| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2004-06-29 15:16:45 Pora na lamerskie pytanie dnia Czy ktoś z Wiedzących byłby uprzejmy w prostych żołnierskich słowach wyjaśnić dlaczego działa Dual Ram? Nie chcę "do tablicy", wiem JAK działa, rysunki ze strzałkami widziałem. Nie wiem natomiast DLACZEGO przy niższej prędkości obrotowej korzystniejszy jest krótszy, a przy wyższej dłuższy dolot. I jak się to ma to rozważań o gęstym zimnym powietrzu itd. Przecież w dość ciepłym kolektorze to im dłuższy to powietrze bardziej się ogrzeje? Jak rozumiem celem Dual Ramu jest osiągnięcie korzystniejszego przebiegu wartości momentu w funkcji obrotów, prawda? Robert dumny posiadacz dłuższego (kolektora |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-06-29 15:31:28 Prowo możesz rozwinąc skrzydła? |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2004-06-29 15:35:56 Nie bardzo wiem, dlaczego nie miałaby się tu pojawic tablica? Wystarczy wklepać w gugla kolektor długość itp. Co mam rozwinąć??? ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2004-06-29 15:38:14
Chwila, albo mnie wkręcasz, albo te rysynki są zamienione, albo ja ich nie rozumiem. Robert |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2004-06-29 15:41:44 Zrozumienie tych rysunków to rzeczywiście wyższa szkoła. Ale tak jest i koniec. Np. taki wykresik (jakiegoś padła ale prawda ta jest uniwersalna): ![]() ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-06-29 16:15:46 dolot Tu coś jeszcze na ten temat jest.
Hm, Prowo tablica jest ok i musi być pod ręką ale może tym razem... Z rysunku wynika, że nikt nie będzie chciał mieć 14 cm dolotu. Choć w tym niebieskim moment (62 cm) osiągany jest dość szybko. Zależy co komu potrzeba Wracając do duala. Ja myślałem, że jest po to aby sprostać zwiększonemu zapotrzebowaniu silnika na powietrze przy większych obrotach (powyzej 4 tys) oraz aby stłumić spalanie Stąd efekt przytykania silnika między 3,6 - 4 tys. Widać myliłem się. [ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2004-06-29 16:51:24 ] |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2004-06-29 18:11:46
Fajno, rozumiem co pokazujesz Prowo. Po przeczytaniu strony wskazanej przez PiotraS chyba zrezygnuję z drążenia prawdziwych przyczyn fizycznych (bo to pewnie wykład z akustyki i mechaniki płynów w jednym). Fakt, jest na odwrót niż na początku napisałem. Ale tym wypadku na stronie Machiavel'a rysunki są odwrotnie, tak czy nie? Robert dociekliwy do upierdliwości |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-06-29 20:19:20 Nixon widzę, że drążysz temat dalej Można przyjąć, że po owtwarciu dual ramu zachodzi mozliwość dłuższej drogi przepływu powietrza (nie wiem czy się wyrażam dobrze), np do skrajnego cylindra.Choć duża cześć powietrza zassysan jest z tego samego dolotu, to ta brakująca część powietrza dobierana jest z dłuższego dolotu. (ja pitole wymiękam). W dual ramie nie zachodzi automatyczne wydłużenie dolotu tylko poszerzenie układu dolotu. Wydaj mi się, że Prowo załapał Cię za słowo (tak jak ja jego, choć dobrze wiem co miał na myśłi Resumując Dolot do cylindra musi być odpowiedniej długość w zależnośći co potrzebujemy.Nie wiem niestety jak wlywa na wykres momentu otwraci duala, prawdopodobnie zapobiega opadnięciu krzywej momentu w znacznym stopniu. Spójrz na wykres. Niebieska kreska. Max moment osiągnięty jest w dużym zakresie obrotów i to jest optymalne do porusznia się autem, mniejsze spalanie i takiem tam. Do takiego przebiegu krzywej każdy producent dąży. Kreska zielona, masz o 20 % wyciągnięty moment obrotowy up. Silnik powyżej 3 tys obrotów będzie się lepiej zbierał, co zapewni ci lepsze osiągi, wzrost zużycia paliwa i takie tam. Genralnie lepiej. Pozostałych nie ma co omawiać.Najgorszy jest czarny, przydałby się jeszcze wykres mocy tego auta. Uff.Nie wiem czy dość jasno przekazłem to co myślałem. |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2004-06-29 23:57:54
No niestety Tak jak rozumiem Twoją Piotrze wersję (o tym że otwarta klapa Duala powoduje zwiększenie efektywnego przekroju), to do mnie przemawia Natomiast Prowa posty "idą" w kierunku zmiany długości. Próbowałem jeszcze sobie na piechotę tłumaczyć z germańskiego stronę www.c30se.de i tam też piszą że przy zamkniętej klapie Duala (czyli poniżej 4k) długość dolotu jest większa, a przy otwartej - krótsza. No więc jak: wiecie jak to jest czy się domyślacie na podstawie wiedzy ogólnej o konstrukcji silników. I który z Was ma rację? Help, bo już głupieję całkiem Robert |
disel Gliwice | 2004-06-30 00:30:08 3.0 24v ma najwyzyszy moment przy 3600 obr /min i potrzebuje wtedy tyle powietrza ile sa w stanie mu zapewnic 3 otwarte kanaly dolotowe , po przekroczeniu wartosci 4 tys obr na min otwieraja sie 3 kolejne kanaly ( silnik potrzebuje wiecej powietrza) aby utrzymac jak najbardziej plaski wykres momentu
[ wiadomość edytowana przez: disel dnia 2004-06-30 00:32:40 ] |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-06-30 08:56:40
E...disel obejrzyje raz jeszcze rysunki.. Prowo ma racje, a ja piszę o czym innym. [ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2004-06-30 08:57:26 ] |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2004-06-30 09:59:59 I.
Za które słowa mnie łapiesz, bo się pogubiłem II. Disel: - niestety, tym razem Szanowny Pan przegrał III.
No jak to który??? Ten mówiący że otw. klapka to zmniejszenie długości dolotu. Jakie jeszcze masz wątpliwości??? Nad tymi rysunkami to spędziłem trochę czasu, ale wreszcie je zrozumiałem. Obawiam się jednak, że na odległość to ciężko by mi było wytłumaczyć (brak zdolności pedagogicznych ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-06-30 11:28:06
E... tam szkoda pisać było minęło.
Ja zapytam pierwszy |
disel Gliwice | 2004-06-30 12:22:37 e no tak pisze na stronie senatorman.de ale tak strasznie techniczny jezyk ze ciezko wszystko przetlumaczyc |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2004-06-30 16:46:51 ja tam nie kumam
oglądałem te obrazki na 18 sposobów i nic z nich nie wynika ?? na obu rysunkach strzałki (naśladujące przepływ powietrza jak mniemam) wskazują, że powietrze zarówno poniżej 4krpm jak i powyżej 4krpm: a) wpada z dolotu otworem po lewej stronie obrazka b) rozdziela się na dwa kanały doprowadzające c) równomiernie zasila wszystkie kolektory dolotowe jedyna różnica polega na dziwnym (wg obrazka "powyżej 4krpm") zawirowaniu "w te i we wte" powietrza z powodu otwartej klapki dual ramu ?? jak na mój gust powietrze zasysane przez cylindy nie ma czasu na "pogaduchy" i rozłażenie się po kolektorze tylko wybierając najkrótszą drogę wpada tam gdzie ma wpaść No chyba, że jest ewentualność taka, że coś mu przeszkadza i to "COŚ" nie jest narysowane na tych obrazkach bo w przeciwnym wypadku frazesy o zmiennej długości dolotu do mnie nie docierają |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2004-07-01 08:58:52 Trzeba było uważać ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-07-01 09:51:04 "Dogs will bark at you, mothers will shield their children's eyes,"
Prowo będziesz mi prał koszulę! O kim to jest? |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2004-07-01 11:54:09 może ja jestm za głupi
może trzeba rozpatrywać te rysunki w trójwymiarze może same rysunki są niedoskonałe a może trzeba użyć wiedzy teoretycznej i pod tym kontem przymknąc oko na niedoskonałości tych rysunków oryginał na chłopski rozum tak interpretuję informacje zawarte na rysunkach oryginalnych (proszę się nie śmiać z jakości bo w pracy mam tylko painta a nie jest to mój ulubiony "program graficzny" poniżej 4krpm powyżej 4krpm jeżeli jestem w błędzie to proszę szanownych kolegów o narysowanie czegoś "schematycznego" wyjaśniającego zasadę "skracania dolotu" poprzez klapkę dual ramu pow 4 krpm bo z moich rysunków to raczej nie wynika |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2004-07-01 12:19:33 Hehehe - dARTi: twoje rysunki są dużo lepsze niż "orginał" No to jednak spróbuję na odległość: Potrzeba podeprzeć sie teorią: nie wszystkie cyl. palą jednocześnie, zjawisko rezonansu i pojemności komory oraz długości kanałów pomiędzy tą komorą a zaworami (przepustnicami) - bez żadnych wyliczeń oczywiście, tylko dla zasady. I to tyle. Ale że sam doszedłem do takiego akurat wytłumaczenia, to oczywiście mogę się mylić. Aczkolwiek pewne rzeczy, jak sam widziałeś, zrobione na tej właśnie zasadzie jeżdżą ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |