Kto mi coś powie o poprzedniej C-klasie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chcę kupić C-klase dlatego cenne będą wszystkie uwagi

A co byś chciał wiedzieć?
agmar@pro.onet.pl

Szymon

Przede wszystkim wady zalety tego modelu. Chce kupić C 180 rocznik 1996-1997. Na co mam zwrócić uwagę przy zakupie. Wszystko co mi powiecie będzie cenne.

Jak chcesz kupić rocznik 97 to koniecznie od lipca. Od tego miesiąca każda C klasa miała w standardzie 4 poduszki, asystenta hamowania BAS i drobne retusze chłodnicy i zderzaka. Warto wybrać automat, jest zdecydowanie lepszy od skrzyni manualnej i w mieście pali nieco mniej!!! Nie kupuj podstawowej wersji silnikowej (1. jak chcesz benzynę to lepiej 2.0 lub 2.2 (spalanie jest porównywalne a osiągi o niebo lepsze). Jeśli chcesz diesla to lepiej 2,5 niż 2,0 lub 2,2 (chyba że CDI ale ceny są jeszcze obłędne). W rocznikach 96-97 nie musisz się jeszcze bać o jakieś niedomogi silnika czy zawieszenia przy rozsądnych przebiegach (do 150 tys. km). Warto sprawdzić układ wydechowy i przeniesienie napędu. Szukaj w miarę możliwości aut z oryginalnym przebiegiem i warto auto sprawdzić w ASO przed zakupem. Koszt ok. 200-300 zł ale warto. Ja kupiłem 3 miesiące temu dobrze wypasioną 2,2 benzynę z 95 r. z automatem od pierwszego właściciela z książką serwisową za 38 tys.
Jak chcesz pogadać to 0 602 790 614 lub agmar@pro.onet.pl

Szymon

Dzięki Szymon.
Jestem również ciekawy gdzie najlepiej kupić, nie miałem okazji być jeszcze na giełdzie, na razie przeglądam ogłoszenia. Nie wiem skąd jesteś (ja z Łodzi), jeżeli w Twoim rejonie pojawiłaby się jakaś intratna oferta sprzedaży byłbym zobowiązany za poinformowanie mnie.
Mam jeszcze jedno pytanie, mój ojciec jeździ 124 (260 E Sportline) i straszy mnie że do C-klasy części już nie będą takie tanie jak do niego. Co Ty na to?
Pozdrawiam i życze miłego dnia.

Oczywiście korzystając z serwisu ceny są obłędne ale części nieoryginalne nie są drogie i ich dostępność jest już duża. Wydeje mi się, że najlepszym miejsce do kupna jest jednak dobry komis (to zależy też od tego czy masz gotówkę, czy chcesz skorzystać z kredytu w tym drugim przypadku komis jest już prawie obowiązkowy). Ja mieszkam na górnym śląsku i kupiłem auto w komisie, w którym handlują tylko mercedesami i audi. Niestety komis nie ma jeszcze witryny internetowej ale zawsze możesz zadzwonić (032) 476 90 22, 0 602 553 047.

Szymon

Bardzo Ci dziękuje Szymon.

Sprawdz odrazu podstawowe takie rzeczy jak klime, i elektronike to najwiecej fiksuje. Nie kupuj auta powyżej 150 tyś. bo koszt jednak utrzymania jest wysoki a jak ci sie coś sypnie to bedzie sie zaraz coś innego sypać. Polecam modele 2.2cdi,200benzynki,250TD godne polecenia , a najbardziej C43AMG to już maks. Autka fajnie się prowadzą na łukach sa podsterowne ale to limuzyna a nie bolid. polecam to auto

Witaj
Od pół roku jeżdże C 250 TD wer. Elegance jedna z lepiej wyposażonych silnik 150 KM dynamiczny i ekonomiczny a przy tym bardzo żywotny, przebieg 500 tys nie jest dla niego rzadnym problemem, ja zapaciłem 6000 Euro ale wątpie żebyś kupił w tej cenie teraz ale nawet 7500 Euro będzie ceną rozsądną