Pytanie o zawody na 1/4 mili

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie. Chciałbym wystartować 25 września na Bemowie. Znam regulamin, ale proszę o wypowiedzi osób które już startowały (Paq, Oddi, Speed to do Was ). Jakie warunki trzeba spełnić? Ubezpieczenie NW? Jakieś badania? Jakie? Itd. Piszcie wszystko, żeby w dniu zawodów jakiejś lipy nie było
Jeszcze się nie zdecydowałem bo łapię się na klasę PROFI, a tu nie mam szans na jakiekolwiek dobre miejsce, ale mimo wszystko chyba warto wystartować, sprawdzić co potrafię ja i moje auto.
Pozdro i czekam na odpowiedzi

Z mojego doswiadczenia wiem jedno nie zapomnij o gasnicy w ferworze walki przy odchudzaniu auta nieraz i ona wylatuje i pozniej jest problem

pozdr

Hmm....może to banał, ale z obserwacji w Poznaniu to wiem że musisz mieć kask. Jak nie masz swojego to ci "dadzą" na czas startu

hmmm w imprezie organizowanej przez SSS nie startowałem więc nie wiem jak chłopaki do tego podchodzą (być może będą na gościnnych występach w Cz-wie nie długo ale o tym narazie cicho )

niby powinni Cię przebadać ale mnie zazwyczaj pytali czy sie dobrze czuję zajrzeli pod maskę auta czy nie ściemniam z klasą itp.; jeśli chodzi o odchudzanie to wiem możesz wypruć wszystko po za przednimi obiciami drzwi i tymi częściami dzięki którym auto jedzie

jak masz jakieś jeszcze pytania pytaj

W tym sezonie obowiązkowe są panie w kostiumach kąpielowych z parasolami.

Auta nie będę za bardzo odchudzał, wywalę koło zapasowe, narzędzia, sprzęt grający, i jakieś drobiazgi. Póki co nie będę wyrywał tapicerek, foteli itp... Chyba że coś mnie napadnie to wywalę kanapę i fotel pasażera (w sumie sporo ważą, może warto by było je wywalić). Najbardziej interesują mnie kwestie formalne. Tzn. cała biurokracja, ubezpieczenia, licencje no i te badania. Jeśli badają w trakcie zawodów (regulamin to dopuszcza) to OK, ale jeśli trzeba przebadać się we własnym zakresie to warto to wiedzieć wcześniej żeby nie wyszło w dniu wyścigu

jeśli chodzi o badania to w Masłowie dowiedziałem sie o nich w momencie zapisywani i mogłes je robić na miejscu ale to dodatkowo kosztowało bardziej się opłaca we własnym zakresie najlepej zadzwon lub napisz do SSS i już

POczytaj ich forum, może się czegoś dowiesz przydatnego i/lub napisz jakiś post to powinni ci wytłumacz dokładnie co i jak.

kwestie formalne:
- ubezpieczenie OC i dopuszczenie do ruchu
- musisz posiadać prawo jazdy
- auto musi mieć: apteczkę i gaśnice
- co do ubezpieczenia NW zawodnika, lub ksiażeczki sportowo-lekarskiej to tak naprawdę dotyczy tylko tych którzy walczą o Puchar wyścigów lub MP wyscigów, więc jeżeli chcesz się przejechac jedynie for fun to zapomnij o tym
- licencja jest Ci potrzebna do tego byś był sklasyfikowany w punktacji Pucharu lub MP na 1/4 mili
- kaski są na miejscu, przynajmniej tak było na Modlinie, ale i na Bemowie napewno nie będzie z tym problemu (wiadomo fajniej mieć swój - ale to kosztuje )
- jeśli chodzi o badania lekarskie, polegają na pytaniu jak sie czujesz wiec niema problemu z tym

chybo to by było na tyle

co do odciążania auta to tak jak napisał Speedmaster:
- można wywalić wszystko za wyjątkiem tego co jest wkoło kierowcy czyli, przednie boczki, fotel kierowcy, deska rozdzielcza (możesz je jedynie wymienić na lżejsze)

- co do odciążania to moja taka rada wywal fotel pasażera, waży sporo a nie ma większego problemu z wyciągnięciem go (ale to juz można na miejscu zrobić (ostatnio tez tak robiłem)

Pozdrawiam i powodzenia

Dzięki Oddi, właśnie na taką odpowiedź liczyłem.
O ile dobrze rozumiem niczego już nie muszę załatwiać przed zawodami oprócz wypełnienia formularza zgłoszeniowego, tak? Potem zgłosić się o 7.00 na Bemowie i reszta formalności na miejscu?
Dzięki, również pozdrawiam!
PS: Ty też startujesz?
PS2: Ile koszuje takie "badanie" na miejscu?

nie robi się badań zapyta się ewentualnie czy się dobrze czuejsz i koniec, nic nie płaciłem w Modlinie, nawet mnie tam nie było

Co do zapisów to warto zapisać się przez net, oszczędzasz 10zł i nie masz niepotrzebnych formalności później. Później zostaje CI tylko opłacenie startu i zabawa

Pozdrawiam