| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-05-23 12:29:05 Mam ten sam problem niestety Zamontowałem ściemniacz i działa perfekcyjnie, zamontowałem to coś: Sterownik i jestem b. zadowolony! Mam podpięte wszystkie trzy lampki, więc żeby sterownik sie nie zjarał zamontowałem na tranzystorze niewielki radiatorek - i jak na razie wszystko jest ok! Jednak nie podpiąłem właśnie sygnałów c.zamka - mimo że spędziłem w garażu kilka godzin nie udało mi się znaleźć odpowiednich perzewodów! Jedyne czego sie dowiedziałem (ze schematu), to to, że z modułu c.zamka przewody idą bezpośrednio do drzwi bez pośrednictwa żadnych kostek! (dokładniej - kostki są ale już w samych drzwiach) Moduł c.zamka znajduje sie nad komputerem silnika po prawej stronie kabiny, mój ściemniacz zamontowałem po lewej stronie przy nogach kierowcy (tam łatwo odnalazłem przewody biegnące do lampek) i chyba po prostu przeciągne kable ze ściewmniacza do modułu c.z. po prawej stronie.Zaraz ide z tym walczyć! |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-05-23 16:40:15 No i lipa!!
Okazuje sie, że w naszym układzie centralnego zamka gdy c.z. jest bezczynny (tzn. nie otwiera ani nie zamyka zamków) na obu kablach idących do siłowników mamy stałą masę, a taka sytuacja powoduje, że nie można podłączyć sterownika do c.z. Sprzedający sterownik ostrzega przed takim podłączeniem, ale jednocześnie proponuje tzw. układ buforujący który rozwiązuje ten problem. ja chyba dam sobie spokój z zamkiem centralnym, ale inni jeśli bedą zamawiali opóźniacz ten który ja kupiłem niech pamiętają o jednoczesnym zamówieniu bufora (koszt - dodatkowe 8 zł) |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-05-23 21:20:09 Co do sterowania c.z.:
moduł c.z. przez caly czas podaje mase na oba styki siłowników c.z. Gdy c.z. otwiera drzwi moduł podaje przez 0,7 sek. plus na jeden ze styków; gdy zamyka - podaje "+" na drugi styk... W stanie spoczynku - czy to przy zamkniętym czy otwartym c.z. w całym układzie c.z. podana jest masa na stałe... zatem lipa... zresztą na schemacie to widać! Co do montażu opóźniacza - najlepsze rozwiązanie opracował malyzk (ja też tak zrobiłem) montaż opóźniacza A co do tylnich lampek - klik! A teraz mój system działa tak: otwieram centralny zamkek - nic sie nie dzieje. Otwieram drzwi - zapalają się trzy piękne światełka w środku. Zamykam drzwi - światełka nadal się świecą przez ok. 20 s, a potem płynnie gasną. Jeśli włącze zapłon - światełka świecą jeszcze przez 2 sek. i płynnie gasną. Gdy przy pracującym silniku otworze i zamknę drzwi - światełka gasną po 2 sek. gdy zgaszę silnik - nic sie nie dzieje wysiadam z auta, zamykam drzwi - światła świecą jeszcze przez 20 sek (a powinny zgasnąć, gdybym podłączył centralny [ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2004-05-23 21:26:56 ] |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-05-23 22:00:21
Ale tak to masz przecież jeszcze lepiej!! tzw gunkcję "Follow me home" albo jakoś tak się to pisze Ja bym już nic nie zmieniał! |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-05-23 22:52:40 Janow - mam dokładnie taką samą kostkę i też sie zastanawiałem co to może być...
I koniec końców z tejże kostki wziąłem sobie zasilanie (czerwony kabel) i +12V po włączeniu stacyjki (czerwony z białym paskiem to chyba jakaś złączka do ABS, klimy, poduszki lub automatu |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-05-23 22:54:36 = zostałem zlany totalnie spoks |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-05-23 23:14:13
Heh Plump nic z tych rzeczy masz racje z tym follow me home ale na razie tylko sie wkurzam, bo jak wysiade z auta i zamkne zamek to czekam jak głupek schylony 20 sekund żeby zobaczyć jak ładnie światełka przygasają a już mnie plecy bolą nie mówiąc o sąsiadach myślących "co ten kretyn robi?" Aha - ta kostka to kostka X7 służąca do podłączenia sterownika ABS [ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2004-05-23 23:21:45 ] |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-05-23 23:19:00 No to fajnie, że jednak zostałem zauważony ;D
Dziś w ogóle mam fajny dzień. No i naprawdę ja bym zostawił "odprowadzanie" Jest według mnie ok! Hej |
malyzk daewoo espero 1.8 cd ... celestynow | 2004-05-25 22:49:49 czytam i czytam i k.. nie bardzo łapię.
jeżeli macie alarmy z interfejsem centralnego to jeśli jest prawdą że w naszych esperach centralny sterowany jest + to ja nie bardzo widzę problem. interfejsy zwykle mogą podawać + lub - (jeśli nie to przekażniki) bieda jeśli macie z alarmu tylko zasilanie dodatków czyli " - " pojawiający się po włączeniu alarmu. ale wtedy to lipa sprzedającego bo to rzadne sterowanie centralnym. zawsze jednak można dokupić interfej ( koszt ok 30 zł) i po bulu. ewentualnioe dodatkowy siłownik i też będzie chodzić(tak np robi się w mercu "123" z centralnym pneumatycznym) |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-06-01 20:54:17 Hm, jeśli chodzi o alarm to źle zainstalowałeś sterownik oświetlenia - powinieneś go zamontować ZA podłączeniem linii do alarmu.
A jeśli chodzi o podłączenie c.z do sterownika oświetlenia to ja mam patent - oparty na przekaźnikach, ale lepszy taki niż nic... schemat poniżej: ![]() |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-06-01 21:25:26 coś mój serwer nie działa i nie widać obrazka
jutro to poprawie A u mnie lampka sygnaliz. na desce gaśnie od razu po zamknieciu drzwi, więc myślę że ten problem jest do obejścia u ciebie! wpięcie sterownika oświetlenia nie powoduje żadnych zmian na kablach idących z wyłączników drzwiowych. Chyba że coś źle zrozumiałem... |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-06-02 13:08:17 Schemat do sterowania c.z.:
A i B to przewody biegnące do siłowników c.z. 1.gdy c.z. jest bezczynny na A i B jest masa i nic sie nie dzieje. 2. gdy c.z. zamyka drzwi, na A pojawia sie + i przekaźnik P1 działa zwierając masę do styku D. Drugi przekaźnik nie działa bo jest separowany przez diodę D. Styk D podłączamy do sterownika do kabelka "masa przy zamykaniu c.z." 3. Gdy c.z. otwiera drzwi na B pojawia się + i przekaźnik P2 zwiera z masą styk C, który podłączamy do sterownika "masa przy otwarciu c.z." (ponieważ nie znam sie na elektronice nie wiem w którą stronę działa dioda, więc może D należy podłączyć do "masa przy otwarciu c.z." a C do "masa przy zamykaniu c.z." - do sprawdzenia doświadczalnie) |
piotr-ek | 2004-06-02 13:16:05 Dioda działa (przepuszcza prąd) w tą stronę w którą pokazuje strzałka - np. ">|" oznacza przepuszczanie z lewa do prawa. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-06-02 13:45:16 ale ja nie wiem co to znaczy "przepuszcza z prawa w lewo"
tzn: powiedz mi czy w takim układzie żarówka zaświeci? +)--->|---(X)---(- Czy może w tym układzie: +)----|<---(X)---(- |