi około 1,5 h (nie mogłem odkręcić przekładni).

Cytat:
2004-07-06 15:06:22, SpeedR pisze:
A ja właśnie pokusiłem się o zamówienie wycieraczek Valeo Silencio X - Trim. Taki model jak montowane w VW, wyglądają jak by były wykonane z samej gumy (bez stelarza)... ale cenę chłopaki przyjeb... niesamowitą

Pozdrawiam - SpeedR

Ty Spiderek, to jednak jesteś kolekcjoner...

Nie ma ktoś z szanownych klubowiczy odstąpić lub odsprzedać zyżytego mechanizmu wycieraczek .

Chodzi mi głównie o wodziki łączące przekładnię z ramionami wycieraczek.
Najlepiej by było gdyby to był ktoś z oklic grodu Kraka.
Co prawda miałem kupować nowy mechanizm, ale mam już pokupione tulejki, kleje i inne pierdoły i żal mi je wyrzucać. A z drugiej strony czeka mnie teraz dużo wydatków związane z esperakiem jak np. wymiany płynów ekspl., końcówek drążków kier.,sprężyn, rozrządu, naprawa drążka biegów, itd. więc dobrze by było zaoszczędzić przynajmniej parę złotych.

Cytat:
2004-07-06 23:18:27, pyrekcb pisze:
Cytat:

Pozdrawiam - SpeedR

Ty Spiderek, to jednak jesteś kolekcjoner...

Cytat:

Pozdrawiam - SpeedR

Speede a jaka cena tych extreemów????

Cytat:
2004-07-07 23:39:34, -JACO- pisze:

Aaaaa, 137 zł. ... za szt.

Cytat:
2004-07-08 00:49:09, SpeedR pisze:
Cytat:
2004-07-07 23:39:34, -JACO- pisze:

Aaaaa, 137 zł. ... za szt.

Niestety jeszcze nie wiem, czy mocowania pasują, gdyż ze wględu na konstrukcję pióra, są niewymienialne.
Z drugiej strony ten typ wycieraczek nie jest dostępny do aut DU, tzn. niedostępny patrząc na katalog producenta,toteż jestem umówiony z dystrybutorem na "przymiarkę".

W sobotę udało się mi naprawić mechanizm. Teraz praca wycieraczek to:"Cud Miód, Palce Lizać" .
Nowe tulejki, oringi, segery, mocowania wodzików /wg. mojego pomysłu/, dodatkowo zamieniłem miejscami plastikowe prwadnice i wszystko zabezpieczyłem Brunoxem.
Wymieniłem jeszcze olej w skrzyni biegów na półsynt. DU /16 zł za litr/ i różnica jest ogromna-biegi wchodzą leciutko i skrzynia ciszej pracuje/pewno przez to że starego oleju było już mało-puszczała uszczelka dekla/.