Antykorozja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio znalazłem na allegro elektroniczny system antykorozyjny a składa się tak oddałem mojego poloneza do małych poprawek lakierniczych i też do wymiany tylnego lewego boku i klapy a zastanawiam się nad kupieniem tego systemu antykorozycyjnego ale to jest chyba sprawa przesądzona i sprawdze czy to coś daje jak tak to opisze dalsze losy

Jak to elektroniczny? Jak on działa? Ostrzega przed deszczem?? Mógłbyś zapodać linka?

http://moto.allegro.pl/item145305709_e_s_a_zabezpiecz_swoje_auto_przed_korozja_.html

Uwaga! przestrzeagamy przed zakupem nielegalnych podróbek naszych urzadzen które pojawiły sie na Allegro. Wszelkie próby wprowadzenia do sprzedazy kopii znajdą swój koniec w sądzie. Jestesmy autorami oraz producentem tego systemu od prawie 10 lat. I sprzedalismy juz setki tych urzadzen w tym równiez na Allegro, mamy ogromną rzesze zadowolonych klientów o czym swiadcza nasze komentarze jak równiez opinie dołaczone do opisu.

juz na wstepie takim tekstem się ośmieszają, ciekawe czy opatentowali to, że chcą od razu do sądu podawać....

Dobre!

Teoretycznie - to może to i działa, ale praktycznie to i 500 takich "systemów" na jednym polonezie nie powstrzyma wpływu polskiej soli.

Lepiej zainwestuj w solidną tradycyjną konserwację po tych naprawach blacharskich. No chyba, że masz baaardzo niepotrzebne 8 dych.

Jakby takie gówno działało, to po kiego grzyba cynkowaliby blachy?

za te 77 zł kup sobie browary wypij ze znajomymi...

to jest pic na wode...

dobrym zabezpieczeniem antykorozyjnym było dawniej w saochodach + na karoserii

Apropo cynkowania, może wypróbuj to.

Używałem tego, jak łatałem drzwi w poldku. Zdało egzamin, że tak powiem... Ogólnie jak odsłoniłem blachę robiąc coś, to zaraz szedł na to ten cynk i teraz nie rdzewieje. Słyszałem też, ze niektórzy przed spawaniem blachy malują miejsca spawu jakąś farbą z cynkiem, który się roztapia i automatycznie zabezpiecza spaw. Wiecie cooś o tym? (np. jaka to dokładnie farba)

Konserwacje też robie zaraz po lakierowaniu ale 80 zł to nie jest jakiś tam straszny wydatek chce sobie sprawdzic jak pisałem próba nie szczelba

Ja również kupiłem sobie ten system antykorozyjny. Dużo o tym czytałem i rozmawiałem z ciocia, która wykłada chemię... na politechnice, nie w sklepie Okazuje się, że takie systemy są instalowane do ochrony np. kontenerowców, rur ciepłowniczych i wielu innych przedmiotów. Systemy te były kiedyś montowane w Polonezach za dopłatą, więc chyba coś w tym jest. A tak na marginesie... one rdzy nie usuwają. A w pełni również nie chronią. Ja osobiście traktuję to jako dodatek do tradycyjnej konserwacji.

Jakaś uczelnia kiedyś zrobiła test tych systemów antykorozyjnych. Wzieli do tego bodajże dwie skody w podobnym stanie technicznym. Jedną zabezpieszyli, a drugą nie i obie były użytkowane w podobnych warunkach. Z wyników tego eksperymentu wynika, że skoda zabezpieczona miala chyba ok. 70% rdzy mniej. Daje do myślenia

Kolega sprzedał niedawno poloneza z 1995 roku, który był w to wyposażony od nowości. Ciężko się było na nim dopatrzeć rdzy. Z tego co pamiętam z lekcji chemii to ma to za zadanie zapobiegać korozji, a nie zapobiegać rozwoju już istniejącej, więc warto to było montować kiedy samochód był nowy.

Cytat:
2006-12-04 16:27:39, ButonCaro pisze:
Z tego co pamiętam z lekcji chemii to ma to za zadanie zapobiegać korozji, a nie zapobiegać rozwoju już istniejącej, więc warto to było montować kiedy samochód był nowy.

Może też dlatego na skodach zadziałało tylko, albo aż w 70%.
Jak dla mnie warto.

Cytat:
2006-12-03 17:04:50, LifeGuard pisze:
Uwaga! przestrzeagamy przed zakupem nielegalnych podróbek naszych urzadzen które pojawiły sie na Allegro. Wszelkie próby wprowadzenia do sprzedazy kopii znajdą swój koniec w sądzie. Jestesmy autorami oraz producentem tego systemu od prawie 10 lat. I sprzedalismy juz setki tych urzadzen w tym równiez na Allegro, mamy ogromną rzesze zadowolonych klientów o czym swiadcza nasze komentarze jak równiez opinie dołaczone do opisu. juz na wstepie takim tekstem się ośmieszają, ciekawe czy opatentowali to, że chcą od razu do sądu podawać....

jak widac opatntentowali"Oryginalny, opatentowany tylko u nas !!"

Nie zebym sie na tym znal, ale jak dla mnie to to brzmi jakos podejrzanie :] Jak taki zaczarowany system jest w cenie 4 super-bajeranckich kolpakow z PCV, to powinnmo byc tez seryjnei montowane w 100% samochodow :]

Po co? Przecież firmom wcale nie zależy na tym zeby ich samochody były trwałe - przeciwnie im szybciej się niszczą tym dla nich lepiej. Dobro firmy motoryzacyjnej jest całkowicie przeciwstawne do dobra użytkownika.

Takie cos o czym mowicie zdaje ogzamin - nie wiem czy podrobki z Allegro ale na pewno Rust Evader ktory byl montowany fabrycznie za doplata w FSO. W caro mam takie cos zamontowane i rdzy w zasadzie nie ma (widocznej na blachach to juz napewno nie ma)

EDIT -> Dziala to bodajze na zasadzie puszczania impulsow elektrycznych - cos na ksztalt reaninacji

[ wiadomość edytowana przez: adamdn dnia 2006-12-04 18:19:01 ]

Przede wszystkim firmy teraz tego nie montują, ponieważ blachy mają ocynk. A poza tym, tak jak powiedział kolega... to nie jest im na rękę.

Cytat:
2006-12-04 16:48:39, Koot pisze:
Dobro firmy motoryzacyjnej jest całkowicie przeciwstawne do dobra użytkownika.

gówno prawda

Cytat:
2006-12-04 16:48:39, Koot pisze:
Po co? Przecież firmom wcale nie zależy na tym zeby ich samochody były trwałe - przeciwnie im szybciej się niszczą tym dla nich lepiej. Dobro firmy motoryzacyjnej jest całkowicie przeciwstawne do dobra użytkownika.

święta prawda. Samochody obecnie są tak pomyślane, aby po 5 latach użytkownik bez zbędnego żalu się z nim rozstał i zakupił nowy.