DZiwne zachowanie wskaznika temperatury. Pomocy!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Mam problem . Od jakiegos czasu w moim Escorcie 1.6 16V dziewnie zachowuje sie wskaznik temperatury na desce rozdzielczej. Czasami zachowuje sie normalnie i dochodzi np. do polowy czy ponad polowe wskazania i nagle spada na sam dol, tzn. jakbym dopiero startowal zimnym samochodem. Nieraz przez cala droge jest OK.
Co moze byc przyczyna? Czy moze ktos mial podobne "klocki" ze swoim Essim?
Wielkie dzieki za wszelka pomoc.
/Krajan

Gwałtownie w żadnym, razie nie powinna opadać. Podejrzewam uszkodzenie mechaniczne.

Dzieki.
Myslisz o mechanicznym uszkodzeniu wskaznika?
Czy moze byc to problem z czujnikiem?

Wielkie dzieki ponownie.

Wskażnika. Przy uszkodzeniu czujnika wskazania raczej płynnie się zmieniają (naturalnie w nieprzewidziany sposób), lub tez pozostają niezmienne.

Jeszcze raz wielkie dzieki.
Czy mozna kupic sam wskaznik i go wymienic? Czy wiesz cos w tej sprawie?
Czy jesli wskaznik temepratury jest padniety to czy powinien np. wskaznik paliwa tez zle wskazywyc?
Dzieki za info.
/Krajan

Jeśli oba wskaźniki wariują to uszkodzony jest stabilizator. Natomiast tutaj, jak pisałem podejrzewam uszkodzenie mechaniczne.

Szybciej dostaniesz całą deskę z zegarami niz pojedynczy.

A może najzwyczjniej w świecie, jak się silnik nagrzeje kabelek robi pyk i nie ma kontaktu?

To sa wskaźniki elektromagnetyczne dwucewkowe, przy zaniku sygnału z czujnika wskazówka nie opada momentalnie.

Dzieki za zaintersowanie.
Jaki kabel sugerujesz? Dochodzacy do czujnika?
Czy mozna wymienic tylko sam wskaznik?
Dzieki za info.
/Krajan

Cytat:
2004-07-13 18:17:30, WilK pisze:
Gwałtownie w żadnym, razie nie powinna opadać. Podejrzewam uszkodzenie mechaniczne.

U mnie opadała ale płynnie, po wymianie czujnika działa prawidłowo.

Witam.
Co oznacza plynnie?Czy tak samo jak po wylaczeniu silnika?
Bo u mnie jest taki objaw.
Dzieki.
/Krajan

Cytat:
2004-07-14 00:32:02, Miro pisze:
Cytat:
2004-07-13 18:17:30, WilK pisze:

U mnie opadała ale płynnie, po wymianie czujnika działa prawidłowo.

No ja miałem tak, że wskazówka opadała i podnosiła się, czasami było OK. A działo się to z taką prędkością, jakbyś wyłączył zapłon na ciepłym silniku, poczekał, aż opadnie i włączył. Pędkość z jaką się podnosiła odpowiadał tej, z jaką potrafiła zmieniać położenie (od min do niemalże max.). Wyeminiłem czujnik i wszystko wróciło do normy
P.S.
Wcześniej wymieniłem jeszcze dwa razy termostat, bo myślałem, że to on padł....

sugerję kabelki przy wszystkich wtyczkach i łaczkach, u mnie wskaxnik był martwy od kupienia, i okazało się, że oprucz padnetego wskaźnika (pewnie ktoś go próbował czy dział i spalił) urwany był kabelek przy samym czujniku

Cytat:
2004-07-14 17:45:22, Krajan pisze:
Witam.
Co oznacza plynnie?Czy tak samo jak po wylaczeniu silnika?
Bo u mnie jest taki objaw.
Dzieki.
/Krajan

Dokładnie jak po wyłączeniu silnika. Wymień czujnik, tylko pamiętaj aby był odpowiedniego koloru. Koszt czujnika to około 20 zł.

..... to może być wina jakiś kabelków ..... mi się tak parę razy zdarzyło ...... dochodził do połowy i po włączeniu wentylatora szybciutko leciał na dół ..... po czym po chwili znowu do góry ..... ale teraz się uspokoiło ..... i nic nie wymieniałem ..... porusza kabelkami .....

Panowie ja mam podobny problem, czasem wskaźnik włancza sie normalnie i opada normalnie, a czasem w ogóle się nie załancza. Który czujnik odpowiada za wskazania, ten na termostacie , czy na przewodzie gumowym. Jaki powinien być kolor dla esiego Kombi 1,6 16V ,95 ja mam czerwony.

ja tam nie mam żadnych kolorów, ale od wskaźnika jest ten umieszczony na górze termostatu (pionowo w górę). Ten na wężu gumowym jest włącznikiem od wentylatora, a ten drugi w termostacie idzie do komputera

[ wiadomość edytowana przez: Kielek dnia 2004-07-20 07:47:05 ]

Ja mam taki problem zanim wymieniałem żłyn w układzie było ok po wymianie temperatura osiogała połowe wskazania potem podzczas jazdy spadała do 0 obecnie raz sie podnosi a raz wcale sie nie podnosi lub wskaznik delikatnie sie uniesie byłem na servisie i facet kablami poruszał i było ok tak wiec ten kabel modejz łaczacy układ i powiedzieli mi ze to koszt 150 zł jeszcze tego nie robilem ale zaczynam miec obawy bo jak padnie termostat to niebede wiedział nawet i sam niewiem co wymienic tez jak bym wiedział to kupił bym taniej sobie czesci tak wiec moze ktos sprecyzuje jakie czesci trzeba kupic? Ja jestem posiadaczem 1,6 16v I WIDZE ZE JEST TO STANDARDEM W TYCH MODELACH.

I ja mam ten sam problem, od mniej więcej miesiąca wskazówka pokazywała coraz mniejszcze temperatury, potem w czasie jazdy pływała w górę i w dół, ale nie przekraczała połowy, a teraz leży martwa i się nie rusza. Byłem przekonany, że to czujnik, ale jeszcze nie miałem czasu sie tym zająć. U mnie dziwnie działa też wskazówka paliwa, kiedy jest zatankowane do pełna, też pływa po całym zakresie wskaźnika, dopiero kiedy w baku zostaje 3/4, pokazuje jak należy. Silnika 1.6 16V.

a moze to problem z masa przy zegarach?? brak masy = problemy z elektronika