Witam!
Jak niektorzy wiedzą ( a inni moze nie

... Esperaka nabylem dosc niedawno. Wiadomo, z czasem wyszly rozne drobne usterki, ale najgroszą jest to, ze nie mam klaksonu. Koleśod ktorego kupilem twierdzil, ze to pewnie bezpiecznik. Bezpieczniki sprawdzilem, jeden byl spalony, ale to byl ten od zegara u góry kolo lusterka. Klaksonu jak nie bylo, tak nie ma. Wyczytalem w instrukcji, ze jeszcze pod maska jest skrzyneczka z przekaźnikami. Looknalem tam i rzeczywiscie takowa jest (kolo akumulatora w rogu). Czy winę za brak klaksonu moze ponosić walnięty przekaźnik ? (chyba tak ?) Czy przekaźniki padają tak jak bezpieczniki, czy padnięcie przekaźnika to już oznaka czegoś poważniejszego ? Mogę na moment podnienić takowy przekaźnik - wyjąć któryś z sąsiednich i włożyć w miejsce tego od klaksonu ?
Pytam o to, bo nie chcialem od razu dawac zarobic elektrykowi, choć z drugiej strony raczej nie bede grzebal w kolumnie kierownicy, żeby mnie poduszka nie zabiła
SPRAWA DRUGA
Kontrokla otwartych drzwi - u kierowcy nie zdarzylo mi sie, zeby podczas otwartych drzwi zapalila mi sie ta kontrolka, jednak przy pozostalych raz swieci a raz nie. To jest dosc klopotliwe zwlaszcza gdy wsiadam ao auta i go odalarmowywuje. Piknie mi, ja otwieram drzwi, cos wkladam na tylne siedzenie i (jesli sie to nie zapali, to auto nie zauwaza otwartych dzrwi) zaraz mi znowu zamyka centralny zamek. Juz nieraz sobie nieźle powył z tego powodu
Przypuszczam, ze te styczniki w progach są OK, no bo co... wszystkie by byly padniete i raz dzialaly a raz nie ? To raczej nie jest mozliwe. Przypuszczam, ze problem tkwi gdzies w miejscu łączenia tych przewodów w jeden punkt, ale
gdzie ??
Sprawa ostatnia -
NIEZAPIĘTE PASY .... pod siedzeniem kierowcy mam kabelek w wtyczką na końcu, który idzie chyba od uchwytu do zapinania pasu i nie jest nigdzie podłączony (jakis młotek to odłączył). Czy to ma być podłączone gdzies pod siedzeniem kierowcy ?
Z gory
WIELKIE DZIEKI za wszystkie informacje. Troche tego napisalem i są to niby takie drobne rzeczy, ale ja wyznaję zasadę, że jeśli coś już jest, to powinno dzialac
Uprzejmie prosze Osoby, ktore sie z tym zetknely lub maja jakies sugestie o kilka zdan na w/w temat.
DZIEKUJE