Cewka zaplonowa oma A

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
siemka. czy jest mozliwosc zeby cewka sie przepalila gdy przewod WN idacy od cewki do aparatu zaplonowego zwarl sie na pare chwil z masa? (kolektorem wydechowym...)

dzisiaj poznalem to wspaniale uczucie - trzeba to poznac. odkrecanie cewki za pomoca 2ch plaskich kluczy - nie udalo mi sie...

ale najpierw musze cewke sprawdzic zanim odkrece i wymienie - a miernik pozyczylem koledze ktory odda mi go jutro. nie ma jak warsztat pod golym niebem z 5cioma kluczami...... mam dosc........

a silnik zapala na tej cewce?

Cytat:
2004-08-03 20:35:48, Maciey pisze:
siemka. czy jest mozliwosc zeby cewka sie przepalila gdy przewod WN idacy od cewki do aparatu zaplonowego zwarl sie na pare chwil z masa? (kolektorem wydechowym...)
...

Wg mnie raczej nie powinna.
A czyzby po tym zdarzeniu od razu przestalo cos dzialac ?
Czy jeszcze cos robiles ?

Pozdr.
Gryzzly

po tym zdarzeniu silnik zgasl i amen. zmienilem przewod na nowy i tez kaplica...

co mnie interesuje to gazownicy zrobili na starym przewodzie gdzies po srodku naciecie (obrzezali go hehe) i wokol tego naciecia wkrecili przewodzik - ktory jak gdzies kiedys slyszalem zbiera impulsy do gazowni. wie ktos cos wiecej na ten temat? dla mnie wyglada to na fuszerke lekką... ale w zasadzie zawsze dzialalo i niczemu nie przeszkadzalo - wiec moze to tylko taki wyglad..

Hmm.. a bezpieczniki to sprawdziłeś ?
Zarówno te na desce jaki i te do Gazu ?
Dochodzi do cewki jakieś napięcie zasilające ??

Pozdr.
Gryzzly

wlasnie jutro to sprawdze bo nie mialem miernika... taka robota nie robota....

Cytat:
2004-08-04 00:10:36, Maciey pisze:
wlasnie jutro to sprawdze bo nie mialem miernika... taka robota nie robota....

Jak tam sprawdzenie ?

napiecie dochodzi prawidlowo - po wlaczeniu zaplonu..

cewek sprawdzilem juz 2 + moja i nic...