Szczasanie kierownica podczas hamowania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co jest powodem że kierownica lata podczas hamowania???czy to moze byc lozysko bo mi szumi w kole i jak poruszam kołem to są luzy???

gdyby to było tylko łożysko to nie tylko podczas hamowania by Ci kierownica latała, ale też podczas jazdy

Może tarcze się pokrzywiły, zależy też od stanu klocków hamulcowych, wyważenia kół i jeszcze wielu rzeczy

Ja np. mam nierówno zjechane klocki i mi podczas hamowania kierownica drga, ale juz czekają nowe klocuszki mam nadzieję , że jak wymienię to problem zniknie

Jest jeszcze możliwiść źle wyważonych kółek, to można łatwo wykluczyć zadając sobie pytanie czy ostatnio było coś przy nich robione.

Ja miałem taką sytuację przy Lanosie, po zmianie opon z zimówek na letnie nagle biło przy hamowaniu, wydawało mi się nie możliwe bo na zdrowy rozsądek jak źle wyważone koła to bije w czasie jazdy a nie tylko podczas hamowania ale okazało się prawdziwe.

Cytat:
2004-07-13 00:37:31, metis pisze:
Jest jeszcze możliwiść źle wyważonych kółek, to można łatwo wykluczyć zadając sobie pytanie czy ostatnio było coś przy nich robione.

Ja miałem taką sytuację przy Lanosie, po zmianie opon z zimówek na letnie nagle biło przy hamowaniu, wydawało mi się nie możliwe bo na zdrowy rozsądek jak źle wyważone koła to bije w czasie jazdy a nie tylko podczas hamowania ale okazało się prawdziwe.

al eteżczasami jest tak ze sam odważnik spadnie i efekt jest ten sam wiem po własnej skórze

U mnie dla przykładu lewa tarcza ma w pewnym miejscu mniejszą grubość i przy mocniejszym hamowaniu pow. 50 jest mocno wyczywalne. Jak sie za to zabierzesz to za pomocą najlepiej mikrometra ew. suwmiarki sprawdź grubość w kilku miejscach. Jednak czynników może być wiele: niewyważenie kół, deformacja kół po przechowywaniu zimę zle ułożonych, przegrzane zwichrowane tarcze, itd. Jednym słowem trzeba się temu dokładnie przyjżeć i metodą eliminacji wykluczać kolejne rzeczy.
PZDR

Wszystko jest zrobione koła sa ok.i dalek jest to samo,to beda razcej tarcze chyba bo jak letko chamuke to czuc jak nierównomiernie chamuje auto tylko tak szcząsa.

Bicie tarcz można sprawdzić. Ale może to tylko klocki tandetne.

Ja też to mam ale dopiero przy prędkościach trzy cyfrowych
Czy mo,że to być spowodowane tym że gość który sprzedawał mi ten samochud wymienił tylko trzy klocki a jeden zostawił stary

Cheesus, Galowy namiar na tego gościa - spalimy

HAHA.... to się nazywa oszczędność.

Spalcie- gość ma komis samochodowy a zaoszczędza na klockach i to jak po jednym z każdego wozu

[ wiadomość edytowana przez: galowy dnia 2004-07-15 06:20:21 ]

pierw skasuj luzy na łozyskch albo wymień i sprawdz jak nie ustanie to na bank tarcze krzywe ja na warsztacie robie bardzo czesto takie przypadki i na 90 % sąto krzywe tarcze musisz je dac do dobrego tokarza