| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2004-07-15 00:55:49
To chyba sonda podaje informacje, ze jest prawie sam tlen i wtedy komp wzbogaca mieszanke. Na analizatorze raczej nie bedize to tak wygladalo |
Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2004-07-15 08:21:44 jeszcze powiedz gdzie co to podłaczyli....
najlepiej zrobić tak... wypinasz sonde na rozgrzanym silniki i podpinasz do niej bezposrednio miernik powiniem wachać się w zakresie 200-900 chyba że masz super szybki miernik to bedzie pokazywać przynajmniej powinien 0-1000mv w każdym bądz razie przy prawidłowych parametrach pracy sonda średnia wartość powina wychodzić ci w granicach 500mv ja też mam podobny objaw tyle że mi na PB pali 20L na gazie naszczęście 12L bo niemam zadnych kompów... |
Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2004-07-20 15:47:09
Opisujesz pewnie "objawy" na LPG - na benzynie nie ma prawa się tak zachować. A na LPG to jest ... prawidłowe. Dalszy opis mówi o tym, że faktycznie w czasie jazdy masz PRZEWZBOGACONĄ mieszankę i "plujesz" sadzą. Zwyczajnie, przykręć trochę ciśnienie na reduktorze LPG, aby zubożył Ci mieszankę. Kręceniem na biegu jałowym, choćbyś rozkręcał do maksymalnych obrotów, niczego nie stwierdzisz na LPG - musiałbyś mieć badanie wskazań sondy lambda w czasie jazdy (ja tak mam i dlatego taki mundry jestem teraz). Zresztą, fakt, że daje ci dobry objaw na biegu jałowym, a przewzbogaca ci w czasie jazdy, mówi o potrzebie sprawdzenia pozostałych trzech elementów (oprócz ustawienie ciśnienia na reduktorze) : - śruby "przykręcającej" przepływ LPG gazowego na dolocie - silnika krokowego i elektroniki (możesz to odłożyć na sam koniec) - miksera w kolektorze dolot. - WYCZYŚĆ go, a dopiero potem reguluj resztę.
Gdy s.Lambda pokazuje Ci zero, to oznacza nie "sam tlen", ale stosunkowo nieduże (jak na możliwości silników benz.) zubożenie mieszanki do Lambda > 1.03 . Instalacje LPG drugiej generacji dają Ci możliwość jazdy na "niekotrolowalnym" zubożeniu, gdy poza max wciśnięciem gazu, s.l. cały czas wskazuje ZERO. Nie pisałeś nic o innych objawach silnika - jeśli przy tak bogatej mieszace silnik byłby słaby, mogłoby świadczyć jeszcze, dodatkowo, o zatkaniu wydechu. Pozdrówka |