Problem z wyłączaniem klimy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam następujący problem: Jadąc włączam klimę. Potem, gdy ją wyłączam, słychać chrzęszczenie. Co to może być i jak to usunąć? Słychać jak by metal ocierał o metal...

Jak sądzę jeździsz tym samochodem już jakiś czas i wiesz, że po wyłączeniu klimatyzacji słychać charakterystyczny dźwięk spowodowany wyrównywaniem się ciśnień w układzie? Przypomina to raczej syczenie. Myślę, że najszybciej zdiagnozujesz przyczynę, jeśli sciągniesz pasek od klimatyzacji i sprawdzisz rolkę napinacza. Najpewniej to ona wydaje taki dźwięk (nie wiedzieć czemu po wyłączeniu).
Gdyby się okazało, że to wina rolki to powiem, nie ma potrzeby jej kupować, wystarczy wymienić łożysko. Będzie na pewno kilka razy tańsze. Jak kupiłem auto to wymieniałem większośc najczęściej wysiadających się łożysk m.in. i to.

Cytat:
2004-09-17 09:06:17, wisa pisze:
Mam następujący problem: Jadąc włączam klimę. Potem, gdy ją wyłączam, słychać chrzęszczenie. Co to może być i jak to usunąć? Słychać jak by metal ocierał o metal...

A nie jest to czasem "słynne" sprzęgiełko na sprężarce ??...bo mnie się wydawa że ta wersja jest dużoooooo bardziej prawdopodobna....sprawdż w wyszukiwarce!!-Irek Papaj i Adminek mieli z tym już do czynienia

Zanalazłem jeszcze ten wątek. Teraz już musi pomóc