Cos buczy, terkocze - lozysko oporowe?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Otoz ostatnio zaczelo mi przeszkadzac terkotanie/buczenie przy niewielkich predkosciach obrotowych silnika 1000-2500 obrotow. Na luzie, lub przy wcisnietym sprzeglem objaw ustaje. Przeguby raczej nie terkocze, wiec pytanie czy taki objaw daje zuzyte sprzeglo? Przebieg 175kkm, biegi jeszcze nie hacza. Co o tym myslicie?

Nie wiem jak to brzmi ale ja mam podobnie i z tego co udalo mi sie ustalic to chrobocze mi lozysko na walku w skrzyni. Wymienialem cale sprzeglo i nie ustlo.

Jeszcze raz sie dokladnie przysluchalem i objaw sie nasila w momencie zdjecia nogi z gazu (hamowania silnikiem), jak przyspieszam jest ok. I wszystko oczywiscie w dolnym zakresie obrotow... Pewnie niedlugo bede robil sprzeglo, wiec wolalbym wiedziec, na co zwrocic uwage

Cytat:
2004-08-04 19:15:24, niesztof pisze:
Witam! Otoz ostatnio zaczelo mi przeszkadzac terkotanie/buczenie przy niewielkich predkosciach obrotowych silnika 1000-2500 obrotow. Na luzie, lub przy wcisnietym sprzeglem objaw ustaje. Przeguby raczej nie terkocze, wiec pytanie czy taki objaw daje zuzyte sprzeglo? Przebieg 175kkm, biegi jeszcze nie hacza. Co o tym myslicie?

Łożysko raczej nie bo by na luzie też tobie huczało (chyba , że się mylę) , może coś w skrzyni

Opisujac niepokojacy dzwiek brzmi to mniej wiecej tak, jak w czasie cofania, lub w przypadku ruszania maluchem Takie dziwne cos ...

a na każdym biegu czy tylko na jakimś konkretnym??... jak jakiś konkretny bieg to może zębatki tego biegu już się kończą

a jeśli wszystkie biegi to może łożysko któreś w skrzyni biegów... może przekładnia główna nie wiem.

POZDRO_ALL

po 130kkm robilem te lozyska po 197kkm w zime skrzypia ze hey w lato juz sie przyzwyczailem

Buczy na wszystkich biegach. A o jake lozyska dokladnie chodzi?

Łożysk w skrzyni biegów jest troche
Na wałkach skrzynki są napewno, no i przekładnia główna też ułożyskowana.