Przekaźnik dodatkowego chłodzenia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Czy wiecie w jaki sposób można sprawdzić czy przekaźnik jest sprawny?(oczywiście poza jazdą do elektryka lub takie tam) chodzi o przekaźnik sterujący dodatkowym wentylatorem. u mnie ten wiatrak nie włącza sie wcale mimo, temperaturka ok 100!
Sprawdziłem bezpieczniki w podszybiu, wiatrak (podłączając go " na krótko" i wyszło mi że to przekaźnik jest winny ale 100% pewności nie mam wiec może ktoś z was miał już podobny problem. w moich dwóch wcześniejszych omach objawy były identyczne ale wtedy winny był bezpiecznik.

Pozdr

sprawdź wartości temp. podane na czujniku
u mnie ten wentylator wskakiwał na drugi bieg przy 120stopniach
wymieniłem go na inny.

Cleber, ale ktory czujnik masz na mysli??? i gdzie on sie znajduje?

Cytat:
2004-07-26 06:45:13, PerlaccoMV6 pisze:
Witam,

Czy wiecie w jaki sposób można sprawdzić czy przekaźnik jest sprawny?(oczywiście poza jazdą do elektryka lub takie tam)

Zazwyczaj na przekaźniku są rozrysowane styki - 2 na cewkę załączającą + kilka wyjść zwieranych/rozwieranych. Jak pod cewkę podepniesz 12V, to powinien pstrykać i przełączać styki.

problem rozwiazany:
przekaźnik OK.
winny: "czujnik termiczny wentylatora"
Koszt czujnika:45pln
robocizna 15 min
wiatrak już hula!!!

Ja te| mialem taki problem - zrobilem obejscie i odpalam sobie wiatrak samemu - kiedy uznam, ze potrzebuje...

Cytat:
2004-07-28 14:13:25, kristo pisze:
Ja te| mialem taki problem - zrobilem obejscie i odpalam sobie wiatrak samemu - kiedy uznam, ze potrzebuje...

Najgorzej jak się w korasie przez komórę zagadasz i zapomnisz. aż strach pomyśleć co zrobisz omesi.