| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() kalafior grabiarka na rope gdzies daleko | 2004-07-15 13:57:07 Tak sobie teraz na poczekanu wymyslilem - moze poprostu auto stoi na nierownym podlozu. |
![]() rafal71 omega cd A hajnowek | 2004-07-15 16:43:58 Ze sprezynami to czase moga byc jaja,ja w tamtym roku mialem wymienione dwie nowki z tylu i po tygodniu jazdy stalem na parkingu w srodku miasta i czekalem na żone i nagle jak nie dupnie to myslalem że cos wybuchlo pod autem a tu spreżyna pekla na postoju nówka.Do domu mialem 40km i jechalem na przechylonym aucie pomalu do domu.Mysle ze masz cos nie tak z jedną sprężyną? |
bartold omega 2.5 tds Ostrów Wielkopolski | 2004-07-15 17:15:30 apropos sprezyn, ostatnio natknalem sie na allegro na gumy wkladane w sprezyny w celu usztywnienia autka, nie powiem bo cos takiego by mi sie przydalo na drogi po ktorych sie poruszam. Czy ktos z Was mial z tym stycznosc albo cos slyszal jak sie sprawuje taki patent?
|
ManiekG Włocławek | 2004-07-15 18:17:00 Te gumy w omegach się nie sprawdzają z tego powodu, że sprężyny w końcowych odcinkach ostro zmniejszają swoją średnicę. Tam mają być wepchnięte gumy. Po założeniu stoją ukosem do zwojów sprężyny, a przy ugięciu właściwie rozpychają sprężyny na boki.Lepszym rozwiązaniem jest założenie pod wytłuczone sprężyny gumy na dolnym wahaczu. |
urg (M) nie ma jeno frotka ostała | 2004-07-16 07:17:24
patent sprawuje się lipnie. gumki powodują że ciut wyżej siedzi. i tylko tyle. a do gumek nie potrzeba allegro do omegi są po 15 zł szt. w każdym dobrym sklepie z częściami |
Jazzman Omega A Caravan 2.3TD Tychy | 2004-07-16 09:05:14 Witam Zrobiłem inspekcję. Lekko pęknięta prawa sprężyna przy końcu. Jak jest na podnośniku to długości sprężyn te same. Zajmę się znowu tym tematem we wrześniu jak Brat wróci z eskapady. RZ. |
WoSiU DEADSOUL Opel Omega B MV6 Wrocław | 2004-07-17 13:47:29 Mailem podobna sytuacje tylko ze w czasie jazdy nagle mnie przechyliło.Po zatrzymaniu nic nie stwiedziłym max predkosc jaka jechalem do domu to 40 km/h z Zielonej Gory masakra .Po dojechaniu do domu i wjechaniu na kanał okazało sie własnie ze pekła mi sprezyna na samym dole.Coz akurat za jakis czas mialem robic generalke zawiechy wiec sprowadzilem sobie z Niemiec sprzynki zolte zalozylem ,obnizylem,jestem zadowolony .Trasa ok lecz nasz piekny Wrocław i jego dziury oraz poniemiecka kostak daja znaki idzie czasami zabki sobie wybic.
Pozd.Wojtek |
Jazzman Omega A Caravan 2.3TD Tychy | 2004-07-19 17:29:46 Apropos wysokości tyłka. Bracik zapiął przyczepe Niewiadów 500kg waży ona i bryka siadła tak, że krawędzie błotnika są na wysokości obręczy felgi R15. a po odpięciu przyczepy dzwiga się fura o 1.5 cm. 1. Czy to nie jest za nisko ? 2. Czy wymiana przednich amorów mogła wpłynąć na wysokość tyłka, bo wydaje mi sie ze przed wymiana był wyżej ? RZ |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2004-07-20 08:45:58 Amortyzatory nie mają nic do wysokości "siedzenia".
A dobór innych przy "glebie" wynika z konieczności posiadania takich, które będą pracować w innym zakresie wysokości (no i zdolność tłumienia ew.) ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
Jazzman Omega A Caravan 2.3TD Tychy | 2004-07-20 09:58:02 Tez tak myslalem ze amory nic do wysokosci nie maja. Ale skoro tak nisko siedzi tyłek to sprężyny trza wymienić ? Bo teraz sie boje ze tylne prawie nówki Sachsy mi padną bo będą pracować w nie tym zakresie wysokości co przewidziana. RZ |
mario26DR Limo Long Vehicle Gdynia | 2004-07-21 08:40:51 Witam,jak juz jestesmy w temacie amorow.Chodzi mi dokladnie o tylnie-pompowane.Jakie nominalne cisnienie powinno sie w nich znajdowac? Jazda 4 osoby,bez towaru? Chodzi mi o jednostke |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2004-07-21 09:27:01
Nie wiem jakie są tablice ciśnienia dla nivo manualnego, ale w automatycznym kompresor zaczyna działać przy trzeciej osobie z tyłu (licząc bez bagaży), przy czym obciążenie z przodu ma drugorzędną rolę. Tak się zachowują oba moje karawany, tak też stoi w instrukcji. Zatem IMHO - 4 osoby - możesz mieć 0 ciśnienia. Robert |