Problem z kontrolką od hamulców

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem mianowicie taki że od czasu do czasu świeci sie kontrolka od hamulców. Płynu mam pod dostatkiem i raczej z ręcznego to niejest. Czy te hamulce maja czujniki zurzycia? Bo jeszcze niewymieniałem okładzin i pomyślałem że może sa zbyt zjechane i one powoduja zapalanie sie lampki. Może ktoś już miał tkai problem?

to nie zaden problem tylko informacja o zuzytych klockach...problem bedziesz mial jak nie wymienisz

Cytat:
2004-09-08 23:07:26, qbaj pisze:
to nie zaden problem tylko informacja o zuzytych klockach...problem bedziesz mial jak nie wymienisz

Ee tam..
nie ma w espero czujnika zużycia. Przynajmniej w moim.
Chociaż... W espero były montowane różne typy zacisków hamulców z przodu. Może rzeczywiście sygnalizacja zużytych klocków? Raczej wątpię, ale...

Problem może być związany z niskim poziomem płynu. Na zakrętach/przyspieszaniu/zwalnianiu płyn siłą bezwładności przelewa się w jeden koniec zbiorniczka i czujnik zapala lampkę.

Inna możliwa przyczyna - może coś z włącznikiem przy dźwigni ręcznego? Albo przetarty kabel doń prowadzący?

I ostatnia - najgorsza - problemy z ładowaniem (alternator) - zmierz napięcia.

no ale wlasnie czujnik polega na kontroli poziomu plynu..

Acha, myślałem że piszesz o czujniku zużycia klocków. Niektóre klocki hamulcowe mają kabelki elektryczne, które podpięte do instalacji samochodu informują o zużytych klockach. W ładzie tak miałem więc to nie jest jakaś kosmiczna technologia

Ale rzeczywiście, jeśli klocki się zużyją cylinderki muszą się dalej wysuwać z zacisków i potrzebują więcej płynu, stąd w zbiorniczku go ubywa.
Choć Pilot twierdzi, że poziom płynu ma ok

Wersja z ABS ma dodatkowy obwód kontrolujący sprawność układu hamulcowego. Komp ABSu w przypadku wykrycia awarii włącza albo tylko kontrolkę ABSu /bursztynową/, albo "w przypadku wykrycia awarii zagrażającej prawidłowemu funkcjonowaniu układu hamulcowego komputer ABSu zaświeca na stałe kontrolki ABSu i hamulców Należy wtedy niezwłocznie udać się do serwisu w celu zdiagnozowania i usunięcia usterki". Tak mniej więcej pisze w książce Morawskiego.
Nie wiem tylko w jaki sposób komp. kontroluje układ hamulcowy. Prawdopodobnie tylko na podstawie kontroli działania modulatora ABS, więc w przypadku wersji bez ABSu raczej nie ma żadnego układu kontrolnego hamulców.
Chyba że komp. główny sprawdza działanie włacznika świateł STOP i inst. elektrycznej hamulców.

Mam podobny problem u siebie.
Jak przyspieszam (a czasami i przy hamowaniu) czasami, nie zawsze, mignie mi kontrolka hamulca.
Jestem pewny, że to zużyte hamulce.
Ale wymienię sobie komplet: klacki+tarcze i szczęki+bębny.
tylko dopadł mnie odwieczny problem ludzkości brak $$$, więc zrobilem tylko oględziny.

A i jeszcze jedno!
Poziom płynu jak podniesiemy klapę może i jest prawidłowy, ale radzę sprawdzić poziom w trakcie naciskania pedału hamulca (pomoc pomagiera i odpalony silnik).

ABSU niemam więc ta opcja odpada. Rzeczywiście zobacze jak bedize jesli wcisne pedał przy zapalonym silniku. Może mimo tego ze jest pomiędzy minimum a maximum to mozże i to. Kupie płynu i doleje i zobacze jaki będize efekt. Jak będzie max i sie niec niezmieni to poszukam innego problemu proponowanego na forum

Pilot..ale ja cie do konca nie kumam..czemu nie zaczniesz po prostu od sprawdzenia klockow??..to nie jest wielki wysilek a sprawa rzeklbym dosc istotna zwlaszcza ze jak mowisz jeszcze nie wymieniales..ja jestem w stanie zalozyc sie o 2 browarki (ktore wisi mi zolti ) ze po prostu nie masz juz klockow i tyle w tym temacie

Cytat:
2004-09-09 21:57:55, qbaj pisze:
Pilot..ale ja cie do konca nie kumam..czemu nie zaczniesz po prostu od sprawdzenia klockow??..to nie jest wielki wysilek a sprawa rzeklbym dosc istotna zwlaszcza ze jak mowisz jeszcze nie wymieniales..ja jestem w stanie zalozyc sie o 2 browarki (ktore wisi mi zolti ) ze po prostu nie masz juz klockow i tyle w tym temacie

Dokładnie
Pilot, myślę, że nie dokońca mnie zrozumialeś. Najpierw sprawdź stan hamulców. Dolanie plynu to tylko środek doraźny i na dłuższą metę to niewiele da.
Ja jak tylko będę maił trochu więcej kapuchy, to zaraz wymieniam komplet i pewnie jeszcze pokuszę się o wymianę plynu.

Cytat:
2004-09-09 21:57:55, qbaj pisze:

Faktycznie klkocki sie konczą ale niewiedziałem że sie kontrolka zaświeci Klocki odrazu wymienie z tarczami bo mi biją ale czekam na wypłate. Mam nadzieje że do tej pory w nic nietrafie