Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2004-08-20 15:15:27 W dzisiejszym Pulsie Biznesu jest artykuł o pomysle wprowadzenia podatku rejestracyjnego, który miałby wejść zamiast podatku akcyzowego. Dotyczyłby on wszystkich aut (a nie tylko tych sprowadzaych, jak akcyza).
Wysokość podatku rejestracyjnego miałaby rosnąć wraz z pojemnością silnika, jednakże pod wpływem EU nasze Ministerswo Finansów być moze uzależni ten podatek od normy spalania, którą spełnia dane auto. Byc moze połaczy oba te elementy. Tak, czy inaczej chęć zakupu starszych aut przez konsumentów chyba spadnie, a co za tym idzie i ceny sprzedaży na giełdach zapewne też... Ciekawe czy trzeba będzie robić jakieś badania, czy wystarczą deklaracje producentów/importerów... Być może jesli ktoś więc zdjął katalizator, bo chciał żeby auto miało większą moc, to przy sprzedaży może mieć kłopoty, bo kupujący zamiast 500,- może zapłacić 3.000,-PLN podatku i zakup przestanie mu się w ogóle opłacać... itd. Ciekawe jak to będzie... |
![]() Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2004-08-20 15:50:42 To może być dla ład korzystne...Moja badana w czasie przeglądu wykazała się czystością spalin ( na LPG ) lepszą niż wynalazki wyposażone w katalizator ![]() Diagnosta pytał który to rocznik i czy Rosjanie w tym roku zakładali już katalizatory ![]() |
![]() Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2004-08-20 16:42:03 No właśnie -> ciekawe co z LPG... Może będą super niskie stawki na auta zasilane gazem...
|
![]() Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2004-08-20 17:53:24
W krajach cywilizowanych ( chyba w Belgii) właściciel auta poddanego zagazowaniu otrzymuje częściowy zwrot kosztów tej usługi. Przecież to duże wyrzeczenie w imię ochrony środowiska założyć sobie balast do bagażnika i godzić się na spadek osiągów... ![]() |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-08-20 21:02:04 dla mnie wszystkie te podatki, normy i ekopierdoly to paranoja pomieszana z hipokryzja...
co z tego, ze samochody emituja o iles tam promili mniej szkodliwych substancji, skoro amerykanskie, chinskie, japonskie i ruskie (ze innych nie wymienie) fabryki produkuja wielokrotnie wiecej i wiecej takich samych szkodliwych substancji.... dlatego cale to gadanie o ekologicznych samochodach mam gleboko. Ograniczanie emisji przez auta nic nie zmieni, nic nie da, dopoki kraje ponoc rozwiniete nie zmniejsza emisji poza-samochodowej. Albo wszysscy, albo beze mnie. tak wiec: pieprze ekologie i ekologow (ci ostatni to tylko spece o wymszania haraczy), emituje i emitowal bede. Analizator ladna widziala raz w zyciu i po ustawieniu z nim nie chciala jechac. Dziekuje, posmrodze. kolejny podatek proekologiczny, to kolejny sposob na zabranie nam ciezko zarobionych pieniedzy (jak akcyza, podatek RTV itp kwasy)i nic wiecej. a tak BTW: przypomina mi sie kiedys wywiad z panem ekologiem z jakiejstam sekto-organizacjo-fundacji - ktory to twardo optowal za likwidacja autobusow kosztem tramwajow. Zapomnial biedactwo, ze autobus moze spalaci gaz ziemny, a za tramwajem co stoi? A stoi kopcaca elektrownia, skad trawmaj prad pobiera... A kopcaca, bo banda skretynialych bezmozgich ekologow nie pozwolila postawic atomowki (jakby co - kolo mnie moze stac - mam juz b. fabryke azbestu i rozlewnie LPG - i jakos zyje ![]() albo taki jeden ,co namawial mnie do empatii wobec zwierzat. A mial na sobie skorzana kurtke i takiez buty ![]() mam nadzieje, ze wsrod nas nie ma "ekologow" i nikogo zamocno nie urazilem. JEsli tak - to przepraszam za forme wywodu, niemniej poglady mam wyrobione i moge najwyzej rzeczonego eko-kolege probowac do nich przekonac. |
![]() Perzan Przyjaciel LKP ST191L-DWMNKW Kraków | 2004-08-20 22:28:38 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2004-08-20 22:44:56
Adaś staczasz się na antysocjalistyczne wręcz liberalne pozycje ![]() Ja też tak myślę...chociaż trzeba przyznać, że ekologiści mają trochę racji i o ile nie wmieszają się w sprawę ekoterroryści to zwykle ma to głębszy sens. ostatnio urzekła mnie słuszna akcja wstrzymania budowy obwodnicy wokół podlubelskiego miasteczka Piaski. Powodem było siedlisko rzadkiej odmiany jaskółek. Jaskółki odlecą to ludzie dokończą budowę i wszystko będzie bez strat. Takie akcje popieram. |
![]() Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2004-08-20 23:43:05 A ja staram się być proekologicznym gościem ![]() |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-08-21 01:03:25
dobra, taka akcja ma sens, dobzr, ze nie zablokowali budowy calkowicie. ale ale ale.... czy to nie kropla w morzu? Co z tego, ze uratuja powiedzmy 100 jaskolek, skoro 300 padnie zatrutych? A nie lepiej popracowac nad nowymi technologiami, alternatywna energia??? Nawet bylbym w stanie placic ten podatek: ale np. na budowe czystej elektrowni, a nie nowa lancie dla posla Leppieja czy nowy komputer dla poslanki kurwikowej. A najchetniej, to przekazalbym kase bezposrednio: np. Mam uiscic 5000. Wiec wydaje 5000 na cegly i dostaje kwit, ze zaplacuilem podatek, kupujac cegly na budowe oczyszczalni sciekow. I tylko wtedy to ma sens. Inaczej kasa bedzie szla w cholere. No chyba, ze wybierzecie mnie dozywotnim prezydentem z absloutna wladza (jak. np w Turkmenistanie). Oj, to Wam pokaze. Autostrady Wam zbuduje ![]() MArio: Powaznie mowisz? Nie gniewaj sie, ale wielu moich znajomych tak mowi. Bo to jest trendy (czy jak to sie teraz mowi po polsku... distinguished??). Mam nadzieje, ze Ty nie z tych.... ![]() |
![]() magik vw golf mk2 Dąbrowa Górnicza | 2004-08-21 11:05:59 |