| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Pilot GAZOESPERO Gdańsk | 2004-09-08 22:52:32 Mam problem mianowicie taki że od czasu do czasu świeci sie kontrolka od hamulców. Płynu mam pod dostatkiem i raczej z ręcznego to niejest. Czy te hamulce maja czujniki zurzycia? Bo jeszcze niewymieniałem okładzin i pomyślałem że może sa zbyt zjechane i one powoduja zapalanie sie lampki. Może ktoś już miał tkai problem? |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-09-08 23:07:26 to nie zaden problem tylko informacja o zuzytych klockach...problem bedziesz mial jak nie wymienisz |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-09-08 23:36:32
Ee tam.. nie ma w espero czujnika zużycia. Przynajmniej w moim. Chociaż... W espero były montowane różne typy zacisków hamulców z przodu. Może rzeczywiście sygnalizacja zużytych klocków? Raczej wątpię, ale... Problem może być związany z niskim poziomem płynu. Na zakrętach/przyspieszaniu/zwalnianiu płyn siłą bezwładności przelewa się w jeden koniec zbiorniczka i czujnik zapala lampkę. Inna możliwa przyczyna - może coś z włącznikiem przy dźwigni ręcznego? Albo przetarty kabel doń prowadzący? I ostatnia - najgorsza - problemy z ładowaniem (alternator) - zmierz napięcia. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-09-08 23:56:39 no ale wlasnie czujnik polega na kontroli poziomu plynu.. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-09-09 00:53:38 Acha, myślałem że piszesz o czujniku zużycia klocków. Niektóre klocki hamulcowe mają kabelki elektryczne, które podpięte do instalacji samochodu informują o zużytych klockach. W ładzie tak miałem więc to nie jest jakaś kosmiczna technologia Ale rzeczywiście, jeśli klocki się zużyją cylinderki muszą się dalej wysuwać z zacisków i potrzebują więcej płynu, stąd w zbiorniczku go ubywa. Choć Pilot twierdzi, że poziom płynu ma ok |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-09-09 14:20:34 Mam podobny problem u siebie.
Jak przyspieszam (a czasami i przy hamowaniu) czasami, nie zawsze, mignie mi kontrolka hamulca. Jestem pewny, że to zużyte hamulce. Ale wymienię sobie komplet: klacki+tarcze i szczęki+bębny. tylko dopadł mnie odwieczny problem ludzkości brak $$$, więc zrobilem tylko oględziny. A i jeszcze jedno!
Poziom płynu jak podniesiemy klapę może i jest prawidłowy, ale radzę sprawdzić poziom w trakcie naciskania pedału hamulca (pomoc pomagiera i odpalony silnik). |
Pilot GAZOESPERO Gdańsk | 2004-09-09 21:27:08 ABSU niemam więc ta opcja odpada. Rzeczywiście zobacze jak bedize jesli wcisne pedał przy zapalonym silniku. Może mimo tego ze jest pomiędzy minimum a maximum to mozże i to. Kupie płynu i doleje i zobacze jaki będize efekt. Jak będzie max i sie niec niezmieni to poszukam innego problemu proponowanego na forum |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-09-10 10:57:31
Dokładnie Pilot, myślę, że nie dokońca mnie zrozumialeś. Najpierw sprawdź stan hamulców. Dolanie plynu to tylko środek doraźny i na dłuższą metę to niewiele da. Ja jak tylko będę maił trochu więcej kapuchy, to zaraz wymieniam komplet i pewnie jeszcze pokuszę się o wymianę plynu. |
Pilot GAZOESPERO Gdańsk | 2004-09-10 22:55:31
Faktycznie klkocki sie konczą |