83matys Toyota Corolla / Yam ... Łódź | czesc,
Mam do Was pytanko. Dzisiaj sie troche podlamalem... Mam Lade Samare z instalacja gaznikowa. Jezdze tym samochodem juz 3 miesiace i od czasu do czasu miewalem problemy z gazem. Zdarzalo sie ze samochod gasl, bywal mulowaty. Instalacja byla jeszcze na gwarancji i pojechalem na przeglad. Panowie wsadzili sonde w rurke, powiedzieli ze wszystko ok i ze gasl bedzie bo powietrze jest wdmuchiwane. Z gasnieciem sie pogodzilem bo wiem ze tak bywa jak wlot powietrza jest ustawiony do kierunku jazdy. Jednak tydzien temu samochod kompletnie nie chcial jechac na gazie. Szrpal, dusil sie i maksymalna predkosc wynosila 50/h. Nastepnego dnia bylo ok jednak kiedy dla proby dalem gaz do dechy okazalo sie ze obroty zdecydowanie spadaja.Wczoraj sytuacja z odmowa jazdy na gazie sie powtorzyla i postanowilem odwiedzic inny warsztat w celu sprawdzenia co jest nie tak. Panowie na wstepie poradzili sobie z wdmuchiwanym powietrzem po czym zbadali sklad mieszanki. Okzalo sie ze za kazdym razem po odpalaniu i gaszenu silnika zawartosc CO byla inna. Pozniej sprawdzili wysokie obroty i stwierdzili ze reduktor jest ZDECYDOWANIE za maly. Rzeczywiscie jest on bardzo maly w porownaniu do innych reduktorow jakie widzialem, ale nie znajac tematu zupelnie nie zwrocilem na to uwagi. Poprzedni wlasciciel samochodu chyba tez. Mechanicy powiedzieli mi ze ten reduktor na pewno nie poradzi sobie z tym silnikiem. Na dodatek 27 czerwca skonczyla sie gwarancja na instalacje. Nie bardzo wiem co teraz robic. Kupno reduktora to 380 zl. Zastanawiam sie jednak czy nie moge jakos inaczej dochodzic swoich racji. Rozmawialem z prawnikiem i powiedzial mi ze jezeli sprzet zalozony w warsztacie z zalozenia nie spelnial swojej roli to moge spokojnie postarac sie o zalatwienie tej sprawy mimo uplywu gwarancji. Dlaczego jednak samochod zostal dopuszczony do ruchu?Mozecie mi cos doradzic? Mieliscie podobne doswiadczenia? Moze powinienem sie gdzies zwrocic z wnioskiem o ekspertyze?
Z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
Matys |