Dziwne zachowanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Kupiłem autko z instalacją gazową i mam mały problem. Przechodzę do rzeczy. Przy całkowicie zimnym silniku auto odpala na benzynie bez problemu, ssanie automatyczne działa i jest fajnie. Za chwilę jakby ssanie się wyłączało, obroty spadają do ok. 200 obr./min i jest tak do momentu aż silnik nie załapie przynajmniej połowy typowej temperatury pracy. W trakcie rozgrzewania się na wolnych obrotach silnik gaśnie. Dzieje się tak podczas pracy na benzynie i gazie. Po rozgrzaniu, na benzynie silnik gaśnie na wolnych obrotach, na gazie jest bez problemu (no może obroty troche za wysokie ok. 1100 obr./min). Ciepłego silnika odpalić na benzynie nie można a na gazie bez problemu.

Teraz pytanie. Czy taki objaw jest wina założonej instalacji gazowej czy przyczyny szukać raczej gdzie indziej?

VW Passat '81, 2.0, wtrysk, instalacja LOVATO

Czy w tym Pasku masz mechaniczny wtrysk?

Z tego co wiem od poprzedniego właściciela to tak, wtrysk jest mechaniczny.

z tego co wiem to mechaniczny wtrysk w aucie dyskwalifikuje założenie LPG, ale mogę się mylić, na pewno będą problemy.

Mss - ja mialem KE-jetronica na gazie i jezdzil lepiej niz na benzynce.

Co do tego paska, to proponuje sprawdzic regulator fazy nagrzewania. Niestety wtrysk mechaniczny jest bardzo trudny do wyregulowania, sam w moim escorcie cierpialem meki z falujacymi obrotami i nie doszedlem do rozwiazania.

Hmm...

Czyli szukam dalej

Dzięki za pomoc.

A tak na marginesie, to jak się rozgrzeje to na gaziku śmiga, że aż miło i powiem więcej: na gazie odpala o niebo lepiej niż na benzynie

Cytat:
2004-07-21 01:31:52, toradek pisze:
Mss - ja mialem KE-jetronica na gazie i jezdzil lepiej niz na benzynce.

Co do tego paska, to proponuje sprawdzic regulator fazy nagrzewania. Niestety wtrysk mechaniczny jest bardzo trudny do wyregulowania, sam w moim escorcie cierpialem meki z falujacymi obrotami i nie doszedlem do rozwiazania.

Ja tylko tak słyszałem, dlatego napisałem ,że nie jestem pewien.
A i tak przed chwilą napisałeś, że miałeś problemy , bo ciężko ustawić