Lampka kontrolna ładowania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wczoraj zauważyłem, że pali się bardzo lekko lampka kontrolna ładowania na jałowym biegu, jak ruszam to lampka gaśnie. Co może być przyczyną.

Cytat:
2004-07-12 20:35:14, tomi_esc pisze:
Wczoraj zauważyłem, że pali się bardzo lekko lampka kontrolna ładowania na jałowym biegu, jak ruszam to lampka gaśnie. Co może być przyczyną.

Ja kiedys mialem podobnie jeszcze w polonezie. Myslalem ze moze od wilgoci czy cos takiego. A niedlugo pozniej braklo mi pradu (to zima byla) bo skonczyly sie szczotki w alternatorze. Moze wiec to sprawdz.
Sprawdz tez czy regulatro napiecia.

Może zbyt niskie wolne obroty i się alternator nie wyrabia - proponuję podregulować zakres wolnych...

mam to samo ja mam alternator ma... ma... jakis tam wloski chyba szczotki wymienilem bo juz rozkrecilem a to 8 zlotych tylko ale to nie to to zabawa z diodami a to juz troszke drozsza robota zrobie to tylko jak bede mogl sobie na to pozwolic teraz mam wazniejsze problemy niestety

Mialem dokladnie to samo, winny byl jakis przetarty kabel przy alternatorze.

panowie ja mam to samo ale jak stoje na biegu jałowym i naciskam stop to lekko mi sie jaży. dodam ze szczotki i regulator jest nowy.POmuzcie prosze

moze byc:
zaluzny pasek
uszkodzony mostek
uszkodzone kable (polczenie) do alternatora
zakrotkie szczotki lub zawieszone

sam regulator raczej bedzie OK

Lucas, mostek raczej nie. Podejrzewałbym diody wzbudzenia.