Instalacja gazowa jak, gdzie i jaką ? - okolice ZG i Legnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Do tej pory nie byłem zwolennikiem LPG, ale ponieważ robię coraz więcej km, a teraz mam espero 1,8CD zamiast 1,5GLX zdecydowałem się na gaz, dajcie mi proszę namiary na jakąś firmę w okolicach Zielonej Góry, Legnicy ew. Wrocław, gdzie dobrze i tanio założą mi gaz, ma tylko pytania:

1. CZy wlew najlepiej obok wlewu paliwa (wyczytałem wcześniej że tak)
2. Jaką dużą brać butlę
3. Jakiej firmy instalację wybrać (do 2 tys. pln)
4. I chyba największa wątpliwość gdzie wrzucić tą cholerną butlę, myślałem że w kole, ale teraz myślę że chyba wzdłuż tylnego siedzenia będzie lepiej i bezpieczniej

pozdrawiam Esperaków !!!

- Wlot przy wlewie paliwa, ale musisz pilnowac gości podczas wiercenia (często dziurawią dolot paliwa)

- butlę bierz w koło (standardowo 45 l.). Zawsze masz możliwość wywalenia koła i wstawienie dojazdówki lub kompletu naprawczego. Możliwosci przewozowe masz nadal jak w niezagazowanym samochodzie.

- najlepsza jest instalka oparta na podzespołach Landi, a elektronice Autotronica.

Co do elektroniki, to Autronic nie jest nalepszy

Landi, Lovato, Bigas, Elpigaz... Dobre instalacje

Cytat:
2004-07-27 00:12:51, Zoltar pisze:
Co do elektroniki, to Autronic nie jest nalepszy

To dla mnie nowość.
Dlaczego Zolti nie autotronic?????

Wlew gazu obok wlewu paliwa ??????????ŁOMATKO jak najbardziej NIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A dlaczego już tłumacze.Gaz ma ta wade ze niszczy gume nie przystosowana do uzywania z gazem a koło korka wlewu benzyny taka jest wiec za jakiś czas (powiedzmy 10 tyś km )stwierdzisz że tej gumy poprostu nie ma zwiazki butan Ci porpostu rozkrusza ja wiec zastanów sie ,a że ładnie to wyglada bo nic nie widac hm ..............olej to nie idz na ładnosc ino na bezpieczeństwo(i wygode Ty i tak nigdy nie bedziesz podlaczal dystrtbutora z gazem)
pozdr.....

Dzięki za sugestie, byłem w zakładzie w Żaganiu i doradzili mi wlew przy zderzaku, butla 65l za siedzeniem (ta przestrzeń i tak jest mało użyteczna a żal wywalać koło żeby tłukło się po bagażniku, no i cena jaką mi zaproponowano to 2150 zł - czy to dużo ?

Witam.

Ja mam instalkę na Autronicu Al-700 i jest OK.
Mam też możliwość podpięcia się z kompem i regulowania wszystkiego. Mam więc w d...ie warsztaty gazownicze.

A tak naprawdę to cała ta gazownicza zadyma to pic na wodę, nie trzeba mieć nawet niskiego IQ aby sobie zamontować gaz. Warto znać kolory, kilka liter alfabetu i jedną prawą rękę. (No i certyfikat )

Pjacek26: A jaką będziesz istalke brał ? Po cenie widze, ze chyba z kompem ? Wypytuje ciagle o to, bo ja bede musial u siebie chyba wlasnie dolozyc kompa (bede musial nadrobic te oszczednosc, prze ktorą jakis kretyn - czyt. poprzedni wlasciciel - sprawil, ze auto jezdzi jak jezdzi )

Ale RAMY RADĘ !

To była jakaś włoska firma, nie pamiętam nazwy, chyba z kompem, ale już znalazłem inne miejsce gdzie powinno być taniej, cena zależy podobno od rodzaju i typu reduktora gazu jaki zostanie zamontowany no i od sposobu sterowania tym reduktorem, dowiem się dokładnie jaki to będzie i napiszę.

Zadzwoniłem do następnego zakładu i polecają mi z kolei instalację nowego typu z komputerem w pełni programowaną na wysokich i niskich obrotach firmy Protec, ma ona dodatkowo jakiś alarm z odcięciem zapłonu (ale bez pilota), jest podobno bardzo dobra, pali tyle gazu co beznyny ale kosztuje 2300 zł (butla 42l w kole). Sam już nie wiem co robić !
Do Dezertera: ten zakład jest przed wjazdem do Żagania od Iłowej po drugiej stronie naprzeciwko Stalagu.

Jak to nie wiesz

Kup instalkę z dobrym parownikiem (Landi, Lovato) i możliwie najlepszą elektroniką.

Ten zakład gazowniczy obok stalagu nie jest mi znany, choć kilka dni temu byłem na wycieczce rowerowej właśnie w tym miejscu.
Nie znam opinii na ich temat.

Ja zakładałem w Wieliczce - 400 km drogi u dalekiego kuzyna. Wybrałem sobie reduktor Lovato, elektronikę Autronic AL-700, a cała reszta to chyba Tomasetto, oczywiście butla 43l w kole.

Umarł bym chyba na chorobę zwaną "doznanie estetyczne" gdybym miał wozić klocka w bagażniku.

Kupiłem espero m.in. dlatego, że ma największy bagażnik w swojej klasie i pełnowymiarowe koło zapasowe w podłodze.

Co do zakładu i ceny to mi oscylowali około 2200-2300 i to jest cena chyba normalna jak na nasze rejony. Miałem zakładać w Starej Wodzie, gdzieś między Żarami a Nowogrodem, ale zdecydowałem się na Wieliczkę.

Pozdrawiam Kraków i okolice.