Niepokojace objawy w silniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie,

Jestem tu po dluzszej przerwie. Mam Toyote Carine z 94 roku, silnik 1.6 z sonda lambda (silnik w wersji ekonomicznej). Gdy auto mialo 165000, sprawdzono go ASO Toyoty. Miedzy innymi wymieniono olej w silniku. Teraz samochod ma 172000 i ostatnio przed dluzsza podroza sprawdzilem stan oleju w silniku. Okazalo sie, ze bylo ponizej dolnej kreski! Powiedzcie czy to mozliwe, zeby po przejechaniu 12 000 KM, olej zostal zuzyty? Zakladam, ze w ASO nalali do pelna.

Druga sprawa - jak odkrylem, ze jest malo oleju, podjechalem szybko do sklepu kupic olej. Domyslnie ma tam byc olej 10w/30. Nie mieli i dali mi Castrol Magnetic 10W/40 (przedtem tez byl Castrol Magnetic). Przejechalem w trasie niecale 500 KM. Auto postalo 3 dni bez odpalania i dzisiaj jak chcialem odplacic, wyraznie zaczelo mniec problemy z rozkreceniem sie. Musialem kilkakrotnie go odpalic, zeby silnik "zatrybil" i zaczal normalna prace (dusil sie). Docisnalem troche gazu i w lusterku zobaczylem niebieski dym z rury wydechowej.

Powiedzcie mi wprost - czy to wszystko oznacza, ze czeka mnie generalka silnika? Dodam tylko, ze od chwili zakupu nigdy nie odpalalem samochodu po kilkudniowym postoju (niemal zawsze codziennie lub co drugi dzien) i nigdy nie bylo problemu - pali na dotyk. Jak sie rozruszlal, to znowu tak zaczal palic (na dotyk).

Bede zobowiazany za sugestie!

Cytat:
2004-08-07 00:42:13, ZbyszekS pisze:
Witajcie,

Jestem tu po dluzszej przerwie. Mam Toyote Carine z 94 roku, silnik 1.6 z sonda lambda (silnik w wersji ekonomicznej).

Jak mam rozumieć wersję ekonomiczną ? Lean burn ? Te silniki były montowane od '96

Cytat:
Gdy auto mialo 165000, sprawdzono go ASO Toyoty. Miedzy innymi wymieniono olej w silniku. Teraz samochod ma 172000
[...]

Masz 100% pewności tego przebiegu ? Ja mam '93 i na liczniku 190kkm... ale tylko na liczniku.

Cytat:
Powiedzcie czy to mozliwe, zeby po przejechaniu 12 000 KM, olej zostal zuzyty? Zakladam, ze w ASO nalali do pelna.

Tak, to jak najbardziej możliwe, ale takie zużycie to żadne zużycie. Zwłaszcza jeżeli chodzi o ten silnik w Carinie Przy następnej wymianie dokup sobie literek na dolewki i będzie git. Tak a'propos, to wymianę oleju w Carinie fabryka przewidziała po 10000km.

Cytat:
[...]
Musialem kilkakrotnie go odpalic, zeby silnik "zatrybil" i zaczal normalna prace (dusil sie). Docisnalem troche gazu i w lusterku zobaczylem niebieski dym z rury wydechowej.

Powiedzcie mi wprost - czy to wszystko oznacza, ze czeka mnie generalka silnika?
[...]

Eeee... tam od razu generalka... Kiedy ostatnio wymieniałeś świece ? Dymek przy odpaleniu to tylko uszczelniacze zaworów. Żadne halo i koszt niewielki, a jak trafisz na sprytnego mechanika, to Ci wymieni bez ściągania głowicy
Pozdro.

Cytat:
Jak mam rozumieć wersję ekonomiczną ? Lean burn ? Te silniki były montowane od '96

Tak, przepraszam - chodzi o Lean burn. Ta Toyota byla kupiona w Niemczech w 94 i chyba tam te silniki juz byly. Zreszta to musi byc LEAN BURN, bo ma swiatelko ekonomicznego spalania i normalnego. Poza tym malo pali :) oraz ma 107KM wiec to chyba ten mode.

Cytat:
Masz 100% pewności tego przebiegu ? Ja mam '93 i na liczniku 190kkm... ale tylko na liczniku.

Rozumiem, co chcesz powiedziec. Pewnosci oczywiscie nie mam, ale auto bylo zawsze serwisowane w ASO, wiec sa wpisy po kazdym 15000 KM.

Dziekuje za wszystkie uwagi!

Cytat:
2004-08-07 07:12:34, ZbyszekS pisze:
Cytat:

Tak, przepraszam - chodzi o Lean burn. Ta Toyota byla kupiona w Niemczech w 94 i chyba tam te silniki juz byly. Zreszta to musi byc LEAN BURN, bo ma swiatelko ekonomicznego spalania i normalnego. Poza tym malo pali oraz ma 107KM wiec to chyba ten mode.

Cytat:

Rozumiem, co chcesz powiedziec. Pewnosci oczywiscie nie mam, ale auto bylo zawsze serwisowane w ASO, wiec sa wpisy po kazdym 15000 KM.

Dziekuje za wszystkie uwagi!

Ja tam nie wiem, kiedy weszly lean-burn do sprzedazy, ale Perzan pewnie wzial pod uwage to, ze auto moglo byc kupione poza Polska. Lampki Economy w kilku wariantach zreszta, sa we wszystkich Carinach. W mojej tez, choc to raczej rich-burn
Sonde lambda tez wszystkie maja, no moze za wyjatkiem diesli. Pytanie tylko - jaka. Ta po 100PLN, czy po 1500PLN

Jeszcze jeden drobiazg to to, ze Cariny (nie wiem do ktorego roku) nalezy serwisowac co 10.000km

Litr oleju na 12.000km to nie jest w toyotowskich silnikach powod do zmartwien. One takie poprostu sa. Co do rodzaju oleju, to polecam te "gestsze po W", tj. 5W50, 10W60

Klopoty z odpaleniem silnika (zakladajac, ze nie jest oczywiscie zatarty i ze nie trzymales auta w lodowce) nie sa zwiazane z olejem. Trzeba by wymienic "pakiet podstawowy" - filtr powietrza, swiece (chyba, ze masz nowe), ewentualnie posprawdzac poszczegolne czujniki (ale to juz z troszke bardziej zaawansowanym toyotowcem). Dobrze by tez bylo pojechac na analizator spalin (CO, CO2, O, HC) i posprawdzac wskazania na wolnych obrotach, przy ~3000rpm i przy ~5000rpm.

Pozdrawiam!