Jakie ciśnienie sprężana powinien mieć 1800 DOHC ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytam bo u mnie jest około 10 i niewiem czy to dobrze czy źle.

Ja bym nie remontował. Ważne czy równo na wszystkich garnkach!

Silnik ma przejechane 25 tyś po remoncie. Tłoki są szczelne w 100 %. (nie bieże ani grama oleju
Ciśnienie waha się w okolicy 10,
Na jednym jest równe 10 na innym troszkę mniej jak 10 a jeszcze innym leciutko ponad 10.

Chcę żeby mi ktoś powiedział jakie to ciśnienie powinno być.
Bo według mnie przy stopnu sprężania 8,9 to wypanda około włąśnie 10, ale nie jestem pewny.

Dziękuję

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-16 10:30:06 ]

Więc tak ciśnienie zmierzyłem manometrem firmy DRAPER (jeden z najleprzych producentów tego typu sprzętu).
Problem jest taki że silnik nie równo pracuje na wolnych obrotach,
Wymieniłem już aparat, kopółka jest nowa, kable też (już 3 komplet) tym razem bougikord (nie świecą),
A silnik chodzi na wolnych tak że nie słychać już wypadania zapłonów (przerw) ale chodzi niezbyt równno, jakby mu się jakieś zawirowania działy tak to można opisać, Po samym silniku nawet tego niewidać choć lekko nim trzepie ale jak się rurze wydechowej przysłuchać to szlak mnie jasny bierze bo chodzi jak stary żuk.

Wsrodku auta jest takie wrażenie jakby na 3 cylindrach chodził.
Nie wiem co jest powodem albo te typy tak mają albo nie wiem co?????????????????

Zapłon też już ustawiałem(lampą stoboskopową) ale nie ma to większego znaczenia.

Pozdrawiam

Dodam że leżdżę na gazie ale na benzynie jest ten sam efekt,
Z mocą wszystko OK ciągnie bardzo dobrze.

nie ssie Ci gdziesz falszywego powietrza? Jezeli masz gaznik weber ADF to zaczalbym od slynnej przeponki przy automatycznym ssaniu...

Sprawdź sobie odstęp elektrod na świecach, jeżeli jeździsz na LPG to powinno być 0,5-0,6mm jeżeli będzie 0,7mm lub więcej to może właśnie tak się zachowywać jak opisujesz, przerabiałem to samo w moim dohc miesiąc temu
Odnośnie sprężania to w moim 1800 jak mierzyłem pół roku temu to miałem po 11 na każdym ale przebiegu nie znam, oleju też mi nie bierze.

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-16 10:29:46 ]

Tak świece mam już chyba 4 teraz FE85PS GAS
Nie wiem ale 1800 mammieć świece 85 bo w innych tzn. 2.0 i 1.6 mają 65 (takie jak w poldku)
Napinacz mam nowy i pasek też jest dobrze naciągniędy (daje się skręcić o 90 stopni).

Nie wiem może weber mam ADFA ale ssanie jest OK gdzie w nim może ciągnąć lewe powietrze oczywiście przy ssaniu ?

Wszystko inne jest OK. Moc jest, zapala od ryrknięcia (nawet nie od kręcenia, wystarczy tylko tyrknąć)

Ale nierówno chodzi chyba one tak mają.
Bo w starym 1500 miałem na I ciśnienie 15 bar, na drugom prawie 8,5 na trzecim 14 a na 4 13bar i chodził równo.

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-16 10:29:09 ]

OLO: kit że pływa - takie kółko slicznie wycina zęby w pasku!

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-16 10:28:46 ]

kółko wycieło mi 3 paski rozrządu. dlatego mój DOHC 1.6 stoi w garażu, a OHC 1.5 jeździ w poldku BUUUUUU!!!!!

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-16 10:28:27 ]

Mam takie wrażenie że moje zaworki i tymsamym nierówna praca silnika jest spowodowana gazem, pojeżdżę trochę na benzynie i zobaczymy.

Ale powiedzcie czyż te silniki nie mają tendencji do nierównej pracy na wolnych obrotach?

Cytat:
2004-08-11 23:21:45, MLPolonez pisze:
Mam takie wrażenie że moje zaworki i tymsamym nierówna praca silnika jest spowodowana gazem, pojeżdżę trochę na benzynie i zobaczymy.

Ale powiedzcie czyż te silniki nie mają tendencji do nierównej pracy na wolnych obrotach?

to jest bardzo kapryśny silnik wiec ma tendecje do robienia wszystkiego

powiem jeszce ze jeden 1.8 zastrajkował tak ze nawec "magicy" nie umieli go odpalić a nawe i nie zdiagnozowali co go bolało i cały czas mnie zatanawia co mu było

Cytat:
2004-08-09 13:20:40, MLPolonez pisze:
Nie wiem może weber mam ADFA ale ssanie jest OK gdzie w nim może ciągnąć lewe powietrze oczywiście przy ssaniu ?

Po lewej stronie gaznika masz pokrwyke mocowana na 3 wkrety, pod nai jest przeponka ktora lubi byuc dziurawa i przez nia ssie lewe powietrze. Od tego bym zaczal.

Cytat:
2004-08-09 13:05:39, automatic pisze:
regulacja płytek 0.45 ssanie/0.5 wydech-wg.dokumentacji argenty!
świece na FE65PTS 3-elektrody.

masz gdzies ta dokumentacje? w mojej wszedzie jak byk stoi, ze na wydechowych ma byc 0.6 luzu, i ciasneij balbym sie ustawiac, szkoda krzywek na walku a zawroy wydechowe z regoly maja i tak wzery....

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-16 10:27:48 ]