Koszty zakupu malucha.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Interesują mnie koszty związane z zakupem malucha (ok 1990r)
Chodzi mi rzecz jasna o wszystko poza samą ceną auta, czyli przegląd, i inne opłaty skarbowe. Czy we wszystkich województwach koszty są takie same ?

przegladz bodazje 92 zł a samo przerejestrowanie to koszt ok 130zł czyli tablice i dowod i znaczki jakies skarbowea aha a jak jeszcze na umowie bedziesz mial ponizej 1000zl to nie placisz podatku czy cos w tym stylu

jak masz <1000zł na umowie to kupujesz tylko znaczki skarbowe

Cytat:
2004-08-19 14:26:51, cool_gacek pisze:

ale rozumiem, ze oni to chyba sprawdzają ze swoimi tabelami czy jest to wiarygodne (cena)

nie sprawdzaja...
Pozatym maluszek jest tak wyjatkowym autkiem ze mozesz go kupic nawet za 100 zl...., ja w swojej umowie k-s mialem napisane 250 zl. przeszlo bez problemu....

Cytat:
2004-08-19 15:29:19, -Wilu- pisze:
Cytat:
2004-08-19 14:26:51, cool_gacek pisze:

ale rozumiem, ze oni to chyba sprawdzają ze swoimi tabelami czy jest to wiarygodne (cena)

Nawet jeśli tą robią(ale to jest mało prawdopodobne),to zawsze możesz tłumaczyć że samochód jest w złym stanie technicznym (zatarty silnik itd.) i z tego wynika jego niska cena.

Cytat:
2004-08-19 15:40:44, emgye pisze:
Nawet jeśli tą robią(ale to jest mało prawdopodobne),to zawsze możesz tłumaczyć że samochód jest w złym stanie technicznym (zatarty silnik itd.) i z tego wynika jego niska cena.

tlumaczyc to sobie mozesz znajomemu, ja kupilem za 500zł bisa ze zdezelowanym silnikiem rozebranym w drobny mak i zadne tlumaczenia ze samochod nie jest sprawny nie pomogly i musialem zaplacic podatek od 1400zł (taka byla cena rocznika 90 wg jakis tam tabel)
i babka mi tylko powiedziala ze jezeli auto rzeczywiscie jest nei sprawne to zebym przyniosl opinie rzeczoznawcy potwierdzajaca jego wartosc

jest tak jak napisal Samael.tez rejestrowalem teraz fure.mialem na umowie 1000 i policzyli mi od 2600 (EL '94)

Ja jeszcze przypomne o OC.. Przy max znizkach w PZU to jakies 192 zł.

Cytat:
2004-08-19 18:00:49, tomx1 pisze:
Ja jeszcze przypomne o OC.. Przy max znizkach w PZU to jakies 192 zł.

a przy maxymalnych zwyzkach 1300 (allianz)...

Dane dla Warszawy - rejestracja 160zł + 7zł znaczki skarbowe.
Urząd skarbowy - 5zł (znaczek) - wpisujesz co uważasz, ja ganiałem po urzędzie, bo nie wiedziałem co wpisać, w końcu pan powiedział mi że cenniki nie uwzględniają samochodów przed '94, więc muszę wpisać "cenę giełdową" - wpisałem tyle ile było, czyli 300zł ('85).
Przegląd to coś koło 100zł, (dziewięćdziesiąt kilka) + ok.30-40 w łapę
OC w Wawie przy full zniżek to coś około 260zł za rok w "Samopomocy HDI"...

Tak więc 170+100+260=530zł...

W moim przypadku to było prawie 2x cena samego auta (w które notabene też musiałem te 300-400 włożyć)... Ale i tak warto

w PZU na znizkach na kmaksa 60% rata za pol roku to 162zl a na zwyzkach na maksa zaroczek to normalnie z 1300 czy 1200 wiem ze jak mi babka powiedziala to malo z kszesla nies adlem

ja kupilem ela '94(cholera musialem sie zmiescic:)zaplacilem 54 zlotych podatku w skarbowym.za blachy nie placilem bo z tego samego powiatu wiec zaplacilem tylko 30 zlotych za hologramy i za dowod.z OC mialem fart bo u nas jest samopomoc w WK i jak sie swiezo zarejestrowany samochod oplaca to dostaje sie w promocji 10% znizki oprocz tego mialem 20% znizek za jazde bezwypadkowa.mam 20 lat wiec mam 20%nadwyzek-jakurat sie wyrownalooprocz tego 5% zwyzki za raty i jeszcze 5% dostalem znizki za to ze poprzedni samochod tez mialem w samopomocyreasumujac mialem po podliczeniu 10% znizek od stawki podstawowej i zaplacilem 280 pln za pol roku.Polecam samopomoc bo jako jedyna agencja daje osobom ponizej 25 roku znizki.
mam nadzieje ze nie zamotalem za bardzo

Polecam gorąco Samopomoc. W moim przypadku (ja jako współwłaściciel poniżej 25lat i ojciec jako główny właściciel z 60% zniżką) jest poprostu najtaniej. Niezależnie od pojemności. Mieliśmy 1300, teraz 1000 i 650 i jest najtaniej...
Trzeba się pytać, pytać i jeszcze raz pytać... W mniejszych miastach chyba najtańszy jest Florian. W Wawie na pewno nie... Sprawdzałem...

Ostatnio przerejestrowywałem fure i jeżeli kwota jest ponizej 1tyś złotych to nie trzeba już isc do skarbowego. Przepis ten obowiązuje od 01.05.2004. A co do OC to przeszlo z poprzedniego wlaściciela. Reasumując koszt przerejestrowania i oc wyniosł 160zł.

dobra dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wyrok brzmi:

stać mnie !

Cytat:
........................Polecam samopomoc bo jako jedyna agencja daje osobom ponizej 25 roku znizki.

Pozwole sie z Toba niezgodzic.
Ja mam samochod od poczatku ubezpieczony w PZU i juz po roku nabylem 10 % znizek za bezszkodowa jazde i 5% za kontynuacje.
Po za tym 50 % za weterana szos i oczywisacie 30 % wiecej za moj wiek.

Wiec nie tylko samoobrona wpadla na taki genialny pomysl!

Cytat:
2004-08-20 13:36:02, satiz pisze:
Cytat:
........................Polecam samopomoc bo jako jedyna agencja daje osobom ponizej 25 roku znizki.

Pozwole sie z Toba niezgodzic.
Ja mam samochod od poczatku ubezpieczony w PZU i juz po roku nabylem 10 % znizek za bezszkodowa jazde i 5% za kontynuacje.
Po za tym 50 % za weterana szos i oczywisacie 30 % wiecej za moj wiek.

Wiec nie tylko samoobrona wpadla na taki genialny pomysl!

Takie małe OT też mam weterana

A co sie stanie powiedzcie mi jeszcze jak kupie malucha ale go nie przerejstruje ani nic? po prostu bedzie stal na blachach poprzedniego wlasciciela przypusmy rok? Jakie beda skutki oczywiscie prawne i czy da sie tak zrobic? Pozdrawiam

Podzielam pytanie przedmowcy. Bo ja juz tak mam z 3 samochodami z czego tylko jedne istnieje i jest namacalny,ze tak powiem