MotoNews.pl

BMW przestało palić na benzynie.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co prawda problem dotyczy pracy na benzynie, ale może wynikać z instalacji gazowej.

Pewnego dnia przychodzę rano do samochodu, wsiadam i nie mogę go uruchomić.
Moje E36 M43 1,8 + LPG od roku (tyle go posiadam) nie wywinęło mi takiego numeru jak wczoraj.
Kręcę i kręcę rozrusznikiem i nic, na benzynie nie pali wogóle, po przełączeniu na gaz i kręceniu ok.7-10sekund nagle zapaliło i pracowało normalnie, po przełączeniu na benzynę natychmiast gaśnie - chociaż czasami próbuje chwilę chodzić, ale obroty zaraz spadają i gaśnie.

Nawet jak się zagrzeje i go zgaszę to ponowne uruchomienie jest możliwe tylko na gazie i po długim kręceniu.
Wcześniej i na B i na G paliło i chodziło idealnie.
Dodam, że jeżdżę nim od ok. roku i mam LPG na parowniku bez żadnych emulacji, ot najprostrza instalacja LPG, która jednak sprawowała się bardzo dobrze.

Sprawdziłem pompę paliwa - podaje silny strumień benzyny do magistrali wtryskiwaczy, zapłon też jest ok. bo daje sie uruchomić na gazie.
Lambda i przepływomierz chyba nie są w stanie całkowicie unieruchomić silnika na benzynie i utrudnić rozruch na gazie.

Przekopałem forum i nie znalazłem analogicznego problemu, proszę więc o pomoc - może ktoś z Was wie co mam sprawdzić .

[ wiadomość edytowana przez: Robertinus dnia 2004-08-27 21:07:09 ]

Zobacz po probie rozruchu na benzynie czy swiece masz mokre,czy suche.Nieraz padniety element czujnika temp.powoduje zalewanie silnika paliwkiem ale powinien chociasz odpalic..dziwne.Zobacz najpierw jak wygladaja te swiece.Jezeli dlugo czekasz na odpalenie na gazie moze to oznaczac zalanie swiec benzyna.

sprawdz przekaznik odcinajacy wtrysk, moze tu jest problem.

Może poprostu siadła pompa paliwowa