MotoNews.pl

Usterki w Avensis Kombi - ciag dalszy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
podsumowuje dotychczasowe usterki:

1. rozszczelnione wahacze tylne - czas oczekiwania na wymiane ok 2 m-cy, w tym 3,5 tygodnia jazda samochodem zastepczym z ASO, bo ASO nie chcialo brac odpowiedzialnosci za mozliwe szkody wywolane kompletna awaria wahacza. Podobno inne avensis maja takze ta wade i tym uzytkownikom lktorzy sie zgloszo do ASo, zostana wahacze wymienione. Dziwna polityka - inne koncerny oficjalnie informuja o tykich bublach...

2. opisane juz wczesniej gwizdy powyzej 110 km/h -nie zostalo usuniete podczas 3,5 tygodniowego pobytu w ASO. Wlasnie dzisiaj kolejna proba - oddalem samochod na 6 h. Zobaczymy...

3. przerdzewiala gorna rama prawych dzwi (pasazera) na odcinku ok 20 cm -patrz zdjecie mojego profilu. ASO polakierowalo mi drzwi. Toyota nie chciala wymienic drzwi, gdyz takie sa u nichstandardy napraw - lakierowanie uszkodzonego elementu...

4. kuzyn pracuje w Monachuim w Infineon przy produkcji polprzewodnikow, w tym tych sterujacych poduszkami powietrznymi w toyotach.
Wczoraj delegacja Toyoty z Japoni przeprowadzala Audyt dostawcy (infineon), gdyz w kilkudzieiseci porzypadkach wybuchaly samoczynnie poduszki w Toyotach. Wynik tego audytu, to byc albo nie byc dla notowanej na gieldzie spolki Infineon (fima z koncernu Siemens).
Sam pracowalem przy produkcji tych polprzewodnikow i stwierdzam, ze technologia czesciowo z 80-tych lat. Np wytrawianie polprzewodnikow manualne -.ubierasz rekawice, lapiesz szczypce i moczysz w kwasie polfabrykaty polprzewodnikow, po tym mycie w wodzie i suszenie... Do tego polprzewodniki pridukuja sami turcy i na wakacje polscy studenci w wiekszosci z Zittau.
Mam nadzieje ze nikomu z nas poduszka poczas jazdy nie wystrzeli... Ciekawe czy Toyota zaprosi nas do ASO na wymiane elementow sterujacych poduszkami?

Podsumowujac zaluje, ze kupilem Toyota Avensis -lepsza bylyba nowa Honda Accord.

współczuję ale cóż... Toyoty są jak wino. Im starsze tym lepsze. Patrz moje zdjęcie

Sam byłem zaszokowany gdy w nowiutkiej Avensis prosto z fabryki zazgrzytało sprzęgło... po prostu kompromitacja

Cytat:
2004-07-23 12:49:02, pmietki pisze:
podsumowuje dotychczasowe usterki:

1. rozszczelnione wahacze tylne ... Podobno inne avensis maja takze ta wade i tym uzytkownikom lktorzy sie zgloszo do ASo, zostana wahacze wymienione. Dziwna polityka - inne koncerny oficjalnie informuja o tykich bublach...

Niekoniecznie, na ogół informują jeżeli zdarzą się wypadki i media rozdmuchają sprawę. Tak zachował się Panzerwagen, podobnie Volvo i Audi. Mitsubishi nigdy nie informowało na przestrzeni wielu lat, między innymi dlatego teraz jest w poważnych tarapatach.

Cytat:
3. przerdzewiala gorna rama prawych dzwi (pasazera) na odcinku ok 20 cm ... Toyota nie chciala wymienic drzwi, gdyz takie sa u nichstandardy napraw - lakierowanie uszkodzonego elementu...

O kurcze

Cytat:
4. kuzyn pracuje w Monachuim w Infineon ....
Wczoraj delegacja Toyoty z Japoni przeprowadzala Audyt ...
.... technologia czesciowo z 80-tych lat.

Ciekawe rzeczy piszesz. Jak taka firma zdobyła kontrakt na podzespoły? Masakra

Cytat:
Podsumowujac zaluje, ze kupilem Toyota Avensis -lepsza bylyba nowa Honda Accord.

No cóż, na tym forum nie wypada mi tego skomentować, ale Akurat Accord jest niezły.

Nieslychane... Takie rzeczy w moim sennym marzeniu???

pmietki - jak ja bedziesz sprzedawal, oczywiscie za polowe rynkowej wartosci, to daj znac.

Słuchajcie mnie i wierzcie tylko w toyotki japońskie. A swoją drogą usterki które opisał kolega sa autentyczne i występują jako jedne z liczniejszych w nowych avensisach. pozdrawiam

Cytat:
2004-07-23 17:39:16, serwisSJ pisze:
Słuchajcie mnie i wierzcie tylko w toyotki japońskie. A swoją drogą usterki które opisał kolega sa autentyczne i występują jako jedne z liczniejszych w nowych avensisach. pozdrawiam

Hehe ...Słuchamy
Jeszcze troche i Japończyki przez duże "J" zanczą nabierać wartości

Pozdro

[ wiadomość edytowana przez: misiekII dnia 2004-07-25 09:59:56 ]

Napiszcie o co chodzi dokladnie z tymi wahaczami. Sam mam nowa ave kombi i do tej pory wymieniono mi :

-tylne zaciski wraz z klockami - nierownomierne starcie
-uczelniacz polosi napedowej przedniej - kapanie oleju
- czekam na zmodyfikowana przekladnie albo kolumne kierownicza juz nie pamietam ale to kazdy ave z elektrycznym wspomaganiem ma.

Jak znacie jeszcze jakies usterki to piszcie i niech wymieniaja na gwarancji.

Może to Japońcy szczegółowo przeanalizowali rynek europejski i doszli do wniosku, że my _lubimy_ psujące się wraki. Jako przykład podam słynne Renault, Szmelzwageny, Skody itp.

Avensis była projektowana tylko na rynek europejski więc konstruktorzy z kraju kwitnącej wiśni wbudowali typowe uszkodzenia samochodów europejskich do tego modelu.

Japońcy są znani z dążenia do doskonałości więc nam zafundowali IDEALNY samochód europejski !

Bez takich żartów proszę.

Poczytajcie sobie (angielski) jak powinien wyglądać nalepszy samochód luksusowy na świecie : Lexus LS 430

Powtarzam - winne są europejskie komponenty, których ilość (ponad 50%) musi się znajdować w autach produkcji unijnej

Cytat:
2004-07-23 19:10:47, MisiekII pisze:
Cytat:
2004-07-23 17:39:16, serwisSJ pisze:

Hehe ...Słuchamy
Jeszcze troche i Japończyki przez duże "J" zanczą nabierać wartości

Pozdro

[ wiadomość edytowana przez: misiekII dnia 2004-07-25 09:59:56 ]

MisiekII już nabrały takiej wartości A przy okazji wiecie że poprzedni avensis ma hamulce dokładnie takie jak opel vectra? I to toyota wzieła od opla a nie odwrotnie, niestety

Cytat:
2004-07-26 17:36:25, serwisSJ pisze:
A przy okazji wiecie że poprzedni avensis ma hamulce dokładnie takie jak opel vectra? I to toyota wzieła od opla a nie odwrotnie, niestety

Tu mnie zaskoczyłeś. Takie same, czyli kupili u tego samego dostawcy, czy tylko rozwiązanie jest takie samo ???

Opel to wiadomo co to za schmelz (miałem to wiem), ale żeby Toyota. Chyba szukają oszczędności nie tam gdzie trzeba

Cytat:
Może to Japońcy szczegółowo przeanalizowali rynek europejski i doszli do wniosku, że my _lubimy_ psujące się wraki. Jako przykład podam słynne Renault, Szmelzwageny, Skody itp.

Avensis była projektowana tylko na rynek europejski więc konstruktorzy z kraju kwitnącej wiśni wbudowali typowe uszkodzenia samochodów europejskich do tego modelu.

Japońcy są znani z dążenia do doskonałości więc nam zafundowali IDEALNY samochód europejski !

Leon!? To mi się podoba

Cytat:
MisiekII już nabrały takiej wartości A przy okazji wiecie że poprzedni avensis ma hamulce dokładnie takie jak opel vectra? I to toyota wzieła od opla a nie odwrotnie, niestety

Łeee, co to ma być wogóle. Przecież opel to zawsze był ... i nie sądze żeby Toyotę tak szybko dogonił.
Z drugiej strony informacja cenna. A nóż ktoś będzie kiedyś potrzebował a "do toyoty" nie będą mieli

Łukasz, czytasz skrzynkę prywatnych wiadomości?

Pozdrawiam

Cholera, podlamka! Taka lipa!!! Mi sie zdaje, ze Toyoty "europejskie" to zupelnie co innego iz te 100% made in Japan. Moze sie myle, ale takie odnosze wrazenie....

Cytat:
Cholera, podlamka! Taka lipa!!! Mi sie zdaje, ze Toyoty "europejskie" to zupelnie co innego iz te 100% made in Japan. Moze sie myle, ale takie odnosze wrazenie....

Chyba się nie mylisz bo i ja takie odnoszę wrażenie... niestety

Ponad 128 tys. Toyot Camry w USA do naprawy

Amerykańska filia Toyoty wzywa do naprawy 128.316 samochodów modelu Camry sedan z powodu możliwości niewłaściwego napełniania tylnych poduszek powietrznych - ogłoszono w Detroit.

Wezwanie dotyczy samochodów wyprodukowanych w latach 2002 - 2004, które w opcji miały poduszki powietrzne na tylnych siedzeniach. Jak do tej pory defekt nie spowodował żadnych konsekwencji - poinformowała rzeczniczka Toyoty Julie Alfonso.

W 2003 r. Toyota sprzedała w USA 410 tys. samochodów modelu Camry.

- - - -
Nie daję tego do Newsów, bo tu bardziej pasuje

Cytat:
2004-07-27 15:01:31, Jackal pisze:
Ponad 128 tys. Toyot Camry w USA do naprawy

Amerykańska filia Toyoty wzywa do naprawy 128.316 samochodów modelu Camry sedan z powodu możliwości niewłaściwego napełniania tylnych poduszek powietrznych - ogłoszono w Detroit.

Źle to wyglada.... Niestety... Zacieraja sie róznice. NIe żeby europejskie doganialy japońskie, niestety Toyota spada do europejskich...

Te Camry były produkowane w USA z ich podzespołów

poszukuję ludzi comają problemy z układem hamulcowym czyli dragania wyczuwalne na kole kierownicy podczas hamowania podziele sie swoimi sposrzeżeniami i czekam na kontakt

karino -> to pewnie ten sam, stary problem co w poprzednim Avensisie - dupiane tarcze hamulcowe....

Karino
Wal, nie czekaj.