Katalizator- corolla 1.3 - żywotność

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Jaka jest żywotność katalizatora?
Czy jest czas/ilość km po jakim kataliuzator należy wymienić?
Pozdrawiam
P.A.si@mail.pnet.pl

A jaka żywotoność Cie interesuje, czy skuteczność pracy czy żywotność przepuszczalności gazów?

witam,
kilka dni temu sprawdzano mi katalizator w ASO. Moja "Korolka " to 98 rocznik i jak mi pokazano na wydruku, stan katalizatora jest "super".
A z czym masz problem ?

Pozdrawiam
Tomek

Cytat:
2004-08-07 15:51:43, serwisSJ pisze:
A jaka żywotoność Cie interesuje, czy skuteczność pracy czy żywotność przepuszczalności gazów?

Nie wiesz przypadkiem, jakie parametry spalin maja silniki Toyoty (np. 3SFE po 93 roku) z wyciagnietym katem? Bardzo wysokie HC i CO?

Nigdy nie mierzyłem tego ale mozliwe ze CO, HC i NOx beda wysokie bez katalizatora ale czy bardzo wysokie to nie mam pojecia.

Cytat:
2004-08-12 11:44:50, serwisSJ pisze:
Nigdy nie mierzyłem tego ale mozliwe ze CO, HC i NOx beda wysokie bez katalizatora ale czy bardzo wysokie to nie mam pojecia.

Pytalem z ciekawosci odnosnie "czystosci" samych silnikow bez dopalania spalin. Primera 1.6 po 260.000km na jednym kacie pokazywala HC=~40ppm a CO=~0,1%. Nie wiem, czy to taki trwaly katalizator, czy moze sam silnik tak dobrze dopala...
Carina 3SFE po 140.000 prezentuje znacznie gorsze wyniki (np. HC=~80-90ppm), ale moze wlasnie dlatego w 96 roku zmodyfikowali (w konsekwencji obcieli moc) troche silniki?