[126] Silnik od zastavy...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam kilka pytan...
Mam do nabycia prawie za darmo silnik+skrzynia z zastavy, ale ich stan nie jest najlepszy (stało to kilkanascie lat u kumpla na strychu...).
Jakie byly silniki w zastawach?? Czy opłaca sie to brac??

Troche roboty by to ruszyło będzie... ale czy to warte zachodu? Ktos ma taki silnik? duzo trzeba przerabiac??

Z gory dzieki za odp.. POZDRO

silnik poj 1116
moc 55KM ( u mnie w serii wyszło na hamowni 49KM z tym że silnik w stanie bardzo dobrym)

skrzynia 4 biegowa

a o przerabianiu poczytaj ------->> TU <<----------

Gdyby kolega zrezygnował z napędu do Zosi to ja bardzo chętnie się nim zaopiekuję- jestem z Czechowic.

Ten silnik to chyba 750 (chyba bylo cos takiego a na 1100 to troche za małe.....) , ma aparat zapłonowy na górze,

Cos takiego:

Pakował ktos to do malucha??
......................
Znalazłem sprzeczne informacje..... nie wiem co to za silnik..

[ wiadomość edytowana przez: tomx1 dnia 2004-07-19 21:37:02 ]

Według mnie szkoda zachodu, z tego co pamiętam to to ma <30 koni, a jezeli stan jest słaby to jeszcze mniej

Silnik jest super.

Ma mała pojemnosc i wyglada podobnie do 900ki.
idealny dawca numerów - zeby startowac w kjsach w klasie 650 - 700

Szukałem, szukalem....To moze byc jeden z 3 typów sinikow ktore byly w zastavie:
-767ccm (25KM)
-843 ccm (37KM) z fiata 850
-903 ccm (39KM) z fiata 127

na zdjeciu byl silnik z fiata 127(wg autora strony),

Musze pogonic kumpla by znalazl dokumenty....

Cytat:
2004-07-19 21:54:00, CZUCZU pisze:
idealny dawca numerów - zeby startowac w kjsach w klasie 650 - 700

Chyba w klasie 2 o poj do 903ccm bo 1 klasa to maluchy o poj. 600 oraz 650 ccm (w praktyce chodzi o to by był blok maluchowski)

Troche sie rózni od mojego ale mysle ze to 903 a jak 903 to nawet moze miec i 45 KM i wtedy to juz niezostaje nic innego jak swapowac

Cytat:
2004-07-19 23:41:52, 5n4k3 pisze:
Troche sie rózni od mojego ale mysle ze to 903 a jak 903 to nawet moze miec i 45 KM i wtedy to juz niezostaje nic innego jak swapowac

W zasadzie rownie dobrze moze to byc i 47 KM, bo taka moc mialy najstarsze silnik 90 w FIatach 127 do roku '77
Obroty max 6200.
Dopiero po modyfikacjaj w '77 silnik stracil 2 KM i obroty max spadly do 5600, zmialo sie za to przelozenie przekladni glownej, mialo to zmniejszych halas i wlynac na zmniejszenie zuzyca paliwa.

Osiagi podobno pozostaly bez zmian.

Tak tylko to jest silnik z Zastavy a tam silniki miały 25 koni w normalnej wersji, były jeszcze dwie wersje nie wiadomo czy w ogóle dostępne w Polsce a mianowice 850 który kręci się w drugą strone i trzeba go było ze skrzynią ładować i 903 o zmniejszonej mocy do 39 co już zresztą Tomx1 napisał.Fajnie jakby był to ten najmocniejszy , tylko prawdopodobieństwo bardzo małe, i i tak byłoby troche za mało mocy

No i niestety okazało sie ze to silnik o pojemnosci 767ccm, 25KM to troche za malo by bylo warto sie grzebac ze swapem...

Chyba ze istnieje jakas mozliwosc stunuwania tego silniczka, bo jednak 4 cylindry brzmia jak samochód a nie kosiarka....

Ale narazie thx wszystkim za pomoc...

cześć!
nie był bym do końca pewny czy jest to silnik fiata 600D/zastavy 750 (pojemność 767ccm) ze wzgledu na brak pompy wody z wentylatorem która w tych silnikach umieszczona jest na długim "wysięgniku"... , a którego tutaj nie widać...
czyli wskazywało by na dziewięćsetkę...
ale może być tak , że właściciel zamontował pompę wody od 900 (chociaż różni się trochę mocowaniem..., ale wszystko możliwe ).
Jak maz jakieś dodatkowe fotki to prześlij je do mnie , może uda się coś ustalić na 100%
Pozdrawiam

No niestety jestem juz pewny ze to 767, bo kumpel znalał dokumenty...

A zdjecie jest rzeczywiscie z 903 (ale to nie jest real foto a zdjecie silnika podobnego) , roznia sie tylko własnie mocowaniem pompy wody i filtra oleju...

powinny jeszcze roznic sie mocowaniem pompy paliwa , w 767 jest mocowana do kadluba silnika...
czyli watpliwosci masz rozwiane... a moim zdaniem jesli chodzi o 126 to poszukaj jakiejs taniej 900 - tki...
pozdrawiam