| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2004-08-05 05:02:30 chciałbym skorzystać z okazji że tak szerokie grono klubowiczów to informatycy, no więc do rzeczy:
niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem modemu i wykupionego pakietu 640 w TP S.A. , wtym problem że transferu tego nie mam a wręcz często gęsto spada do zera |
Greg_OR Omega C 3.0 V6 Wrocław | 2004-08-05 05:58:01 byc moze to jakis wirus, wiec oprocz ad aware to update do antywira (skaner jakis wlaczaony caly czas oczywiscie) poza tym przydalby sie firewall - polecam Agnitum Outpost (1.0 jest for free)
http://www.agnitum.com/download/outpost1.html i koniecznie wszystkie update'y i łatki Microsoftu napisz jeszcze jaki system operacyjny wielu, w tym ja, kożysta ze sterowników sagem'a (jeśli masz ten modem) a nie z dialera tepsy - wygodniej, szybciej i bez zacięc. |
GRYZZLY Łódź | 2004-08-05 11:57:30
Stawiam na to że nie masz ostatnich łat krytycznych z MS. Z dużym prawdopodobieństwem przyczyną Twoich problemów jest wirus. Mając Neo masz publiczny nr IP, jest z tego trochę korzyści, ale również jesteś wystawiony na bezpośrednie ataki itp. z internetu. Koniecznie instalka Firewall-a. Np. darmową wersją Zone Alarm Później aktualizacja łatek - odpowiednich do wersji windowsa. Może oprócz poprzednio wymienionych progów.. Na początek ściągnij i zapuść (freeware): narzędzie z Gdata później darmowym Skanerem on-line MKS http://skaner.mks.com.pl Może wystarczy żeby była poprawa - daj znać jak poszło Pozdr. Gryzzly |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2004-08-05 17:08:44 a więc MKS już walczyłem i nic nie wykazał mam XP'ka z aktualizacjami (w trybie auto) i na stałe odpalonego Norton AntyVirusa z automatycznym updatem, spy bot'a, ad-aware, także potrzeba jeszcze tego
Mam modem Sagem F@st 800 i z niego korzystam. Spróbuje zapuścić
dam znać co i jak |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2004-08-05 17:34:35 Gdate nic nie znalazł
|
Greg_OR Omega C 3.0 V6 Wrocław | 2004-08-05 21:20:16 tak jak pisalem (i wszyscy sie zgodzili ten, ktorego polecam potrafi ustawic kompa w tryb 'stealth' - niewidzialny dla szukajacych ofiary i pozamykac wszystkie zbedne porty, poza tym ma DNS cache - co troche przyspiesza dzialanie, zabezpieczenie przed atakami, skanowaniem portow poza tym wycina spora czesc reklam (znowu przyspieszenie), jest w wersji polskiej i ogolnie jest dosc latwy w obsludze (w trybie zapytan pyta sie o kazdy program probujacy sie polaczyc do/z netu, ma presety dla wszystkich popularnych aplikacji) tutaj masz dodatkowe info: http://neostrada.info/index.php a tutaj masz sterowniki: http://www.sagem.com/support/site/modele_fax.php?page=driver zainstaluj je i nie korzystaj z programu tepsy bo on prawdopodobnie jest przyczyna twoich klopotow |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2004-08-06 03:23:38 no to dzięki |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2004-08-06 04:58:38 dogrzebałem się jeszcze na stronce http://turbokrecik.neostrada.pl/thomson.htm opis instalacji cFosSpeed'a spróbuje z tym ustrojstwem. |
QNA Już nie Omega. eeeee ... Poznań | 2004-08-06 13:21:50 Twój pierwszy problem to Tepsa.
Drugi to XP. Zrezygnuj z tego i przesiądź się na linuxa i kablówkę, a będziesz miał łatwieszy żywot. |
Greg_OR Omega C 3.0 V6 Wrocław | 2004-08-06 20:56:29 eeee tam, mam XP nie reinstalowane od 2 lat i neo od roku i jakos przy odrobinie 'higieny' smiga wszystko bez zarzutu |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2004-08-06 21:59:24 no a więc po operacji już jestem, a w zasadzie mój system:
1: zainstalowany firewall outpost 2: wszystko ponownie zeskanowane anty virem 3: wywalony dialer tpsa 4: zainstalowane aktualne sterowniki sagema 5: zainstalowany cFosSpeed 6:zainstalowany NetMeter efekty na stronie testowej łącza 563 kb/sek, co prawda w netmeter pokazuje MAX DL 160,4 KB/sek,internet chodzi bez zrywania transferu, czyli wszystko OK (jak na razie), co prawda czasami mi się wyłącza komp ale jeszcze nie wiem od czego. Podsumowując - dzięki panowie ps. ja też nie mam nic do zarzucenia Xp'kowi jest OK |
QNA Już nie Omega. eeeee ... Poznań | 2004-08-07 08:47:28
Od choroby zwanej windows. |
Greg_OR Omega C 3.0 V6 Wrocław | 2004-08-07 12:53:42 QNA - daj spokoj, wiem, ze linuch jest powerfull ale jest tez full of zasadzkas i nie polecaj zwyklemu userowi pakowac sie w linucha jesli on uzywa czegos wiecej niz OpenOffice chyba, ze oferujesz lifetime online 24/7/365 free support chcialbym, zeby powstala dystrybucja 'user proof' ale takiej nie ma i wydaje mi sie ze przy XP Pro M$ wznioslo sie na wyzyny i dali rade polaczyc niezawodnosc NT4/W2k z 'grywalnoscia' 98 na prawde nie ma na co narzekac ---------------------------- co do przyczyn zwisow - moze ich byc tysiace - od kabla przez zakurzony wiatrak na procesorze po wirusa, ulapy ostatnio wiec jesli nie masz to zainstaluj jakis soft od pokazywania temperatur (masz go na cd od plyty glownej) i zobacz jakie tam sa wartosci (temp proc, temp plyty/chipsetu, obroty wentylatorow), no i w ogole napisz jaka plyta, jaki procek, jaka pamiec, jaka karta graficzna, inaczej jest to pytanie typu - stuka mi w omedze pzdr [ wiadomość edytowana przez: Greg_OR dnia 2004-08-07 13:16:23 ] |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2004-08-07 14:45:52 dzięki za podpowiedź ale z tymi zwisami to sobie jakoś poradzę, gdzieś wyczytałem że to może być wina modemu, teraz jak mam dostęp do netu to coś wyczytam
rozumiem bardzo dobrze: Mam P4 2,4, 512 MB RAM, płyta głowna Asusa P4P800, grafika Fx-5700 MSI i takie tam jeszcze pierdułki jak napędy, karta muzyczna, sieciówka, modem wew. |
wodniczka opel omega A wałbrzych | 2004-08-07 16:17:24 u mnie wyłączanie się komputera równało sie z 3 trojanami.. wyłapał go Norton antiVirus4.. pozbyłam się ich i jest cool..
ale fakt jest taki, że twój problem może oznaczać cos innego.. |
CzuCzek Peugeot 307 Gdynia | 2004-08-07 20:46:54 Spybot Search&Destroy - i nie ma mocnych |
Greg_OR Omega C 3.0 V6 Wrocław | 2004-08-07 22:37:28
dosc mocny zestaw wiec powinienes miec dobry zasilacz min 300-350 W, jesli masz slabszy albo jakis najtanszy 300W to rowniez to moze byc przyczyna zwisow |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2004-08-08 10:39:50 tak właśnie coś podejrzewam zasilacz no bo:
modem na usb ciągnie prądzik, klawiatura + mysz bez przewodowa na usb tyż, do tego skaner na usb, czytnik kart pamięci na usb, sterowanie monitorem poprzez usb, no i w środku też trochę tego jest modem, sieciówka, muzyka, grafika, do tego nagrywarki, dvd, 2 dyski + kieszeń, może już biedak nie dawać rady spróbuje przeprowadzić inwentaryzacje w środku i powywalać trochę tego majdanu na początek jak to nie pomoże to sprawię sobie zasilacz 500 bo 350 już mam. ps. czy wyłączenie sieciówki na płycie głównej zaoszczędzi trochę prądu? |
alicia LOB MODER | 2004-08-08 14:11:13 Norton antiVirus |