Instalacja gazowa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy po założeniu instalacji trzeba dokonać jakiegoś wpisu w dowodzie rejestracyjnym.

[ wiadomość edytowana przez: romko dnia 2002-11-12 00:26:29 ]

tak niestety tak.nawet trzeba.

No i jeszcze przegląd. Nie dość, że droższy niż zwykły to jeszcze nie zapomnij o zabraniu świadectwa homologacji. Przynajmniej mi się tak wydaje, bo ja kupiłem od razu z LPG.

Urząd chyba tak jest po załozeniu konieczny ale jak zakładali mi instalacje to otrzymałem od nich homologacji i gdy mam aktualny przeglad nie jest konieczny ponowny.A ekonomicznie biorac pod uwage nie wskazany.

Ale w dowód musisz miec wbite "przystosowany do zasilania gazem". Jeśli przegląd był niedawno to nie trzeba go powtarzać, ale sam wpis jest konieczny! Chyba, że lubisz dyskutowac z panami w niebieskich mundurkach.

Tak wpis muchozolu w dowod jest konieczny musisz isc do wydzialu komunikacji i odstac swoje. Przy najblizszym przegladzie do dowodu zaplacisz 155 zl (92 przeglad "zwykly" plus 63 za "specjalistyczny") musisz miec przy sobie zaswiadczenie ze stacji tankujacej gaz ze zawor odbija, a takze homologacje zbiornika. Dostaniesz po przegladzie papierek ktory nos zawsze przy sobie - taki ponoc jest wymog.

Przeczytaj temat z 2002-07-19 08:12 :

LPG w dowodzie rej.
tak na marginesie wpisując w opcję SZUKAJ gaz w dowodzie znalazłbyś ten temat - naprawdę wiele rzeczy można znaleźć u nas na forum

Spotkałem sie z wymogiem posiadania homologacji na zbiornik, i teraz zawsze ja wożę. Moze to nie ma troche sensu, skoro p. diagnosta wymaga tego papierku przy co rocznym przeglądzie.

Wymaga papierka bo zbiornik nie jest wieczny, ma też swoją homologację na 10 lat - mój do 2008. I teraz moje pytanie - czy wiecie co się dzieje po tym terminie ?

Nie będe powtarzał się po kolegach ale mają racje. moge ci doradzić gdzie założyć instalacje gazową. jak chcesz dobrze a nie zależy ci na kasie i czasie to zakładaj na ul. dworcowej jak chcesz w miare tańo i w miare dobrze to polecam na pl. piastów (tam gdzie robią opony) ja tam zakładałem i jestem w miare zadowolony(koszt z pełna butla to 1300 zł) możesz poczukać tańiej rozejżyj się na giełdzie w sośnicy tam podobno tańo zakładają. POZDROWIENA ZE ŚLĄSKA

Cytat:
Wymaga papierka bo zbiornik nie jest wieczny, ma też swoją homologację na 10 lat - mój do 2008. I teraz moje pytanie - czy wiecie co się dzieje po tym terminie ?

A owszem, wiemy. Kupujemy nową butlę i na kolejne 10 lat mamy spokój (i to jest najkorzystniejsza opcja) albo możemy udać się na badanie specjalistyczne naszej starej buli i przedłuzyć jej legalizację, niestety tylko na rok. Zresztą może do 2008 roku to się zmieni...?

tia - informacja że zawór odbija....ze stacji)) mnie się pytał tylko ile wchodzi do baku a ja mu powiedziałem i na tym się skończyła gadka...a czy zawór odbija ??? ostatnio do 50 l butli nalałem 44 litry a powinno wchodzić wyłacznie 40 !!!teraz nie tankuje juz nigdy do fula tylko mowie ile litrów i kropka..bo jakby zawór nie zadziałał to..jezdziłbym na bombie...chocteraz zimno i gaz się kurczy)))
a co do badań to przy sobie trzeba mieć zawsze homologacje bo teraz ja kserujai zostaje ona na stacji..... pozdrowka

Pozwolę sobie wkleić tekst z pl.misc.samochody na ten temat :

Witam!

Jako, że właśnie wróciłem z WK z wpisanym do dowodu rejestracyjnego słowem
"gaz", mogę opisać tym, co to ostatnio pytali o potrzebne dokumenty i inne
formalności na czym rzecz polega.

Idzie się do Wydziału Komunikacji, dostaje w okienku druczek wniosku o
dokonanie zmian w dowodzie rejestracyjnym, wypełnia, wpisuje jako
załączniki wyciąg z homologacji i dowód rejestracyjny. Jeśli samochód ma
dwóch właścicieli, a tylko jeden do urzędu się udaje dodatkowo trzeba mieć
upoważnienie od drugiego współwłaściciela i także je wpisać jako załącznik.

Następnie wykupujemy znaczki skarbowe za 6,50 zł (oraz, jeśli mamy
upoważnienie, 15 zł na upoważnienie!), udajemy się do okienka, gdzie miła
pani sprawdza coś w komputerze, coś wprowadza, kseruje naszą homologację,
drukuje słówko gaz na dowodzie rejestracyjnym i oddaje dowód wraz z
homologacją. Acha, należy mieć przy sobie i okazać dowód osobisty (i dowód
osobisty współwłaściciela).

I to wszystko. Miło, sympatycznie i szybciutko. W Łodzi jest przynajmniej
sprawna organizacja. Najpierw trzeba odstać chwilę w kolejce do okienka z
informacją, gdzie dostaje się skierowanie do konkretnego okienka na
konkretną godzinę (w moim przypadku miałem godzinę czasu). Następnie należy
na wyznaczoną godzinę się stawić i już. Wszystko razem zajęło godzinę i
piętnaście minut razem z początkowym staniem w kolejce. W tym godzinę miałem
wolną i mogłem pójść sobie do baru coś bezstresowo zjeść.

Pozdrawiam

Krzysztof Miodek

Wbicie gazu do dowodu 5.5 zl dokladnie, a jak szukasz tani zakład polecam w Bytomiu 1200 zl 45 litrow zbiornik.

Słuchaj Soyer - jak Ci weszło więcej nieżnormalnir do butli, to znaczy że w tej stacji robia klientów w h... I mimo tańszego gazu płacisz za więcej litrów niż w rzeczywistości. Na jednej stacji obo mnie na 50l dodawali 5 - czyli licznik wskazywał 55 - i 5x1.xx byli do przodu. Już na tą stacje w zyciu nie pojade...
I gaz sie nie kurczy - niech ci nie p... głupot! gaz jest tankowany w fazie ciekłej - dlatego można go liczyć w litrach. Przypomnij sobie z fizyki że ciecz naprawde b.mało sie rozszerza. jakby gaz był tankowany w fazie lotnej (wtedy rozszerzalnosć była by zauwazalna) to by sie go tankowało na kilogramy - bo litrów raczej sienie zmierzy.
Krótko - na stacjach rżną aż furczy - trzeba ich omijać!!!
Raz byłem swiadkiem awantury którą koleś zrobił an stacji - jak mu weszło za dużo w baku.Na załagodzenie dostał tankowanie gratis rzeby sobie tylko pojechał. ja i reszta kolejki pojechała stamtad także...

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Jesteś tego pewien? Oszustwa to jedna kwestia, a ładowanie butli druga. Butla zawiera w równowadze gaz i ciecz. Zwiększysz ciśnienie tankowania - więcej cieczy (procentowo) zmieści się do butli, bo gaz się skropli. Zmniejszysz ciśnienie - ciecz zacznie wrzeć i butlę wypełni gaz. Gdyby gaz był taki jak benzyna, to do butli 45litrów mieściłoby się po prostu 45litrów.

Gdzieś tu jest chyba błąd rozumowania... Chociaż sam nie wiem - skąd by się wzięło niepełne ładowanie butli? Sprawdziłem dla takich dużych (>3000l) - wynosi on 85%

[ wiadomość edytowana przez: dzbanek dnia 2002-11-14 14:19:03 ]

jak wszyscy mowia musisz mniec wbite do dowodu ze jest "zasilany gazem" ostatnio wlasnie mnie policja zatrzymala przed sama chata i sie wlasnie o to rzucali przerejestrowywalem samochod i mi w urzedzie tego niewbila i musialem jeszcze raz jechac i stac jak glupi i sie pocic

Witam
Jestem w takiej sytuacji:
mam instalacje gazowa od kolegi, ma ona aktualna homologacje na butle, pochodzi ona z ze 125p i do 125p chce ja zalozyc. Jednak slysze rozne poglady jedni mowia ze nie mozna zakladac starych instalacji bo ponoc zmienila sie homologacja na zbiorniki. A slyszalem to od goscia co zajmuje sie sprzedarza i zakladaniem instalacji gazowych.

A druga sprawa to jaka jest kolejnosc rzeczy w procesie przechodzenia na instalacje gazowa. Oto moj zarys jaki mi sie wylonil z tego co sie dowiedzialem i uslyszalem (najbardziej rzeczywisty chyba):
1. jade z instalacja i homologacja na zbiornik do zakladu zajmujacego sie montarzem instalacji (bo chyba samemu nie mozna sobie montowac). zakladaja i jakies zaswiadczenie chyba daja ze zalozono w zakladzie posiadajacym uprawnienia
2. z zalozona instalacja homologacja i zaswiadczeniem zalozenia jade na przeglad, cos tam grzebia i daja zaswiadczenie ze wszystko jest oki
3. nastepnie ze zdobytymi zaswiadczeniami i lece postac w kolejce w urzedzie komunikacji (gdzie nawet jak nie ma kolejki dlugo schodzi) a tam obsluga okienka po zaznajomieniu sie z przedlozonymi papierami robi swoje.
Oczywiscie na kazdym stopniu tego procesu sie placi tylko ile? wyczytalem na forum ze 155zł czyli zwykly przeglad + specjalistyczny, ale jak mam aktualny przeglad zwykly to czy tez musze pacic za zwykly przeglad. A ile moze kosztowac zalozenie?

Nie wiem czy moj plan dzialania ma jakies braki, wiec jezeli sa to za wszelkie uwagi i informacje dziekuje.
Bo nie wiem czy sie z tym babrac.

Pozdrawiam

Na BP wchodzi mi od 30 do 31 litrow na innych stacjach 29-30. Ale taka mała różnica może być chyba nawet spowodowana troche innym ciśnieniem tankowania, Bo zawor odbija gdy ciśnienie w butli jest większe niż w dystrybutorze. Ale 5 l. róznicy to już jak na mój gust za dużo. A jeżeli faktycznie Ci weszło 5l więcej to tylko na tej jednej stacji ?? Bo jeżeli tak a na innych jest OK to tak jak pisał OLO - przesterowany licznik litrów

A ja do tematu nawiązę z innej strony.
Wśród ludzi, w przeważającej liczbie, panuje nadal takie przekonanie, że montaż instalacji gazowej do auta powoduje szybkie zużycie silnika. ..."auto na idzie na dobicie..." itp. Znajomy mechanik też mówi, że on "...po konstruktorach nie poprawia"....
A jednak aut z gazem jest sporo. Instalcje są coraz bardziej popularne, nawet w prawie nowych autach.

Jak to w końcu jest ?
Ja bazuje tylko na usłyszanych opiniach. Nie mam swojego zdania, a nad LPG sie zastanwiam i o ile o żadne wybuchy gazu sie nie boje o tyle o te "szybkie zużycie" silnika tak. Odwiedziłem jeszcze mało stron firm zakładających owe instalacje, ale w dotychczas odwiedzonych stronach pomimo tego ze byly szczególowe opisy innowacji w obecnie montowanych instalcjach gazowych, to o skutkach założenia czegoś takiego nie pisze nic.
Co wy powiecie na ten temat ?