| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-07-16 21:58:49 Szanowni koledzy
Jak w temacie. Przeczesałem całe archiwum i nie znajduję odpowiedzi. Zawsze zapalam na benzynie i nie zauważyłem podobnych objawów. Dziś skończył mi sie gaz, przełączyłem na benzynę i odczuwam niestabilną pracę silnika - przerywa. To przerywanie występuje na tyle rzadko, że silnik się "zbiera". Mam wrażenie że wypada co któryś zapłon. Może zresetuje komputer choć nie sygnalizuje on błędów. Zastanawiające jest, że na gazie silniczek pracuje bez zarzutów. |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2004-07-16 22:41:20 W przypadku instalacji bez emulatora ECU dostosowuje się do pracy na LPG i występują takie zaciachy.
Emulator jest ? |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-07-16 23:10:45 Emulatora nie ma!
Myślisz, że wystarczy zresetować komputer? |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-07-16 23:16:02
Nie rozumię? O jaki soft chodzi? |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2004-07-17 00:30:37 Ja wlasnie dolozylem komputer do instalki I gen. Moje spostrzezenia:
-samochod rano po odpaleniu nie gasnie - wczesniej sie to zdarzalo praktycznie zawsze, ale wystarczylo przygazowac go chwile i juz nie gasl -na benzynie obroty nie faluja - wczesniej zawsze, chyba, ze po resecie jezdzilem tylko na benzynie -przeszedlem badania na analizatorze spalin -zmienil sie odglos pracy silnika (na jakis bardziej cywilizowany i nawet przyjemny) -poprawilo sie przyspieszenie (do 3tys, bo potem to oczywiste, ze jest o niebo lepiej) Ogolnie jestem zadowolony, i przelacznik ma wymiary 2x2x1 a nie jak wczesniej 4x1x6 czy podobnie. Poza tym inne bajery typu przelaczanie na gaz po osiagnieciu okreslonej temperatury przez parownik, po przekroczeniu 2500obr, kiedy obroty spadaja. Samo pyk przy przechodzeniu na gaz jest o wiele cichsze i dobiega tylko z butli, a nie gdzies z przodu. Wlasciwie same plusy, oprocz ceny, bo wydalem 500zl, chocaiz jest to to co bylo zaoszczedzone kiedy ojciec zakladal gaz i nie mielismy o tym zielonego pojecia. |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-07-17 10:29:48 Dzięki chłopaki
DeeJay przypuszczałem, że to masz na myśli, ale z tego co wiem, reset przywraca ustawienia fabryczne i komputer można znowu "nauczyć" - czy mylę się? QLogic jesli będzie mi się to nasilać i powtarzać to pewnie skuszę się na takie rozwiązanie. Póki co jeżdzę już na tej instalacji 2 lata i nie miałem podobnych problemów. Instalator gazu zapewniał mnie, ze taki silnik jak posiadam z powodzeniem sobie radzi z "prostą" instalacją i nie ma co przepłacać. Ponadto prostsza znaczy mniej skomplikowana a to znaczy mniej elementów które mogły by się popsuć. Jako laika taka argumentacja mnie przekonała. [ wiadomość edytowana przez: Piotr_W dnia 2004-07-17 10:34:55 ] |
piotr-ek | 2004-07-17 14:43:33
Nie mylisz się. Jest nawet opisana specjalna technika jazdy służąca do nauki kompa. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-07-17 19:37:35
Tylko po co ? Założenie emulatora zlikwiduje problem... |
Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2004-07-17 20:37:43 Witam!
Skoro juz ktos poruszyl ten temat to i ja pozwole sobie cos tu dopisac Otóż... tez mam instalke (jak sie okazalo calkiem niedawno ... dosc stara - chyba I gen.) Jako ze nie bardzo sie zna(le)m Rzeczywiscie w chwili obecnej, to jestem tak srednio z niej zadowolony... o cóż chodzi ? Ano o to, ze ... (pisalem to juz na forum tylko w wątku z sondą Lambda - nie wiem w koncu co jest przyczyną mej sytuacji...) Rano pale autko na Pb - jest OK... przejezdzam trochę i przerzucam na LPG. Tez jest super, nawet ma kopa, ale pod warunkiem, ze auto sie nie zagrzeje. Gdy np. pojezdza kilka godzin po miescie i Esperak sie przygrzeje (nie mylić z przEgrzeje Juz nie wiem czy to wina mej instalacji czy moze sondy Lambda - czekam na rozmow wydarzen i kolejne posty w wątku w sprawie sondy. QLogic: Czy EMU i Komp to to samo ? (proszę mnie nie linczować za to pytanie Czy instalacja takowego urządzenia rzeczywiście zamyka się w pięciu stówkach ? Dla przykladu powiem Wam, ze napisalem maila do Goduli (www.godula.pl) i facet mi powiedzial, ze nie da sie tu zalozyc kompa, ze trzeba instalke zmieniac, krzyknął mi jakies 5,5 - 6 tysiaków za taka robotę. Omal nie osiwiałem Tak czy inaczej... bede sledzil rozwój wydarzen (i pojawianie sie kolejnych postów), a póki co ... BARDZO UPRZEJMIE prosze o kilka słów odpowiedzi na moje pytania. Serdeczne dzieki! Pozdrowienia z miasta Smoka Wawelskiego ! |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-07-17 20:49:38 Emulator to nie komputer.
Nie ma tak - Emulator = komp Godula... |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2004-07-17 22:09:32 ECU jeżeli chodzi bez emulatora to przejmuje wszystko tylko pod LPG ( najprosszym językiem ) do tego stopnia, że traktuje je jako "fabryczne nastawy" z tego co wiem ( ale nie dam sobie nic obciąć Poczekajmy aż wpadnie tutaj Speed'R i grzmotnie wykład - będzie wszystko jasne. |
Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2004-07-17 22:34:10 No cóż... dzięki za dotychczasowe info i ...
SpeedR: CZEKAMY NA WYKLAD ! |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-07-17 22:55:27 SpeedR, czekamy na cenne wiadomości, ale plisssssssss tak żeby i kobitki pojęły o co biega |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-07-18 10:27:48
Z tego względu, że na gazie jeździsz częściej i dłużej, niż na benzynie Ecu dostosowuje się (Uczy się) parametrów pod gaz... Z tego wynikają później "check engine" i inne kwiatki... Przerywanie po rozruchu, nierówna praca, czasem i wyższe spalanie. Wykład w tym przypadku jest całkowicie zbędny... Tym, który prycha, zdycha, bzyka DeeJay proponowałeś praktycznie chiptuning... Oczywiście, gdyby zrobić 2 mapy, pod benzynę i gaz... Które "zamieniały" by się po przełączeniu na drugie paliwo (Switch). Fajna sprawa... Tylko kosztowna i b. mało sensowna, w przypadku gdy chodzi tylko o ekonomię... |
Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2004-07-18 10:40:10 Zolti: Czyli jaki z tego wniosek ?
Wylożyć te 5 stówek, których żałował poprzedni właściciel i dołożyć kompa ? Sprawa druga : czemu się tak napieprzałeś, gdy napisałem o Goduli ? |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-07-18 11:00:48 Dołożyć ! Godula z elektroniki jest cienki... |
Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2004-07-18 12:01:46
Tak tez uczynie, gdy rozbije jakąś świnkę skarbonkę
No cóż... pewnie miał dopa na półrocze |
Pawol Nubira 1.6 SX kombi ... Wrocław | 2004-07-19 11:57:38 Są dwie metody. Odcięcie ECU po wyłączeniu kluczyka i dobry emulator (stabilny) który będzie symulował odczyt z sondy na poziomie 128 punktów. Twoj problem polega na tym że ECU uczy się wartości dla gazu które mają się nijak do benzyny. Przełączenie po dłuższej jeździe na gazie (nauka trwa chwilę ) na benzynę spowoduje albo zalewanie albo zubożenie benzyny (silnik potrafi nawet zgasnąć w skrajnych przypadkach) . Że nie wspomnę a zapaleniu się check engine. Sprawny emulator spowoduje ze ECU bedzie się uczył wartości neutralno/idealnej ( czyli 128 ) . Drugie rozwiązanie to odcięcie ECU. Gdy chcesz przejść na benzynę zatrzymujesz silnik na jakieś 15 sekund (wyciągasz kluczyk) . ECU traci ustawienia i pojawiają się defaulty (wartości 128 we wszystkich blokach nauki). Najlepiej jest zastosować oba rozwiązania. Tak mam w tej chwili u siebie i jest okay
PAwol [ wiadomość edytowana przez: pawol dnia 2004-07-19 12:04:22 ] [ wiadomość edytowana przez: pawol dnia 2004-07-19 15:36:32 ] |