Zamienność głowic ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przeglądałem chyba wszystkie posty w temacie, ale nie doszukałem się tego o co mi chodziło. Mianowicie: czy można zamontować głowice z Poloneza 1.6 do 1.5 ? Czy są ze sobą zamienne? Mam problemy z regulacją zaworów, a na szrocie specjalnie się przecież nie przebiera, tylko bierze, co jest.

O ile pamiętam to chyba tylko w przypadku tego samego typu... Na bank odpada GSI, Gli już chyba zależnie od systemu regulacji zaworów... a Gle powinno podejść...

Jeśli się mylę to przepraszam ale dziś non stop 7 godzin autkiem wracaliśmy do Gdańska i zmiana Klimatu mnie wykańcza.... idem spać

No tak, nie dopisałem, że chodzi o głowice do gaźnika i bez hydraulicznej regulacji zaworów (o ile w tej wersji były).

Do GLE nie pasuje tylko głowica od GSI - ma inne wejscie kolektora ssącego. Ale od GLI mozesz założyć. Jedyna różnica w plusowskiej GLI to ze ma twardsze sprężyny zaworowe. Ale nie robi to chyba duzej różnicy. Pod koniec lat 80 zaczęto zakladać lepsze gniazda zaworowe (do 95 nie-Pb). Poza tym żadnych widocznych różnic w głowicach od 1978 do 1997
No OK. do silników wzmocnionych AB i CB ma wytłoczone "W" między 2 a 3 garem - nad świecami obok pokrywy zaworów.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

A sa jakies zmiany w glowicy z + ?? (poza wejsciem kolektora ssacego)

Głowice plusowskie obie mają lepsze gniazda zaworowe, inne zawory (zgrzewane), inne spręzyny zaworowe (twardsze), podkładki tłumiące pod sprężyny. To koniec dla GLI bosch.
W GSI są inne komory spalania - odlew - bez takich uskoków, inne wejścia kanałów ssących (podcięcia na wtryskiwacze) oraz inny układ szpilek do kolektora.
BTW ten temat był wałkowany wielokrotnie...

-----------------

Dzięki OLO, będę uważał żeby głowica którą biorę miała W.

Ona włąsciwei sie różni lepszym obrobiebiem kanałów. To jedyna różnica o jakiej słyszałem. W przypadku polonezowskich.

-----------------

Od GSI też pasuje. Sam taką zakładałem do silnika 1,5 z 1982roku. trochę inny jest układ szpilek mocujących kolektor ssący tzn jakąs trzeba odciąc/wykręcić a brakujące dorobić (wywiercic ortory i nagwintować. Ale generalnie rozstaw szpilek jest taki sam jak pod kolektor gaźnikowy. Jest jeszcze króciec od podgrzewania kolektora i tam się troszke głowica różni, ale ten króciec się obcina na równo z głowicą i po załozeniu uszczelki i kolektora ssącego wszystko pasuje i działa. Generalnie jak jest możliwośc kupienia nie od gsi to wiadomo lepiej brać taką ale jak się trafi od GSI ale jest w dobrym stanie i w dobrej cenie to warto się pobawić i przystosowac do silnika gaźnikowego. NA pewno będzie pasować po drobnych przeróbkach.

Widziałem kiedyś na żeraniu przystosowaną GSI do starego kolektora. Dać sie da, ale troszke jest rzeźbienia. Najgorsze sąszpilki wchodzące w podciecia na wtryskiwacze. Ale generalnie wolałbym taką własnie głowicę (komory spalania)

-----------------

Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy w gaźnikowym silniku 1.5 AB możliwe jest założenie głowicy z hydraulicznymi popychaczami zaworów i ewentualnie z jakim rzeźbieniem to by się wiązało ?

Jeśli chodzi o założenie samej głowicy to nie powinno być problemów. Ale o hydraulicznych popychaczach raczej zapomnij - musiałbyś zmienić blok. Ma dodatkowe doprowadzenie oleju do popychaczy i inne średnice gniazd popychaczy.

-----------------

Dzięki OLO za pomoc.