| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() wojstank TOYOTA DRIVER Corolla E11 Liftback ... Meszna k. Bielsko-Biała | 2004-07-26 15:53:34 LPG nie mam, więc ta teoria odpada.
Silnik oglądałem dokładnie i nie wygląda na to, żeby to była rura wydechowa. Odgłos pojawia się przy zwiększonym obciążeniu na alternatorze i jest słyszalny w zakresie obrotów od 700 do 1000. Wyżej to je nie słyszę, co nie znaczy, że go nie ma.... Czasami odgłosu po prostu nie ma i tyle. Włączam i wyłączam światła parę razy i nic. Wyłączam silnik, uruchamiam i po włączeniu świateł terkoce aż (nie)miło. Tak jakby coś rezonowało. To raczej wyklucza łożyska - one hałasują na stałe lub wcale. Dźwięk jest "twardy", nie taki jak przy uderzaniu o blachę lub osłonę. Taki jak szybkie uderzanie małym młoteczkiem o korpus silnika. To Coś tłucze się w rytm obrotów silnika. I tylko na gorącym silniku. |
serwisSJ Zgłobice | 2004-07-26 17:29:30 Z tego co piszesz to wniosek jest jeden: łożyska w skrzyni. Usterka ta wystepuje w tych modelach corolek tak ze nie bądz zdziwiony, sami mamy sporo na koncie takich skrzyń (naprawionych oczywiscie |
![]() wojstank TOYOTA DRIVER Corolla E11 Liftback ... Meszna k. Bielsko-Biała | 2004-07-26 18:30:48
No to nie wygląda wesoło. A długo z tym można jeździć? Bo za parę dni wyjeżdżam na wczasy i zrobię jakieś 2 kkm, wytrzyma? Jaki jest zakres i ile taka naprawa kosztuje? Tak orientacyjnie, żebym wiedział na co się przygotować. |
![]() wojstank TOYOTA DRIVER Corolla E11 Liftback ... Meszna k. Bielsko-Biała | 2004-07-26 20:34:40 No to na koniec dnia podjechałem do ASO zapytać się co o tym myślą. Mechaników nie było, konsultant ds. serwisu posłuchał i powiedział, że jego zdaniem to uszkodzenie sprężyn tłumika drgań skrętnych w tarczy sprzęgła i że z tym można spoko jeździć.
Na łozyska w s krzyni nie pasuje mi jedna rzecz: wg mojej skromnej wiedzy to uszkodzone łożyska szumią cały czas a nie stukają od czasu do czasu. Serwis SJ mógłbyś powiedzieć coś dokładniej na ten temat? Będę dźwięczny...... |
serwisSJ Zgłobice | 2004-07-27 14:26:46
No dokładnie... stukaja od czasu do czsu w zalezności od tego jak wałki sie ulożą, a do ich zaniku wystarczy minimalna zmiana predkosci obr. silnika np. włączenie swiatel. Na 99% to lozyska skrzyni. A koszt naprawy 600 + czesci - 4 lozyska + 2 uszczelniacze (ok.1200) |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2004-07-27 19:35:20
Współczuję. To mnie w takim razie nigdy nie bedzie stac na nowy samochód. Najpierw uciułać na zakup a potem takie wtopy ... ech Pozdrawiam |
![]() wojstank TOYOTA DRIVER Corolla E11 Liftback ... Meszna k. Bielsko-Biała | 2004-07-27 20:09:35
To i mnie nie jest stać na nowe auto. Ale nie jest źle, po prostu auta kosztują: albo kupujesz używane (jak ja przez okres gwarancji płacisz za przeglądy Kiedyś Toyota dawała 3 lata gwarancji a przeglądy kwiatuszków co 15 kkm kosztowały na przemian 450 i 900 PLN. Ja jeżdżę 30 kkm rocznie to by dawało 1350 PLN. Poza tym mam 3 opinie: serwisJS pisze o skrzyni i 1200PLN, mechanik na miejscu i ASO mówią o sprzęgle i 500PLN (ASO 900...). Jak wrócę z wczasów i wróci mechanik co robi mi z autem to sprawdzę kto ma rację i dam znać - coby została wiedza dla przyszłych pokoleń. |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2004-07-28 08:48:29
A ja się znowu z tym nie zgodze Ja sie po prostu nie moge nadziwić jakie te nowe samochody są lipne. Jak to możliwe, że one się tak sypią kiedy tak jak piszesz, masz jakieś przeglądy, na których ktoś tam sprawdza samochód, co ileś lat trzeba podjechać aby sprawdzili powłoki antykorozyjne bo inaczej 12 lat gwarancji na perforacje nadwozia można sobie wsadzić ... Kiedyś to pisałem. Moja Toyota przez 15 lat totalnie nie była ruszana. Fakt ze miała przejechane tylko 150tys ale sporo rzeczy "zuzywa się" (starzeje) od stania. Potem wymieniono wszystkie elastyczne przewody hamulcowe (ze względów bezpieczeństwa, oczywiscie na oryginały). Rok później uszczelki pompy wtryskowej (puściła ta, która przez cały czas ma kontakt z paliwem), cały wydech bo dziurę mozna było zrobic palcem Nie uważasz że to mało? To jest moim skromnym No nic, to udanych wakacji i oby koszt naprawy był jak najmniejszy. Tak poza konkursem. Ktoś wie czy z Lexem IS200 też są problemy? Super byrka ... Pozdrawiam |
serwisSJ Zgłobice | 2004-07-28 17:04:06 Bądz pewny że to nie tarcza sprzęgła, zakładam sie |
![]() wojstank TOYOTA DRIVER Corolla E11 Liftback ... Meszna k. Bielsko-Biała | 2004-07-28 17:51:57
O co i z kim? Ja mam teraz dwie sprzeczne teorie a rozsądzi mechanik, który po wakacjach zdejmie mi skrzynię, sprzęgło i będzie walczył z terekotem. I nien jest to bynajmniej ten, który teraz twierdzi że to sprzęgło. W każdym razie na pewno dam znać co to było. |
dylan TOYOTA Corolla E11 L ... szczecin | 2004-08-14 16:35:25 witam
Mam ten sam problem co ty oraz taki sam samochód (przebieg 140000), byłem u mechanika jeden z nich stwierdził że to coś z tarczą sprzęgła oraz że można z tym spokojnie jeździć, natomiast to co jest dziwne po zmianie oleju na troszkę gestszy |