MV6 - chłodzenie kolektorów albo co innego??:-)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Słuchajcie .
Dziś wymieniałem uszczelkę pod kolektorem (niestety ta od strony kierowcy) przy swojej 3.0V6 i mam następujące pytanko:
Kolektory wewnątrz mają kanały do chłodzenia powietrzem tylko , że u mnie silnik dmuchający nie pracuje, czy on sie załącza przy jakiś sprzyjających warunkach??temperaturze?obrotach?? a moze to nie jest do chłodzenia tylko do pobierania ciepłago powietrza ale wątpie bo zbyt wąskie. Ktoś ma jakieś pojęcie ?? to licze na dyskusję bo być może przez to ze nie działa mi to coś to mi pękła szpilka przy kolektorze i wiadomo były koszty.
Pozdrawiam i licze na was .
PZDR

To nie chłodzenie tylko doprowadzenie powietrza aby nie spalone paliwo dopaliło się - może nie precyzyjnie ale coś w tym stylu.

Co zrobiłeś z urwaną szpilką - ja mam to samo. Planuję przewiercić i skręcić. Wyciągałeś kolektor - dużo z tym roboty??

Słuchaj Shinobi. Niestety musze Cie rozczarować z twoim pomysłem bo szpilki są w bloku i nakrecasz nakretke na kolektor a nie przykręcasz śrubą .
Jeżeli u Ciebie do roboty jest kolektor od strony kierowcy - to przesrane, bo mało miejsca.
Kolektor wyciągałem, potem wiertarką kątową wierciłem w bloku i gwintowałem . 3 dni roboty. Życze powodzenia. A co do tych dolotów w kolektorze to chyba nie masz racji bo jest centralnie jakis silnik który powinien tam wtłaczać lub ciągnąc powietrze, a z racji tego że tam wszystko zabudowane a kolektory muszą sie troszkę studzić wnioskuje ze to jakieś chłodzenie

Tylda111 źle Cię zrozumiałem ja mam troszeczkę inny problem. Ta urwana szpilka łączy kolektor i rurę idącą do katalizatora. Chcę od spodu na nią naspawać naktrętkę i wykręcić jak się nie da to rozwiercić.
Pozdrawiam