Jak kupic tanio katalizator do Espero i za ile?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Prosze o pomoc

No w sklepie za 100 zł około. Albo na allegrze.

Katalizator za stówę?? To on chyba nawet uniwersalny nie będzie ??

No piotr, troszkę przyczadziłeś

300 - 400 zł za uniwersalny

http://www.tuningbaja.pl/

Cytat:
2004-08-18 08:56:54, Walus pisze:
No piotr, troszkę przyczadziłeś

Abo nie doczytałem cennika... 300 zł ostatnia moja cena.

Jak sie zakręcisz to kupisz używany, oryginalny, w dobrym stanie za ok. 300 zł.

uzywany kat to jak uzywana gumka..chyba bym sie nie skusil za 300 na allegro chodza i jak bede wymienial to chyba wlasnie na taki

Uniwersalny, nowy (taki za 300 zł.) daje gorszy efekt niż używany oryginał.
Ogólnie rzecz biorąc na takim nowym uniwersalnym można nie przejść przegladu.
Wiem, bo sprawdzałem to dokładnie na analizatorze spalin.

zasmucasz mnie JACO..ostatnio myslalem o wymianie kata bo doszedlem do wniosku ze po 140tys musi niezle zatykac wydech nawet jesli jeszcze resztkami sil oczyszcza spaliny..hmm wniosek z tego taki ze chyba dopiero jak na przegladzie beda problemy zaczne powaznie myslec o wymianie..no ale moze jest tez tak ze jeden kat uniwersalny drugiemu nierowny i ty trafiles na jakis kijowy..tu jest jeden..ciekawe czy jest tak kiepski jak piszesz

Dzwoniłem do czlowieka: 0-602-777-581 i okazało się, że ma dwa rodzaje katalizatorów do espero (nexia):
metalowy: 305 złotych
ceramiczny: 280 złotych plus 10 czy 15 złotych wysyłka. Myślę, żę jest to cena do zaakceptowania. U nas są ceramiczne, ale podobno te metalowe są wytrzymalsze (na uderzenia) i maja mniejsze tłumienie.
Chyba sobie zafunduję bo swój wybiłem (dzwonił) a 31 mam przegląd.

Tyle tylko ,że metalowy dużo słabiej neutralizuje niebezpieczne związki ze spaliny i wyniki na analizatorze są gorsze.

Cytat:
2004-08-20 17:22:21, -JACO- pisze:
Tyle tylko ,że metalowy dużo słabiej neutralizuje niebezpieczne związki ze spaliny i wyniki na analizatorze są gorsze.

A w życiu

Katalizator metalowy, zwykle może być nazywany katalizatorem wysokoprzepływowym (choć nie jest to regułą i zależy od konstrukcji samego katalizatora), gdyż budowany jest ze specjalnych stopów perforowanej stali.

Zaletą katalizatora metalowego, jest o wiele szybsze uzyskiwanie temperatury roboczej, a co za tym idzie szybsze osiąganie zakładanej wydajności katalizatora

Katalizator metalowy jest też skuteczniejszy pod względem współczynnika "dopalania" substancji szkodliwych dla środowiska, gdyż uzyskuje wyższą temperaturę pracy, która z kolei przyczynia się do lepszego (skuteczniejszego) wypalania ww. związków chemicznych, które nieuległy całkowitemu rozkładowi (spaleniu) w procesie zapłonu w komorze silnika.

To, że katalizator metalowy posiada wyższy współczynnik przepuszczalności spalin, jest prawdą, jednak nie jest to okupione zwiększonym wydzielaniem substancji szkodliwych do atmosfery.

Pozdrawiam - SpeedR

Siakieś nowe FRUGO

No ale skoro tak mówisz, to pewnie tak jest

Dziekuje wszystkim za pomoc. W serwisie - w Czestochowie-mi powiedzieli, ze katalizator nowy- kosztuje 2000 zl. Po co mi nowy.
Jestem ostatnio, nawet moze co chwila wkurzona na kazdego mechanika, bo co juz mi sie wydaje, ze sie zna na rzeczy, to po chwili lapie go na tym, ze mi proponuje rzeczy najdrozsze, nie szukajac rozwiazan.I wtedy z niego rezygnuje... Ostatnio popsul mi sie dokumentnie samochod w Czestochowie, kiblowalam tam ponad 3 dni, a jestem z Olsztyna, i to nie tego pod Czestochowa...musialam odwozic towarzystwo wynajetym autem do Olsztyna, wracac, a smochod po przejechaniu 80 km znow sie popsul...na Gierkówce.

Anita Ty lepiej wklej w końcu jakieś swoje zdjecie

JACO prosiaku..lepiej niech Anita pospisuje nasze komorki..przy nastepnej usterce zadzwoni po kogos z okolicy hehe jeden telefon i 10 esperakow przyjedzie buhaha

z ciekawości zajrzałem do profilu Anity.
W rubryce kolor samochodu wpisała: "zwietrzały bakłażan"

Cytat:
2004-08-21 23:42:03, -JACO- pisze:
z ciekawości zajrzałem do profilu Anity.
W rubryce kolor samochodu wpisała: "zwietrzały bakłażan"

Mało tego. Ma Espero 1.8/16V !!

Ojoj, az sie wzruszylam. Mam jeszcze jeden problem. Generalnie cala mase problemow. Fajnie, ze znalazlam to Forum. Juz chcialam sprzedac tego diabla.Byla instalacja gazowa- obecnie odlaczona- jak ktos przesledzil moje perypetie- w Czestochowie mi ja odlaczono. Bo byla winna calym klopotom. plus byla popsuta bateria cisnienia ( jak mialam cc to bylo wszystko widac, teraz musze sie edukowac co jest co). I sami rozumiecie, nie wiem, czy mam probowac ja znow podlaczyc-najpierw zeby oczywiscie naprawili- czy dac spokoj, bo byloby trzeba nowa? Zadaje te pytania, bo potrzebuje niezaleznych opinii, zanim pojde do serwisu i znowu mnie dlugo i zawile wykoluja. Po prostu jak nie wiem co jest grane w warsztacie, to zawsze sie przy mnie zbiera "grono ekspertow"