MotoNews.pl
6 Zmiana łożyska, lewy tył... (58158/45) - NT

Zmiana łożyska, lewy tył...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
...na co zwracać uwagę przy zakupie kompletu ...wymiana...co i jak robić by dobrze zrobić; o czy pamiętać; o czym nie zapomnieć.....pozdrawiam i proszę o rady.......przymierzam się do tego dziś po 14

kupic odpowiednie lozysko i dokrecic wlasciwym momentem a wczesniej dobrze nasmarowac

Cytat:
kupic odpowiednie lozysko i dokrecic wlasciwym momentem a wczesniej dobrze nasmarowac

...to w skrócie a dokładniej

Podobno łożyska w kołach dokręca się do oporu a potem odkręca o pół obrotu. Tak przynajmniej jest w teori, sam wymieniałem łożyska w fordzie i z przodu żeczywiście tak jest, ale tył to zupełnie inna rozmowa. Po mierwsze trzeba dokręcić to łożysko tak mocno jak się da ,a potem załóż koło i zobacz czy ono nie rusza się , może być tak że piasta jest już trochę wyrobiona i łożysko jest za szerokie i troszke wystaje przez co koło lata i efekt jest taki jak byś miał nie sprawne łożysko, ale jest prosta metoda, wystarczy lekko przeszlifować łożysko dosłownie musnąć na szlifierce i pasuje idealnie.
Spytałem się też o to dokręcanie ludzi którzy zajmują się naprawą fordów i też mi powiedzieli że tył w fordzie dokręca się z całej siły ile się da.

Według książki należy dokręcić momentem 250-270 Nm. Jest to tak duża wartosć że faktycznie można przyjąć że należy tą nakrętkę poprostu dociągnąc na maksa

Zakup nowego kompletu - lepiej dołożyć kasy na średniej klasy łożysko niż zaoszczędzić w kieszeni i nadrobić robotą. Na postach krążyły opinie której firmy łożyska wybrać (jeżdżę na SKF od 40kkm i nie narzekam).
Narzędzia: się przyda klucz nasadowy 29 do odkręcenia nakrętki (w koszyczku z blachy - gwinty po obu stronach normalne)
- coś do wybicia z bębna starego łożyska-bieżni zewnętrznej-kawałek rurki nieco mniejszej średnicy niż łożysko albo pręta.
- niezłe byłoby spore imadło coby wprasować nową bieżnię w bęben ale delikatnie używany młoteczek też się nada
- smar do łożysk
O samej wymianie jak widzę już napisano, więc potwierdzę tylko dokręcanie na siłę bez późniejszego poluzowania nakrętki.
Powodzenia życzę

Cytat:
Zakup nowego kompletu - lepiej dołożyć kasy na średniej klasy łożysko niż zaoszczędzić w kieszeni i nadrobić robotą. Na postach krążyły opinie której firmy łożyska wybrać (jeżdżę na SKF od 40kkm i nie narzekam).
Narzędzia: się przyda klucz nasadowy 29 do odkręcenia nakrętki (w koszyczku z blachy - gwinty po obu stronach normalne)
- coś do wybicia z bębna starego łożyska-bieżni zewnętrznej-kawałek rurki nieco mniejszej średnicy niż łożysko albo pręta.
- niezłe byłoby spore imadło coby wprasować nową bieżnię w bęben ale delikatnie używany młoteczek też się nada
- smar do łożysk
O samej wymianie jak widzę już napisano, więc potwierdzę tylko dokręcanie na siłę bez późniejszego poluzowania nakrętki.
Powodzenia życzę

...wszystko będe robił w pracy także z narzędziami i imadłami nie będzie problemu.......dzięki

Łożyska zmienione ...teraz czekam na efekt...jeszcze jedno małe pytanko...chodzi o dokręcenie nakrętki...dokręciłem ile miałem sił; pytam tylko czy należy po jakimś czasie jazdy jeszcze to sprawdzić i jak coś to dokręcić

Oryginalne nakrętki są ponoć samozaciskowe (4 niezależne nakrętki w koszyku z blachy). Gdybyś zastosował jak ja zastępczą nakrętkę (z braku oryginału) to wartałoby sprawdzić...

Letko zbulwersowany dostępem do szczęk ham. i niedostępnością oryginalnych nakrętek (do sprowadzenia w sklepie za tydzień za 45zł szt.) zastosowałem jako zastępstwo narkętkę z identycznym gwintem i blokadą przeciwodkręceniową, dostępną w sklepiku ze śrubami różnymi za całe 4,50zł. I tak przy każdej wymianie szczęk dorzucam nowe nakrętki...

Cytat:
Oryginalne nakrętki są ponoć samozaciskowe (4 niezależne nakrętki w koszyku z blachy). Gdybyś zastosował jak ja zastępczą nakrętkę (z braku oryginału) to wartałoby sprawdzić...

...zastosowałem tą samą...chciałem kupić nową nakrętkę i kapturek ale nie było .....w sobotę szukuje się znów dłuższa jazda więc wtedy sprawdzę dla pewności.......dzięki

Cytat:
klucz nasadowy 29

...u mnie była 30