Witam Wszystkich

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od wczoraj stalem sie posiadaczem Corolli 1.4 VVT-i Terra 2001 ,czy szczesliwym to sie okaze.Wiec na poczatek chcialbym sie czegos dowiedziec o tym silniku a zwlaszcza o dane eksploatacyjne ,tzn wymiana paska(o ile się wymienia),oleju (zalecana marka) ,oraz poszczegolnych funkcjach komputera to ze srednia predkosc i spalanie to wiem ale chyba sa jakies
inne??? Oraz jakie plyny ustrojowe stosuje serwis - nazwy .Samochod nie bedzie serwisowany wiec chcialbym wiedziec to wszystko .Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich forumowiczow
Ps Jeśli ktoś z Was posiada instrukcją obsługi alarmu firmowego Chyba Challenger ale symbolu nie znam (pilot z 3 przyciskami i czerwoną dioda ,w samochodzie 2 diody -wiem ,wiem opis dosyć naiwny)to proszę o podesłanie na Krzysztof.Borowski&pkobp.pl

Cytat:
2004-08-08 19:27:40, GoldCorolla pisze:
Od wczoraj stalem sie posiadaczem Corolli 1.4 VVT-i Terra 2001 ,czy szczesliwym to sie okaze.

Gratulacje, rozumiem że masz wersję po liftingu, czyli silnik ma 97 KM i masz kompa.

O pasku niczego nie powiem, olej to jak kto woli. Toyota proponuje standardowo Castrol, sporo osób jednak przejechało się nieszczęśliwie na tym oleju (na kilku jego typach). Ja od lat zalewam auta Mobil 1 5W-50, jak dotąd bez problemów, jeszcze nikt na niego nie narzekał.

Komputer ma niewiele opcji, powinien wskazywać chwilowe spalanie, średnią prędkość i średnie spalanie - wszystko od ostatniego resetu danej opcji.

Co do płynów i alarmu zadzwoń do kilku ASO i podpytaj.

DZieki za odpowiedz ale czy mógłbyś bliżej opisać te funkcję komputera tzn jak je ustawiać ,co do średniego spalania i prędkości to wiem ale jest kilka innych w menu np mpg oraz inna na której mam ciągle OO.OOkm/h
Następnie do czego w liczniku kilometrów aż trzy pozycje trip oraz pozycjaz kreseczkami_ - - - -__-_ _ _?????
Czy w Corolce jest przyciemnianie oswietlenia deski rozdzielczej?
Jaki płyn lejecie do wspomagania i co ile się wymienia?
Dlaczego dolot powietrza w Corolli jest umiejscowiony tak dziwnie pod maską a nie tam gdzie łapał by zimne- (zimniejsze) powietrze?
tyle po pierwszych 2 dniach eksploatacji pytan mi się zebrało i oczywiście odnośnie alarmu ?!/?!??
Pozdrawiam

Cytat:
2004-08-09 23:42:29, GoldCorolla pisze:
DZieki za odpowiedz ale czy mógłbyś bliżej opisać te funkcję komputera tzn jak je ustawiać ,

Od kogo kupiłeś to auto, że Ci podstawowych rzeczy nie pokazał, hę?

Masz klawisz/guzik któym zmieniasz tryb wyświetlania, tak? Żeby wyzerować ustawienia - kiedy wybierzesz daną opcję, np. średnie spalanie wciśnij ten przycisk na 2-3 sekundy, aż piśnie.

Cytat:
co do średniego spalania i prędkości to wiem ale jest kilka innych w menu np mpg oraz inna na której mam ciągle OO.OOkm/h

mpg - Miles per Galon - amerykański sposób wyświetlania średniego spalania, ustaw sobie najlepiej litry/100 km

Te zera musiałbym zobaczyć, bo teraz nie pamiętam o co chodzi.

Cytat:
Następnie do czego w liczniku kilometrów aż trzy pozycje trip oraz pozycjaz kreseczkami_ - - - -__-_ _ _?????

Pozycja :
1) przebieg całkowity auta
2) Trip A - przebieg dzienny, dowolnie usatwiany, zarujesz przez 2-3 sekundowe wciśnięcie przycisku.
3) Trip B - analogicznie jak Trip A
4) kreseczki _ _ - opcja widoczna tylko po włączeniu świateł, odpowiada za przyciemnienie podświetlenia deski, im mniej kresek tym ciemniej.

Cytat:
Czy w Corolce jest przyciemnianie oswietlenia deski rozdzielczej?

patrz wyżej

Cytat:
Jaki płyn lejecie do wspomagania i co ile się wymienia?

Nie mam pojęcia, jeszcze nie musiałem go zmieniać/dolewać.

Cytat:
Dlaczego dolot powietrza w Corolli jest umiejscowiony tak dziwnie pod maską a nie tam gdzie łapał by zimne- (zimniejsze) powietrze?

Pytaj konstruktorów

Cytat:
tyle po pierwszych 2 dniach eksploatacji pytan mi się zebrało i oczywiście odnośnie alarmu ?!/?!??

A te guziki od alarmu to są 2 na górze mniejsze i jeden na dole dłuższy ??? Jeśli tak, to dolny długi zamyka/otwiera drzwi (centralny zamek), jeden mniejszy służy do ustawiania alarmu w tryb serwisowy (żeby w serwisie mogli coś zrobić bez wycia syreny ), a trzeci do dodatkowych opcji alarmu, w wersji podstawowej niczego nie robi.

Mam nadzieję, że coś wyjaśniłem.
Pozdro.

Dzięki Jackal, wiele mi wyjaśniłeś Auto kupiłem od pośrednika o wiele rzeczy nie spytałem bo pytania nasuwają się w trakcie użytkowania samochodu .Jeszcze raz dziękuję za pomoc i mam nadziej na ewentualne następne też uzyskam wyczerpujące informacje.

Spoko, nie ma sprawy, Pytaj, jak będziemy potrafili pomóc to pomożemy. W tym celu istnieje to forum