Amortyzatory - badanie sprawnosci

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witasz szanowna gawiedz,
zwracam sie do Was z zapytaniem. bylem dzisiaj na badaniu stanu zawieszenia i amortyzatorow (taka darmowa akcja reklamowa w firmie handlujacej czesciami). sprzet na ktorym mi "trzesli" zawieszeniem to byl sachs'a i badal w mm skok amortyzatora. zapytalem goscia po badaniu jaka jest sprawnosc amortyzatorow w % a on mi powiedzial, ze badanie ktore w % pokazuje sprawnosc amora jest do d... a najlepsze jest takie jak oni robia czyli badaja w skok anmortyzatora w mm i wtedy okreslaja czy to jest w normie. jak myslicie wciskal mi banaly czy tak jest na prawde? z badania wynika ze moje amory sa ok ale nie wiem czy im wierzyc. robert

procentowe badanie amora to pic na wode!!

maszyna nie bada samego amortyzatora lecz takze reszte zawieszenia. wiec wynik zalezy od :
-ilosci powietrza w kolach
-profilu opony
-stanu elemtow gumowych w zawieszeniu
-amortyzatora

wiec sam widzisz

Ostatnio badałem też procentowo. Myślałem że amortyzatory są do dupy bo oma latała na boki jak stara kanapa. Okazało się że są dobre a winne są tulej gumowe.

Cytat:
Wysłany: 2004-08-16 17:32:32

ckk:
Ostatnio badałem też procentowo. Myślałem że amortyzatory są do dupy bo oma latała na boki jak stara kanapa. Okazało się że są dobre a winne są tulej gumowe.

hello,
ktore tuleje? napisz cos wiecej. robert

Jak to jakie, silentbloki wachaczy, po 2 górne i 2 dolne na stronę, jak są powybijane, zawicha rozjeżdza sie. Wymiana od ręki,

a niej więcej koszt tej operacji ? bo mnie czeka to niedługo.

Cytat:
Wysłany: 2004-08-17 03:32:14

a niej więcej koszt tej operacji ? bo mnie czeka to niedługo.

Diro:
o czym dokladnie piszesz?

robert

Koszt części 140 zł. Wymiana pewnie ze 100 + geometria. Właśnie mi to robi jeden gość pod Radzyminem. Dobry fachowiec. Mogę dać namiary.

niestety do radzymina kawałek drogi, poszukam kogoś na miejscu, ale jeżeli to jest koszt ok.250 PLN to nie jest tak źle
rw12 no piszę o tych silentblokach (tulejach metalowogumowych)

Za cztery silentbloki zaplacilem 240zl, wymiana 180zl, geometria 100zl.

jak to za cztery, wymieniłeś połowę ? czy jedną stronę? ja w ubiegłym roku za komlet (8szt) zapłaciłem 260 zł a były z ASO + robocizna 150. Geometrii po tym sie nie ustawia w zasadzie, bo nie ma rozpinania drążków, no chyba, że wymieniasz też przeguby drążków kierowniczych, wtedy geometria niewyjęta

z tego co mi mowiono w sklepie to na jeden wachacz sa 2 silentbloki. w lodzi znalazlem komplet na obydwa wachacze czyli 4szt za 180zl. nie pamietam nazwy firmy ale robia cos dla bilsteina (amortyzatory) i sa podobno dobre.

robert

no pięknie z 250 już się robi 410 PLN

Janusz jak to jest z tymi tulejami, ja dzisiaj byłem u mechaniora i też powiedział że są dwie na wahacz jedna wzdłużna i jedna poprzeczna, prawda to czy robi mnie w konia ?
a i jeszcze jedno warto od razu wymieniać gumy stabilizatorów czy poczekać aż zaczną stukać?