126p elektryka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
pomóżcie nie wiem jak podłączyć, dostałem gołą bude bez kabli teraz mam kable i wszystko podłączam i nie wiem jak podłączyć kable do alternatora i do rozrusznika bo sa tam trzy kable jeden czerwony (gruby) który idzie od stacyjak, jeden czarny który idzie od tablicy rozdzielczej i jest tez brazowy razem z tym czarnym o długości 1m zakończony z jednej strony oczkiem a z drugiej nie wiem bo uciety, w rozruszniku na będiksie (tak się to chyba nazywa ) mam miejsce na kabel przykręcany na śrube i miejsce na kabel nawsówke opisany 12V , czy od akumulatora musi iść kabel bezpośrednio na rozrusznik?? jak tak to w które miejsce??

od akumulatora idzie na rozrusznik gruby przewod z klemy jest przykrecany na automacie(nie bendixie)na jednej srubie.z drugiej sruby idzie przewod na alternator z konczowka oczkowa-zazwyczaj jest brazowy.
co do tablicy rozdzielczej to nic ci nie powiem bo nie amm przed oczami schematu bo jest w garazu.a ten od stacyjki prawdopodobnie idzie na wsówke "męską" ktora tez jest na automacie.

Innymi słowami rozrusznik ma na stałe zasilanie z akumulatora przykecone, a załaczany jest przewodem idącym ze stacyjki. Może tak Ci będzie łatwiej zrozumieć jeśli masz coś namieszane (co się często zdarza ).

ps. Zanim podłaczysz aku i zaczniesz testować upewnij się że masz pod ręką sprawną gaśnicę .

ma ktoś fotke swojego maluca chodzi o zdjęcie przodu pod maską chcem zobaczyć jak są podłączone kable do akumulatora

No bez jaj. Minus do masy gdziekolwiek (do nadwozia) a reszta to plus. Ewentualnie jeszcze możesz mieć jakiś osobny do minusa, ale aku ma tylko dwa bieguny przecie!