Neostrada pomocy infoomegomaniacy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
chciałbym skorzystać z okazji że tak szerokie grono klubowiczów to informatycy, no więc do rzeczy:
niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem modemu i wykupionego pakietu 640 w TP S.A. , wtym problem że transferu tego nie mam a wręcz często gęsto spada do zera i wszystko co się robi w necie pada, po zadzwonieniu do sławetnej błękitnej linii pani cierpliwie wysłuchał co mi dolega i kazała mi sprawdzić netstat gdy potwierdziłem jej że jest tam parę zapisów o nasłuchiwaniu stwierdziła że problemy z transferem to wina oprogramowania szpiegowskiego, oczywiście pościągałem aktualizacje do ad aware i spy bot'a wywaliłem wszystko co się dało no ale oczywiście nie wszystko się dało, no i po tym przydługim wstępie pytanie: czy jest jakiś sposób na usunięcie tego wszystkiego (tzn. zapisów o nasłuchiwaniu), jakiś lepszy program czy coś, i czy to rzeczywiście tak bardzo wpływa na przesyłanie danych, bo obawiam się tpsa mie robi w hu..a i jest to jeden ze sposobów na pozbycie się problemu - nie ma transferu , to przez wirusy itd.

byc moze to jakis wirus, wiec oprocz ad aware to update do antywira (skaner jakis wlaczaony caly czas oczywiscie) poza tym przydalby sie firewall - polecam Agnitum Outpost (1.0 jest for free)
http://www.agnitum.com/download/outpost1.html
i koniecznie wszystkie update'y i łatki Microsoftu
napisz jeszcze jaki system operacyjny
wielu, w tym ja, kożysta ze sterowników sagem'a (jeśli masz ten modem) a nie z dialera tepsy - wygodniej, szybciej i bez zacięc.

Cytat:
2004-08-05 05:02:30, Diro pisze:
chciałbym skorzystać z okazji że tak szerokie grono klubowiczów to informatycy, no więc do rzeczy:
niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem modemu i wykupionego pakietu 640 w TP S.A. , wtym problem że transferu tego nie mam a wręcz często gęsto spada do zera i wszystko co się robi w necie pada, po zadzwonieniu do sławetnej błękitnej linii pani cierpliwie wysłuchał co mi dolega i kazała mi sprawdzić netstat gdy potwierdziłem jej że jest tam parę zapisów o nasłuchiwaniu stwierdziła że problemy z transferem to wina oprogramowania szpiegowskiego, oczywiście pościągałem aktualizacje do ad aware i spy bot'a wywaliłem wszystko co się dało no ale oczywiście nie wszystko się dało, no i po tym przydługim wstępie pytanie: czy jest jakiś sposób na usunięcie tego wszystkiego (tzn. zapisów o nasłuchiwaniu), jakiś lepszy program czy coś, i czy to rzeczywiście tak bardzo wpływa na przesyłanie danych, bo obawiam się tpsa mie robi w hu..a i jest to jeden ze sposobów na pozbycie się problemu - nie ma transferu , to przez wirusy itd.

Stawiam na to że nie masz ostatnich łat krytycznych z MS.
Z dużym prawdopodobieństwem przyczyną Twoich problemów jest wirus.
Mając Neo masz publiczny nr IP, jest z tego trochę korzyści, ale również jesteś wystawiony na bezpośrednie ataki itp. z internetu.
Koniecznie instalka Firewall-a.
Np. darmową wersją Zone Alarm

Później aktualizacja łatek - odpowiednich do wersji windowsa.

Może oprócz poprzednio wymienionych progów..
Na początek ściągnij i zapuść (freeware):
narzędzie z Gdata

później darmowym Skanerem on-line MKS http://skaner.mks.com.pl

Może wystarczy żeby była poprawa - daj znać jak poszło

Pozdr.
Gryzzly

a więc MKS już walczyłem i nic nie wykazał mam XP'ka z aktualizacjami (w trybie auto) i na stałe odpalonego Norton AntyVirusa z automatycznym updatem, spy bot'a, ad-aware, także potrzeba jeszcze tego
Cytat:
Koniecznie instalka Firewall-a.
Np. darmową wersją Zone Alarm

, czy nie bo przecież to też trochę zwalnia (nie chcę po prostu przesadzić).
Mam modem Sagem F@st 800 i z niego korzystam.
Spróbuje zapuścić
Cytat:
Na początek ściągnij i zapuść (freeware):
narzędzie z Gdata

zobaczymy co się ujawni,
dam znać co i jak

Gdate nic nie znalazł no a tutaj:
Cytat:

C:>netstat -a

Aktywne połączenia

Protokół Adres lokalny Obcy adres Stan
TCP EwaiSeba:epmap EwaiSeba:0 NASŁUCHIWANIE
TCP EwaiSeba:microsoft-ds EwaiSeba:0 NASŁUCHIWANIE
TCP EwaiSeba:1025 EwaiSeba:0 NASŁUCHIWANIE
TCP EwaiSeba:1029 EwaiSeba:0 NASŁUCHIWANIE
TCP EwaiSeba:1030 EwaiSeba:0 NASŁUCHIWANIE
TCP EwaiSeba:2489 EwaiSeba:0 NASŁUCHIWANIE
TCP EwaiSeba:2490 EwaiSeba:0 NASŁUCHIWANIE
TCP EwaiSeba:5000 EwaiSeba:0 NASŁUCHIWANIE
TCP EwaiSeba:netbios-ssn EwaiSeba:0 NASŁUCHIWANIE
TCP EwaiSeba:12327 EwaiSeba:0 NASŁUCHIWANIE
TCP EwaiSeba:1032 EwaiSeba:0 NASŁUCHIWANIE

no i co dalej radzicie panowie

tak jak pisalem (i wszyscy sie zgodzili ) zainstaluj firewalla,
ten, ktorego polecam potrafi ustawic kompa w tryb 'stealth' - niewidzialny dla szukajacych ofiary i pozamykac wszystkie zbedne porty,
poza tym ma DNS cache - co troche przyspiesza dzialanie,
zabezpieczenie przed atakami, skanowaniem portow
poza tym wycina spora czesc reklam (znowu przyspieszenie),
jest w wersji polskiej i ogolnie jest dosc latwy w obsludze (w trybie zapytan pyta sie o kazdy program probujacy sie polaczyc do/z netu, ma presety dla wszystkich popularnych aplikacji)
tutaj masz dodatkowe info:
http://neostrada.info/index.php
a tutaj masz sterowniki:
http://www.sagem.com/support/site/modele_fax.php?page=driver
zainstaluj je i nie korzystaj z programu tepsy bo on prawdopodobnie jest przyczyna twoich klopotow

no to dzięki jutro tzn. dzisiaj się pobawię przeinstaluje sterowniki zainstaluje firewalla, no i dam znać co to dało

dogrzebałem się jeszcze na stronce http://turbokrecik.neostrada.pl/thomson.htm opis instalacji cFosSpeed'a spróbuje z tym ustrojstwem.

Twój pierwszy problem to Tepsa.
Drugi to XP.

Zrezygnuj z tego i przesiądź się na linuxa i kablówkę, a będziesz miał łatwieszy żywot.

eeee tam, mam XP nie reinstalowane od 2 lat i neo od roku i jakos przy odrobinie 'higieny' smiga wszystko bez zarzutu

no a więc po operacji już jestem, a w zasadzie mój system:
1: zainstalowany firewall outpost
2: wszystko ponownie zeskanowane anty virem
3: wywalony dialer tpsa
4: zainstalowane aktualne sterowniki sagema
5: zainstalowany cFosSpeed
6:zainstalowany NetMeter
efekty na stronie testowej łącza 563 kb/sek, co prawda w netmeter pokazuje MAX DL 160,4 KB/sek,internet chodzi bez zrywania transferu, czyli wszystko OK (jak na razie), co prawda czasami mi się wyłącza komp ale jeszcze nie wiem od czego.
Podsumowując - dzięki panowie
ps. ja też nie mam nic do zarzucenia Xp'kowi jest OK

Cytat:
2004-08-06 21:59:24, Diro pisze:
...co prawda czasami mi się wyłącza komp ale jeszcze nie wiem od czego...

Od choroby zwanej windows.

Cytat:
(...) co prawda czasami mi się wyłącza komp ale jeszcze nie wiem od czego.

A spradź czy przypadkiem nie jest to np. prozaiczna przyczyna jak za lekko wciśnięty kabel zasilajacy do kompa ?

QNA - daj spokoj, wiem, ze linuch jest powerfull ale jest tez full of zasadzkas i nie polecaj zwyklemu userowi pakowac sie w linucha jesli on uzywa czegos wiecej niz OpenOffice
chyba, ze oferujesz lifetime online 24/7/365 free support
chcialbym, zeby powstala dystrybucja 'user proof' ale takiej nie ma i wydaje mi sie ze przy XP Pro M$ wznioslo sie na wyzyny i dali rade polaczyc niezawodnosc NT4/W2k z 'grywalnoscia' 98
na prawde nie ma na co narzekac
----------------------------
co do przyczyn zwisow - moze ich byc tysiace - od kabla przez zakurzony wiatrak na procesorze po wirusa, ulapy ostatnio wiec jesli nie masz to zainstaluj jakis soft od pokazywania temperatur (masz go na cd od plyty glownej) i zobacz jakie tam sa wartosci (temp proc, temp plyty/chipsetu, obroty wentylatorow),
no i w ogole napisz jaka plyta, jaki procek, jaka pamiec, jaka karta graficzna, inaczej jest to pytanie typu - stuka mi w omedze
pzdr

[ wiadomość edytowana przez: Greg_OR dnia 2004-08-07 13:16:23 ]

dzięki za podpowiedź ale z tymi zwisami to sobie jakoś poradzę, gdzieś wyczytałem że to może być wina modemu, teraz jak mam dostęp do netu to coś wyczytam , a:
Cytat:
no i w ogole napisz jaka plyta, jaki procek, jaka pamiec, jaka karta graficzna, inaczej jest to pytanie typu - stuka mi w omedze

rozumiem bardzo dobrze:
Mam P4 2,4, 512 MB RAM, płyta głowna Asusa P4P800, grafika Fx-5700 MSI i takie tam jeszcze pierdułki jak napędy, karta muzyczna, sieciówka, modem wew.

u mnie wyłączanie się komputera równało sie z 3 trojanami.. wyłapał go Norton antiVirus4.. pozbyłam się ich i jest cool..
ale fakt jest taki, że twój problem może oznaczać cos innego..

Spybot Search&Destroy - i nie ma mocnych

Cytat:
2004-08-07 14:45:52, Diro pisze:
Mam P4 2,4, 512 MB RAM, płyta głowna Asusa P4P800, grafika Fx-5700 MSI i takie tam jeszcze pierdułki jak napędy, karta muzyczna, sieciówka, modem wew.

dosc mocny zestaw wiec powinienes miec dobry zasilacz min 300-350 W, jesli masz slabszy albo jakis najtanszy 300W to rowniez to moze byc przyczyna zwisow

tak właśnie coś podejrzewam zasilacz no bo:
modem na usb ciągnie prądzik, klawiatura + mysz bez przewodowa na usb tyż, do tego skaner na usb, czytnik kart pamięci na usb, sterowanie monitorem poprzez usb, no i w środku też trochę tego jest modem, sieciówka, muzyka, grafika, do tego nagrywarki, dvd, 2 dyski + kieszeń, może już biedak nie dawać rady spróbuje przeprowadzić inwentaryzacje w środku i powywalać trochę tego majdanu na początek jak to nie pomoże to sprawię sobie zasilacz 500 bo 350 już mam.
ps. czy wyłączenie sieciówki na płycie głównej zaoszczędzi trochę prądu?

Norton antiVirus