Problem z odpalaniem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
mam problem z lanosem1,5 16v i instalacja bedini.
kiedy odpalam zimnego na benzynie to szarpie obroty skacza tak jak by sie jeszcze nie obudził nawet cieżko jest mi wyjechać z garazu,jak już pojade to nie jest jeszczwe super ale jedzie. potem jek sie nagrzeje i przełaczy na gaz to jest wszystko ok.ale jak wylacze silnik na gazie to później bez przygazowania nie chce mi odpalić,potem sie przelacza i znów wszystko dobrze,dzis zauważylem ze jak zgasze go na gazie ale na obrotach okolo3 tyś. to odpala bez problemu niic nie trzeba gazowac ni nic,i teraz moje pytanie czy ma to jakies skutki uboczne?czy to normalne aby tak bylo?

witam, na "pocieszenie", mam taki sam problem w swoim Punto1, instalacja BRC Blitz, i też nie wiem do tej pory co jest grane. No może na benzynie przy zimnym silniku po odpaleniu mam łagodniejsze objawy - tylko chwile nierówno pracuje i szarpie. Natomiast na ciepłym silniku niie można zapalić. Spróbuję go zgasić na 3000obrotów jak u Ciebie i zobaczę co z zapalaniem.
Swoją drogą coraz bardziej mnie to wk....a

Moze zalewa zbyt duza iloscia benzynki podczas gdy w dolocie jest jeszcze gaz.Sprawdz na sondzie albo na analizie spalin co sie dzieje z mieszanka.Szkoda nerwow.Proponuje sprawdzic jak wyglada mieszanka podczas odpalania.

Czyli jak rozumiem, wsadzic sonde ( nie chodzi mi o lambde oczywista) do rury i patrzyc na analizator spalin jaki jest sklad mieszanki podczas odpalania ( a w zasadzie zaraz po odpaleniu, bo jak nie odpala to nie ma dymu). A jesli okaze sie ze jest zla to jak to skorygowac. Swoja droga jak zgasze na wysokich obrotach (na gazie) to rzeczywiscie odpala lepiej.
Przy okazji jesli jade na Pb zgasze silnik i po kilku minutach zapalam, to jest OK, wiec sklad mieszanki benzynowej jest raczej dobry-(chyba ze sie myle). Zastanawiam sie natomiast jaki ma wplyw zgaszenia silnika na gazie na wysokich obrotach, na pozniejsze odpalanie na benzynie-(bo jest lepiej). Tak sobie mysle, ze jesli dodam gazu i silnik wejdzie na wysokie obroty i wtedy zgasze silnik, to dawka gazu zostanie bardzej wykorzystana bo silnik potrzebuje jej wiecej, z chwila wylaczenia zasilania gaz zostaje odciety i pozostaje go mniej w mikserze, w porownaniu z normalnym zgaszeniem silnika, z tad latwiejszy rozruch na benzynie. Prosze o skorygowanie mnie jesli jest inaczej.......

Z tym co ja się spotkałem to zwrócić trzeba uwagę czy macie w komputerze wyłączoną autoadaptację, bo sygnał z sondy lambda podczas jazdy na gazie może przeprogramowywać komputer i stąd problemy na benzynce. Mogliście jeszcze dodać czy na benzynce zapala się lampka silnika. Tak nawiasem na wolnych obrotach wygnał z sondy na benie ma wartość ok. 0,5V na gazie ok. 4V.

Bylem, porzadnie przeregulowalem i pomoglo. Na razie od kilku dni wszystko wrocilo do normy-mieszanka byla za bogata. Byl wymieniany filtr gazu, ale to chyba nie mialo wplywu.
A tak swoja droga na sondzie L 1V chyba nie moze byc napiecia 4V na gazie (chyba ze mamy do czynienia z sonda 5-cio voltowa). Informacyjnie dodam, ze Check sie nie swiecil (kontrolka zostaje wylaczona(odcieta) przez "komputer gazowy"), autoadaptacja "wylaczona" (emulacja sondy lambda)
Pozdrawiam