Silnik krokowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ,chciałem wyczyścić silnik krokowy,ale za bardzo nie wiem gdzi on sie znajduje.Czy mógłby mi ktoś opisać gdzie on jest i jak go wyczyścić?

Silnik krokowy znajduje się pomiędzy filtrem powietrza a kolektorem ssącym. Do czyszczenia używa się specjalnego płynu w sprayu (nie pamiętam nazwy). A dlaczego chcesz wyczyścić silnik krokowy?

Wyczytałem na forum ,ze zabrudzony może odpowiadać za nierówną prace silnika na gazie,tak jak PCV i EGR.Czy sie myle?

To niekoniecznie musi być problem z silnikiem krokowym, to może być problem z regulatorem przepływu powietrza, wtedy samochód na wolniejszych obrotach nierówno pracuje i nawet gaśnie, przerabiałam ten problem dość dokładnie ale nie w hyundaiu , może trzeba by podłaczyć do komputera i sprawdzić?

Cytat:
2004-07-31 22:38:28, Agag35 pisze:
To niekoniecznie musi być problem z silnikiem krokowym, to może być problem z regulatorem przepływu powietrza,

Właśnie silnik krokowy nazywamy czasami regulatorem przepływu powietrza. Silnik krokowy reguluje ustawienie przepustnicy powietrza. Odpowiednie diody są odpowiedzialne za ustawienie przepustnicy, stąd nazwa silnik krokowy.

na gazie gaśnie? owszem przyda się czyszczenie silniczka kr. ale może wystarczy regulacja gazu. egr owszem ale czy kanał w kolektorze nie jest już zapchany?

być może jest ,ale cholera wie jak go wyczyścić.Próbowałem od góry ale to mało daje.Może trzeba rozkręcić kolektor,ale tego już niestety sam sie nie podejme